“Θρήνος” για την ερημική Μύκονο: Νησί-φάντασμα με κλειστά καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία

Η αγαπημένη των Ελλήνων και ξένων τουριστών Μύκονος είναι ένα έρημο νησί. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, Yiannis Skoulas




Δημοσίευμα της εφημερίσας La Croix και του πρακτορείου AFP για το νησί της Μυκόνου, περιγράφει εισαγωγικά πως έχει μετατραπεί σε νησί-φάντασμα. με ερημικά σοκάκια, κλειστά καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία. […] Τα κυκλαδίτικα σπίτια με κλειστά παραθυρόφυλλα και άδειες πισίνες.

«Έχουμε την εντύπωση μιας πόλης-φάντασμα, δεν υπάρχει κανείς στους δρόμους, είναι τρομακτικό», αναφέρει στο AFP η Lorraine McDermott, κάτοικος της Μυκόνου εδώ και 26 χρόνια.[…]

Σε 65 χρόνια δραστηριότητας, «δεν έχω δει ποτέ μια τέτοια ερημιά», αναφέρει, επίσης ο Ν. Δεγίτης,  που έχει το παλαιότερο κατάστημα με σουβενίρ, στη Μύκονο.

«Οι κανόνες είναι πολύ σκληροί, πώς μπορούμε να σεβόμαστε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ένα τόσο στενό δρομάκι;» αναρωτιέται ο εγγονός του. Στη Μύκονο, όπου υπάρχουν λίγοι που φορούν τη μάσκα, πολυτελείς μπουτίκ και καταστήματα όλων των ειδών προτιμούν να μείνουν κλειστά  λόγω έλλειψης εύπορων πελατών.

Όλα θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των πελατών », ανέφερε ο Β. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος σχεδιάζει επίσης να μην ανοίξει ξανά το ξενοδοχείο του στα τέλη Ιουνίου, όταν θα επιτραπεί. «Τι θα συμβεί εάν υπάρξει κρούσμα του Covid στο ξενοδοχείο και πρέπει να το κλείσω και αυτό ξανασυμβεί κατά τη διάρκεια όλης της σεζόν;», ανησυχεί.

Στην περίφημη παραλία ««Paradise», […] ο Δ. Δακλίδης, ιδιοκτήτης του beach club και του διπλανού πολυτελούς ξενοδοχείου αναφέρει ότι θα συμμορφωθεί με όλους τους κανόνες που η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει ακόμη και «εάν θα χρειαστεί να βάλει Plexiglas» για να προστατεύσει τους τουρίστες από τον ιό.

Επειδή όλοι εξακολουθούν να είναι μέσα στην αβεβαιότητα σχετικά με τα μέτρα που η Αθήνα θα ανακοινώσει την Παρασκευή για να καθησυχάσει τους τουρίστες και να τους κάνει να επιστρέψουν, το συντομότερο δυνατό αεροπορικώς ή δια θαλάσσης.

«Θα έχουμε τουρίστες, απλά δεν ξέρουμε πόσους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Σε μια ελληνική οικονομία όπου η τουριστική βιομηχανία είναι σημαντική και αντιπροσωπεύει το 12% του ΑΕΠ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε την Πέμπτη ότι «θα βρει έναν τρόπο να επιστρέψουν οι άνθρωποι με ασφάλεια», εκτιμώντας ότι η επιστροφή των τουριστών θα γίνει «από τέλη Ιουλίου».

 «Οι κρουαζιέρες δεν θα επιστρέψουν, είναι οι στόχοι που προτιμά ο ιός», λέει η Αριάδνη Βούλγαρη, τουριστικός οδηγός, η οποία έχει ήδη χάσει την πελατεία της του Μαΐου και προβλέπει ότι «Το 2020 έχει χαθεί». […] Η Μύκονος «έχει μέλλον, είναι προφανές», διαβεβαιώνει ο Δ. Σαμαράς, ο οποίος διευθύνει ένα κατάστημα κοσμημάτων στη «Μικρή Βενετία». «Εδώ δεν τελειώνει ποτέ, ο κόσμος βρίσκεται στη Μύκονο, αν οι τουρίστες δεν επιστρέψουν φέτος, υπάρχουν και οι πελάτες με τα σκάφη. Η Μύκονος είναι ένα χαμόγελο της θάλασσας ».

ΠΗΓΗ: Quand Myconos, île «fantôme», attend ses touristes

Η απολογία του Κώστα Μπακογιάννη για τον συνωστισμό στην Ομόνοια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: