Θα παρανομήσει ξανά ο Τραμπ και ο γαμπρός του; Θα επιχειρήσουν να διασώσουν την τουρκική οικονομία;

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ, τον υπουργό Οικονομικών Μνούτσιν και τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν και υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας. Τη φωτογραφια δημοσίευσε στο Twitter ο Αλμπαϊράκ




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Εάν τη δήλωση ανώτερου αξιωματούχου της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED), μοιράζονται και τα υπόλοιπα στελέχη της, τότε τα πράγματα για την τουρκική οικονομία πρέπει να είναι πολύ άσχημα, όσο και να προσπαθεί ο προεδρικός γαμπρός, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, να παρουσιάσει το άσπρο-μαύρο.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών επιμένει να δηλώνει δημόσια και επίσημα ότι η τουρκική οικονομία είναι ισχυρή και στην πραγματικότητα «τρέχει» με τρελούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όμως δεν λέει την αλήθεια. Στην πραγματικότητα η κατάσταση θα μπορούσε να μην είναι καν διαχειρίσιμη, και όχι μόνο λόγω του κορωναϊού, που έπληξε και την Τουρκία, όπως όλο τον πλανήτη.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία η παρακάτω δήλωση, και μπορεί να προμηνύει άσχημα νέα για την κατοχική δύναμη:

  • Η Αμερικανική FED έχει γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων με διάφορες κεντρικές τράπεζες χωρών με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχέση «αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και διατηρούν τα υψηλότερα πιστωτικά πρότυπα.

Αυτή την απάντηση έδωσε την Τετάρτη -σύμφωνα με τη πρακτορείο Reuters- αξιωματούχος της Fed όταν ρωτήθηκε για την επέκταση της «γραμμής» αυτής με την Τουρκία ή με άλλες ώρες που λόγω ειδικών συνθηκών έχουν άμεση ανάγκη στήριξης.

Θυμίζουμε ότι η Τουρκία ζήτησε να γίνει δεκτή στο ειδικό αυτό πρόγραμμα, και να μπορεί να ανταλλάσσει λίρες με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και να παίρνει δολάρια. Ως γνωστό, με τα σημερινά δεδομένα, η αξία της λίρας έχει υποχωρήσει σε εξευτελιστικά επίπεδα έναντι του δολαρίου και τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας είναι στον πάτο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αφιέρωσε μία από τις τελευταίες τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τον Ντόναλντ Τραμπ, ειδικά στο θέμα αυτό, και μάλιστα επέλεξε να δημοσιοποιήσει το αίτημά του. Προφανώς θα αντιλήφθηκε από τη κουβέντα που είχε με τον αμετροεπή πρόεδρο της Αμερικής, ότι θα του κάνει -για μία ακόμα φορά- τη χάρη και θα παρέμβει εξωθεσμικά για να τον διασώσει.

Μάλλον δεν γνώριζε ότι η FED διατηρεί την ανεξαρτησία της, ακόμα και από τον πρόεδρο της Αμερικής.

Εάν πιστέψουμε τον κ. Τόμας Μπάρκιν, πρόεδρο της Richmond Fed, που ρωτήθηκε για την Τουρκία, η διαδικασία αυτή, που είναι αναγκαία για την χώρα και την οικονομία της «δεν καλύπτει όλες τις χώρες”. Ή για να το θέσουμε διαφορετικά καλύπτει τις χώρες με τις οποίες η Αμερική έχει σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

  • Άρα, λογικά σκεπτόμενοι, δεν καλύπτει την Τουρκία ανεξάρτητα από την υπόσχεση που έδωσε ο κ. Τραμπ στον «φίλο» του, όπως τον αποκαλεί, Ταγίπ. Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι, η αισιοδοξία ότι η Τουρκία θα δίνει λίρες στους …χαζούς Αμερικανούς και θα παίρνει τα δολάρια τους, πηγάζει από πληροφορίες που διέρρευσαν οι Τούρκοι μετά από εκείνη τη συνομιλία. Διότι ο Λευκός Οίκος δεν έκανε αναφορά στο «κομμάτι» αυτό της συζήτησης.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, όταν ρωτήθηκε πρόσφατα για το θέμα σε μία τηλεδιάσκεψη του φιλοτουρκικού Atlantic Council, άφησε να εννοηθεί ότι εάν επρόκειτο για πολιτική απόφαση, η Αμερική θα βοηθούσε τη «σύμμαχο» Τουρκία. Ακόμα και αν τους πρόδωσε και επέλεξε τη Ρωσία, οι Αμερικανοί θα έσπευδαν να βγάλουν από τη δύσκολη θέση τον Ερντογάν. Τι να πει κανείς. Τα θέλουν και τα παθαίνουν… Έχουν μετατρέψει την αμερικανική υπερδύναμη σε μία μικρή χώρα…

Όμως, όπως έσπευσε να υπογραμμίσει ο Αμερικανός πρέσβης, η ανταλλαγή νομισμάτων γίνεται με καθαρά οικονομικούς όρους. Άρα, αν αναλύσει κανείς σωστά τα λόγια του, η Τουρκία δεν έχει τα εχέγγυα για να δικαιούται αυτή την ανταλλαγή.

Όμως ποιος είναι, θα πείτε, ο Αμερικανός πρέσβης που έχει και γνώμη, όταν ζούμε στον αστερισμό των …γαμπρών!

Σημειώνω ότι μετά τη δήλωση του κ. Μπάρκιν, ο προεδρικός γαμπρός Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σύζυγος της πρωτότοκης θυγατέρας του Ερντογάν, είχε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές από διάφορες χώρες, στους οποίους φέρεται να είπε ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε συμφωνία με κεντρικές τράπεζες για την ανταλλαγή της λίρας με ξένα νομίσματα. Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αμερικανική FED, αλλά για να παραμένουμε προσεκτικοί στις αναλύσεις μας, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο γαμπρός του Ερντογάν διατηρεί καλή σχέση συνεργασίας με τον γαμπρό του κ. Τραμπ, τον Τζάρεντ Κούσνερ, που τα έκανε θάλασσα με την πανδημία, αναλαμβάνοντας ένα ρόλο στον οποίο απέτυχε εντελώς.

  • Όταν σε μία κυβέρνηση, απουσιάζει η ηθική, όλα είναι πιθανά. Παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις της FED λαμβάνονται με καθαρά οικονομικούς όρους, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να γίνει το αδιανόητο.

Ως γνωστό, ο πρόεδρος Τραμπ και ο γαμπρός του, όπως κατήγγειλε ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, έχουν προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Αντί η Αμερική να ηγηθεί του πολέμου εναντίον του «αόρατου εχθρού» και του “κινέζικου ιού”, βράζει στο ζουμί της…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: