Θα μας δεχθεί η Ελλάδα; Ρωτούν με αγωνία οι Βρετανοί τουρίστες: Λάθος η απαλλαγή από την καραντίνα;

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου του κρασόκτιστου στην περιοχή Καραθώνα στο Ναύπλιο, εόρτασε την μετακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, Τετάρτη 20 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Ηλιόλουστη, χωρίς συνωστισμό, διάσημα φιλόξενη και σχετικά χωρίς κορωνοϊό, η Ελλάδα ακούγεται ως ο ιδανικός προορισμός για διακοπές μετά την καραντίνα. Αλλά θα υποδεχτεί τους Βρετανούς αυτό το καλοκαίρι; ρωτά στην εφημερίδα The Telegraph, ο δημοσιογράφος Oliver Smith.

Οι Έλληνες πολιτικοί, που γνωρίζουν απόλυτα την εξάρτηση της χώρας τους από τον τουρισμό, έχουν κάνει όλες τις σωστές ανακοινώσεις, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αυτόν το μήνα να επιμένει ότι οι διακοπές θα ξεκινήσουν πάλι την 1η Ιουλίου.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, εν τω μεταξύ, μιλώντας στην Telegraph Travel, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα κάνει «όλα όσα είναι στο χέρι της» για να διασφαλίσει ότι οι Βρετανοί θα είναι από τους πρώτους διεθνείς επισκέπτες  που αναζητούν τον ήλιο και   θα επιστρέψουν. Ωστόσο, πολλά είναι τα θέματα δεν εμπίπτουν στον  έλεγχο της Ελλάδας. 

Πρώτον, το  βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να άρει την απαγόρευση για ταξίδια, 

Δεύτερονοι αεροπορικές γραμμές και τα αεροδρόμια ανά την Ευρώπη πρέπει να επαναλειτουργήσουν τις πτήσεις και  να μελετήσουν πώς θα γίνεται η μεταφορά ατόμων από το σημείο Α στο σημείο Β διατηρώντας τα μέτρα ασφαλείας και κοινωνικής απόστασης, 

Τρίτον, θα πρέπει να υπάρχουν αρκετά ελληνικά ξενοδοχεία και εστιατόρια,  που θα λειτουργούν και θα ξανανοίξουν με κανονισμούς που χαρακτηρίζονται ως ‘’ανάθεμα’’ από άποψη κέρδους. 

Τέλος, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδια εφαρμογής καραντίντας 14 ημερών σε όλες τις αφίξεις, συμπεριλαμβανομένων των παραθεριστών, ή τουλάχιστον να εξαιρέσει όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα. 

Η προοπτική μιας τέτοιας συμφωνίας, ή ‘’αερο-γέφυρας’’  (“air bridge”) συζητήθηκε από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη αυτήν την εβδομάδα (αναφορά στις σχετικές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού στο BBC). 

Έτερο ζήτημα θα είναι η πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ καθώς  σύμφωνα με την τελευταία δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, οι παραθεριστές θα είναι καλοδεχούμενοι μόνο ‘’αν συμφωνήσουμε σε πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Ευκταίο είναι να γίνει αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο’’.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στον τρόπο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: When can I travel to Greece? Talk of ‘air bridge’ raises hopes for summer holidays

  • Ταξιδιωτικός οδηγός της εφημερίδας The Times σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σε ορισμένες χώρες και τους ισχύοντες περιορισμούς, αναφέρει, μεταξύ άλλων και την Ελλάδα.

Οι άλλες χώρες στις οποίες γίνεται αναφορά είναι η Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Τουρκία, ΗΠΑ. Όσον αφορά την Ελλάδα, την οποία επισκέπτονται ετησίως 2,4 εκ. Βρετανοί, σημειώνεται ότι η χώρα σχεδιάζει να ανοίξει τις πύλες της για τους τουρίστες από την 1η Ιουνίου, νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ορισμένες παραλίες λειτουργούν ήδη με μια σειρά αυστηρών μέτρων κοινωνικής απόστασης σε ισχύ.

Την περασμένη Δευτέρα, σημειώνεται λανθασμένα, επετράπη σε κόσμο να καθίσει σε εστιατόρια και ταβέρνες. Τα beach bars παραμένουν κλειστά. Σχετικά με τους περιορισμούς, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να απαλλάξει τους Βρετανούς τουρίστες από την υποχρέωση 14ήμερης καραντίνας μετά την άφιξη στη χώρα, εφόσον γίνει ανάλογη κίνηση από το ΗΒ για τους Έλληνες. 

Τα κρουαζιερόπλοια δεν μπορούν να καταπλεύσουν στα ελληνικά λιμάνια. Από την περασμένη Δευτέρα, επετράπη στα ξένα ιδιωτικά σκάφη χωρίς επιβάτες να καταπλεύσουν στα ελληνικά λιμάνια. Το προσωπικό τους υποχρεούται να εξεταστεί

ΠΗΓΗ: Your Covid-19 guide to post-lockdown restrictions on holidays abroad

  • Οι νότιες χώρες έχουν ξεκινήσει ένα άτυπο αγώνα προκειμένου να κερδίσουν τουρίστες, σχολιάζει ο δημοσιογράφος Simon Calder στην εφημερίδα Independent.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τις παραλίες της τον επόμενο μήνα, υπό την προϋπόθεση αυστηρών μέτρων κοινωνικής απόστασης και χρήσης μιας εφαρμογής που θα ενημερώνει τους λουόμενους πότε υπάρχει διαθεσιμότητα θέσης στην παραλία.

Η ανακοίνωση της Πορτογαλίας ακολουθεί μια γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται στα νοτιοευρωπαϊκά κράτη, τα οποία απεγνωσμένα προσπαθούν να διασώσουν ό,τι μπορούν από τη θερινή περίοδο. Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν δηλώσει ότι θα είναι έτοιμες τον Ιούλιο ενώ η Ελλάδα, η οποία είχε χαμηλό αριθμό θανάτων, προσπαθεί και εκείνη να επανεκκινήσει την τουριστική βιομηχανία, η οποία αντιπροσωπεύει το 10% της οικονομίας της.

Ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού δήλωσε στην εκπομπή Coronavirus Newscast του BBC ότι ο Παρθενώνας άνοιξε τις πύλες τους. 

Έκανε επίσης λόγο για μια συμφωνία με το ΗΒ, απαλλαγμένη από την υποχρέωση καραντίνας, ώστε όσοι επιστρέφουν στη Βρετανία να μην υποχρεούνται σε 14ήμερη αυτοαπομόνωση. Δήλωσε, συγκεκριμένα: «Θεωρούμε πως ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από όσα περισσότερα εμπόδια γίνεται». 

Ελλάδα-Πορτογαλία έδρασαν γρήγορα: Πως αντιμετώπισαν την πανδημία οι χώρες της Ευρώπης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: