Τα σχολεία άνοιξαν, οι μαθητές παρέμειναν σπίτι υποστηρίζουν στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ

File Photo: Μαθητές στο Δεύτερο Λύκειο Ναυπλίου κατά την πρώτη ημέρα του Σχολείου μετά την καραντίνα για τον κορωναϊό. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζει από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια πλησιάζει το 60% ενώ σε κάποιες περιοχές το ποσοστό των απόντων φτάνει ή υπερβαίνει το 70%, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα «Εθνος», με βάση σχετικά στατιστικά δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ.

Tα σχολεία άνοιξαν, αλλά οι μαθητές ….λείπουν από τις σχολικές τάξεις,φαινόμενο,που αναμένεται να παρατηρηθεί από την επόμενη Δευτέρα και στα νηπιαγωγεία και δημοτικά. Το υπουργείο Παιδείας δεν δίνει επίσημα στοιχεία, σχετικά με την προσέλευση των μαθητών στα γυμνάσια και λύκεια, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν από τον κ. Τάκη Κατσαρό, συνεργάτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζει από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια πλησιάζει το 60% ενώ σε κάποιες περιοχές το ποσοστό των απόντων φτάνει ή υπερβαίνει το 70%.  Παρόμοια είναι η εικόνα και στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπου μόνο το 50% των μαθητών έχει επιστρέψει κανονικά στις σχολικές αίθουσες. Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο μέρος των μαθητών που απουσιάζει από τα σχολεία έχει μείνει και εκτός τηλεκπαίδευσης, καθώς όπως εξηγεί, ο κ. Κατσαρός, οι καθηγητές βρίσκονται πλέον στα σχολεία με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον αν συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον κ. Κατασαρό για το μεγαλύτερο μέρος των  400.000 μαθητών που απουσιάζουν, έχει σχεδόν καταρρεύσει η  τηλεκπαίδευση την οποία ελάμβαναν πριν ανοίξουν τα σχολεία, συνεπώς, απέχουν κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας. Κι αυτό γιατί οι καθηγητές βρίσκονται πλέον στο σχολείο τους τις ώρες που μέχρι πρόσφατα διενεργούνταν η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οπως μάλιστα επισημαίνει ο κ. Κατσαρός «η αυτοδοξαζόμενη υπουργός Παιδείας οφείλει απαντήσεις για την κατάσταση αποσύνθεσης που επικρατεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με δική της ευθύνη. Με πάνω από 400.000  μαθητές εκτός κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας με τις Υπεύθυνες Δηλώσεις που επέτρεψε η κυβέρνηση αυτή κάνοντας νόμιμη την αποφυγή του σχολείου. Στην ουσία πρόκειται για «Ανεύθυνες Δηλώσεις» που φέρουν τις υπογραφές Μητσοτάκη- Κεραμέως. Και, επειδή, η υπουργός συνηθίζει να αποφεύγει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και να φυγομαχεί, αφήνοντας αναπάντητες τις ερωτήσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων, ας αποτολμήσει να δώσει απαντήσεις στο μέγα πολιτικό πρόβλημα των ανοιχτών, πλην άδειων από μαθητές σχολείων».

Η θέση του υπουργείου Παιδείας

Το υπουργείου Παιδείας από την ώρα που άνοιξαν τα σχολεία για τη Γ΄λυκείου και στη συνέχεια για τα γυμνάσια και τις υπόλοιπες τάξεις του λυκείου δεν θέλησε  να δώσει  επίσημα και συγκεκριμένα στοιχεία ανα περιοχή και βαθμίδα εκπαίδευσης, σχετικά με τον αριθμό των μαθητών, που επέστρεψαν στις τάξεις. Η υπουργός κ. Κεραμέως αρκέστηκε να δηλώσει σε συνέντευξή της, οτι «τα ποσοστά παρακολούθησης στο γυμνάσιο και στις τάξεις του λυκείου, πλην Γ΄ λυκείου που είναι ένα ιδιαίτερο καθεστώς- κυμαίνονται περίπου μεταξύ 60 και 70%, κατά προσέγγιση». Μάλιστα υπεραμύνθηκε της απόφασης για το άνοιγμα των σχολείων λέγοντας οτι «θεωρούμε  κρίσιμο τα παιδιά να επανέλθουν στον φυσικό τους χώρο στο σχολείο. Δεν υπάρχει επαναφορά στην κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία. Τα παιδιά του δημοτικού έχουν μείνει εκτός δομών ήδη 3 μήνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι εκτός σχολείου υπάρχει μια σημαντική επίπτωση στην εξέλιξη των παιδιών… πνευματική εξέλιξη, κοινωνική, ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη.

Ξανά στα θρανία από την 1η Σεπτεμβρίου: Τι είπε η Νίκη Κεραμέως για παιδιά, γονείς & ολοήμερα

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required