Τα φοβικά σύνδρομα ενισχύουν την τουρκική προκλητικότητα: Η Άγκυρα είναι ένας εχθρός, δεν είναι φίλος!

File photo: Ο Τούρκος υπουργός ΄Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε στρατιωτικό χαιρετισμό. Photo via Twitter, Τουρκικό ΥΠΑΜ, @tcsavunma




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ (*)

Δεν είναι λίγοι αυτοί, που παρακολουθώντας τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η Άγκυρα απέναντι στη χώρα μας, θέτουν ξανά και ξανά, το ερώτημα: Θα υπάρξει θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους;

Ασφαλώς, πρόκειται για ένα παντελώς αφελές ερώτημα. Διότι, θερμά επεισόδια με τους Τούρκους συμβαίνουν πολύ συχνά, ενίοτε μάλιστα και πάρα πολύ σοβαρά, εδώ και πάρα πολλά χρόνια!

Τα Ίμια αποτελούν τον ορισμό του θερμού επεισοδίου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ακολουθεί η άνανδρη δολοφονία του Ήρωα Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη. Θυμίζω ότι ο θάνατος του Έλληνα χειριστήF-16 αποδόθηκε επισήμως σε «ατύχημα» που προήλθε από «ανθρώπινο λάθος» του Τούρκου πιλότου με τον οποίο ενεπλάκη σε αερομαχία, όταν το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος εκτέλεσε ύπουλο «δολοφονικό» ελιγμό με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το F-16 του Ηλιάκη και να τον σκοτώσει ακαριαία.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα τελευταία χρόνια τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού έχουν συγκεκριμένες οδηγίες να προβαίνουν σε επιθετικές ενέργειες, τις περισσότερες φορές μάλιστα εντελώς απροκάλυπτα!

Διερωτώμαι:

  • Η καθημερινή σοβαρή παρενόχληση των ελληνικών αλιευτικών από τους Τούρκους, δεν είναι θερμό επεισόδιο;
  • Η παρενόχληση των ελληνικών σκάφων κάθε κατηγορίας εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δεν είναι θερμό επεισόδιο;
  • Ο εμβολισμός του ελληνικού σκάφους «Γαύδος» από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια, τον Φεβρουάριο του 2018, δεν είναι θερμό επεισόδιο;
  • Η σαφής πρόθεση τουρκικής ακταιωρού να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κω, τον περασμένο Μάρτιο, δεν είναι θερμό επεισόδιο;
  • Ο εμβολισμός τις προάλλες από τουρκική ακταιωρό ελληνικού αλιευτικού, το οποίο βρισκόταν τρία μίλια από το Δέλτα του Έβρου,δεν είναι θερμό επεισόδιο;

Απλούστατα δεν πέφτουν πάντα ντουφεκιές! Κι όταν πέφτουν πυροβολισμοί, οι αρμόδιοι μας καθησυχάζουν πως πρόκειται για τουρκικούς λεονταρισμούς.

Στην Α.Ο.Ζ. (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) της ημικατεχόμενης Κύπρου (την άλλη Ελλάδα όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Μανώλης Γλέζος), εν των μεταξύ, λαμβάνουν χώρα, πρωτόγνωρες προκλήσεις, παρόμοιες με αυτές του 1974!

Με τα τουρκικά πολεμικά και ερευνητικά σκάφη, μονίμως αγκυροβολημένα μέσα στις κυπριακές θάλασσες, αλλά δυστυχώς η λιλιπούτια σε στρατιωτική ισχύ Κυπριακή Δημοκρατία, δεν διαθέτει κανονιοφόρους και μοιραίααδυνατεί να πει στους τουρκαλάδες ένα μεγαλοπρεπές, «Αϊ σιχτίρ»!

Και η Αθήνα; Η Αθήνα, ενώ από τη μια,προειδοποιεί την Άγκυρα να μην τολμήσει παρόμοια πρόκληση στο Αιγαίο και στον Έβρο (και πολύ κάνει κάνει), από την άλλη για τις προκλήσεις της Άγκυρας στην Κύπρο είναι, άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε! ….. Η Κύπρος βλέπετε παρά τις πολλές (μοναχικές πάντα) προσπάθειες, δεν κατόρθωσε να ενσωματωθεί στην Ελλάδα, κι έτσι όποτε χρειαστεί τη βοήθεια της Μητρός πατρίδος στο πολεμικό πεδίο, φαίνεται (πλην Γεωργίου Παπανδρέου, όχι του ΓΑΠ), να πέφτει λίγο μακριά! Η Κύπρος κείται μακράν!

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε ένα άλλο,πιο αναβαθμισμένο επίπεδο, σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις.

Η Άγκυρα, δυστυχώς, είναι ένας εχθρός, δεν είναι φίλος!

Η τουρκική ηγεσία ανέκαθεν, τώρα ασφαλώς περισσότερο, ασκεί ένα σκληρότατο “bylling” σε μας, (Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος, Έβρο) και αλλού (Συρία, Λιβύη, Κρητικό Πέλαγος, Ανατολική Μεσόγειο), προσπαθώντας να στείλει το μήνυμα ότι είναι ο απόλυτος αφέντης της περιοχής! Και όταν αυτό δεν της βγαίνει, επιχειρεί με διαδοχικά βήματα, πότε συντεταγμένα και άλλοτε με απονενοημένα,να επιβάλει δια πυρός και σιδήρου τα θέλω της.

  • Η Τουρκία, θέλει να έχει και S-400, θέλει να έχει και F-16, θέλει να χορεύει και μοντέρνους χορούς, θέλει να χορεύει και χορό της κοιλιάς.Κοντολογίς, θέλει να παίζει αυτή το ζουρνά και οι άλλοι να χορεύουν στους δικούς της ρυθμούς! Η Τουρκία θέλει να ζεσταίνεται με ξένα χνώτα και να κάνει «μνημόσυνα πάντα με ξένα κόλλυβα… της Δύσης και της Ανατολής!

Συμπέρασμα: Τα φοβικά σύνδρομα ενισχύουν την τουρκική προκλητικότητα. Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει ούτε από διεθνείς συνθήκες, ούτε από πανδημίες, ούτε από κορωνοϊούς! Ούτε κι από λόγια καταλαβαίνει η Τουρκία! Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από μέτρα πρακτικά και ουσιαστική αντίσταση! Η Τουρκία τις διεθνείς συνθήκες τις κόβει και τις ράβει πάντα στα μέτρα της.Πότε θα ανοίξει το τρελοκομείο ακόμα δεν ξέρουμε! Γιατί ένα είναι βέβαιο! Αργά ή γρήγορα το τρελοκομείο θα ανοίξει!

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι η εσωτερική πολιτική ομαλότητα στην Τουρκία και ο εκδημοκρατισμός των πολιτειακών θεσμών, ίσως θέσει τέρμα στην ασύδοτη προκλητικότητα της. Μια τέτοια άποψη είναι ασφαλώς λανθασμένη. Το παρελθόν της Τουρκίας δεν παραπέμπει δυστυχώς σε μια τέτοια εξέλιξη… Υπάρχει, όμως, και μια παροιμία που λέει: «Το σταμνί πάει πολλές φορές στην βρύση…».

(*) Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

«Πέραν της Αριστεράς και της Δεξιάς, Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ»: Ο Γιώργος Καραμπελιάς καταγγέλλει σιωπές, ενοχές και τους πολιτικάντηδες….

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: