Τα αντισώματα των λάμα είναι το “υπερόπλο” κατά του ιού; Αυτό υποστηρίζει έρευνα

File photo: Συγκεκριμένος τύπος λάμα που απαντάται στην Χιλή. EPA/FELIPE TRUEBA ATTENTION: For the full PHOTO ESSAY text please see Advisory Notice epa08336025




Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι τα αντισώματα των λάμα θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον κορωναϊό.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση Cell βρήκε ότι τα αντισώματα στο αίμα των λάμα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην άμυνα κατά του κορωναϊού. Εκτός από τα μεγαλύτερα, ανθρώπινα αντισώματα, τα λάμα έχουν κάποια μικρά αντισώματα τα οποία μπορούν να έρπουν σε περιοχές των ιογενών πρωτεϊνών που είναι πολύ μικροσκοπικά για τα ανθρώπινα αντισώματα, βοηθώντας τα να αμυνθούν έναντι της απειλής. Η ελπίδα είναι τα αντισώματα των λάμα να μπορέσουν να προστατέψουν τους ανθρώπους που δεν έχουν νοσήσει.

Διεθνείς ερευνητές οφείλουν τα ευρήματά τους σε ένα λάμα που ονομάζεται Winter [Χειμώνας], ένα τετράχρονο ζώο που βρίσκεται στο Βέλγιο. Τα αντισώματά του ήδη αποδείχθηκε ότι μπορούν να καταπολεμήσουν ιούς όπως ο Sars και ο Mers, οδηγώντας τους ερευνητές στην υπόθεση ότι θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά και έναντι του Covid-19 και πράγματι, σε καλλιέργειες κυττάρων τουλάχιστον, διαπιστώθηκαν αποτελεσματικά.

Οι ερευνητές εργάζονται τώρα σε κλινικές δοκιμές. “Εάν δουλέψει, αξίζει στο λάμα Winter ένα άγαλμα”, δηλώνει στην εφημερίδα New York Times ο καθηγητής Βιολογίας Ξαβιέ Σαελένς, του Πανεπιστημίου Ghent. Ο καθηγητής είναι και ο συγγραφέας της μελέτης.

Για όσους λατρεύουν τα λάμα, τα νέα αυτά πιθανόν να μην αποτελούν έκπληξη. Τα ζώα αυτά φημίζονται για τις ιαματικές του ιδιότητες. Τα αντισώματα των λάμα αποτελούν αναπόσπαστο εργαλείο στην μάχη κατά διαφόρων ασθενειών εδώ και χρόνο, με τους ερευνητές να ψάχνουν την αποτελεσματικότητά τους στον HIV και άλλους ιούς.

Και οι κατευναστικές ικανότητές τους είναι πολύ πέραν του να θεωρούνται μικροσκοπικές. Τα λάμα, για παράδειγμα, έχουν γίνει αναγκαίο εργαλείο σε πολλά γνωστά αμερικανικά κολέγια. Ο Τζορτζ Καλντγουελ, ο οποίος εκτρέφει λάμα στην Σονόρα της Καλιφόρνια, φέρνει τους αφοσιωμένους φίλους του στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, στο Στάνφορντ και άλλα πανεπιστήμια και κολέγια στην βόρεια Καλιφόρνια, όπου η ηρεμία τους αποδεικνύεται “κολλητική”, βοηθώντας σπουδαστές και φοιτητές να ξεπεράσουν το άγχος των εξετάσεων.

“Όταν έχεις δίπλα σου ένα λάμα γίνεσαι πολύ ήρεμος και χαλαρός” δηλώνει καθηγητής του Μπέρκλεϊ. Ισως είναι η ζεστή αναπνοή τους που φτάνοντας στο πρόσωπό σου μεταβιβάζει ηρεμία λες και μεταλλάσσει τον αέρα.

Άνθρωποι  και λάμα είναι φυσικοί σύμμαχοι, λέει ο Κάλντγουελ, παρότι δεν το συνειδητοποιεί πολύς κόσμος. “Απλώς τα λάμα έχουν αυτή την ικανότητα” Το τρίχωμά τους μπορεί να χρησιμοποιεί για ρουχισμό, η κοπριά ΄τους είναι εξαιρετικό λίπασμα για τα σπαρτά, και όπως διαβεβαιώνουν τα αντισώματα του Winter, “ακόμη και το αίμα τους μπορεί να μας βοηθήσει”. Kι επίσης χρησιμοποιούνται ως υποζύγια, μια ικανότητα που αναπτύσσουν ιδιαίτερα στην Ουαλία.

“Τα πάντα σ’ αυτά τα ζώα σου λενε πως είναι τα πιο πολύτιμα πλάσματα του κόσμου”, προσθέτει. “Τα λάμα είναι οι πραγματικοί μονόκεροι”.

Με πληροφορίες από The New York Times/The Guardian

 

Μέσω του Facebook “χτυπούν” οι αντιεμβολιαστικές σελίδες τη μάχη για την πανδημία

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: