Στην πραγματική θέση του ΝΑΤΟ για τη Λιβύη επανήλθε ο Στολντενμπεργκ: Του τηλεφώνησε ο Ερντογάν…

Ο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ κατά την τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της ΤουρκίαςΤαγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία via NATO,INT




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Αναγκάστηκε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, για όλα όσα είπε για τη Λιβύη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ, στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

Είχε δηλώσει τα εξής με αποτέλεσμα οι τουρκικές εφημερίδες να αφήνουν να εννοηθεί ότι η στήριξη του ΝΑΤΟ στο καθεστώς της Λιβύης θα μπορούσε να ήταν κάτι από περισσότερο από στρατιωτική:

Στο ΝΑΤΟ είμαστε 30 εταίροι και σε πολλά θέματα υπάρχουν διαφορετικές θέσεις αλλά η Άγκυρα παραμένει ένας σημαντικός εταίρος. Στη Λιβύη και στη Συρία στηρίζουμε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να φτάσουμε σε μία ειρηνευτική συμφωνία. Στη Λιβύη υπάρχει το εμπάργκο όπλων που πρέπει να γίνει σεβαστό από όλα τα μέρη. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι πρέπει να βάλουμε στο ίδιο επίπεδο τις δυνάμεις των οποίων ηγείται ο Haftar και την κυβέρνησή του Fayez al-Sarraj, τη μόνη αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη. Γι’ αυτό το λόγο το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Χθες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, την Πέμπτη (14 Μαΐου 2020).

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, δεν κάνει καμία αναφορά στον Χαλίφα Χάφταρ, και σημειώνει ότι “Οποιαδήποτε βοήθεια του ΝΑΤΟ στη Λιβύη θα λαμβάνει υπόψη τους όρους πολιτικής και ασφάλειας και θα παρέχεται σε πλήρη συμπληρωματικότητα και σε στενό συντονισμό με άλλες διεθνείς προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του ΟΗΕ και της ΕΕ.”.

Επίσης, στη συνομιλία του με τον Ερντογάν είπε υπενθύμισε ότι “επίσης ότι όλα τα μέρη πρέπει να σέβονται το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, όπως επιβεβαιώθηκε στη Διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, και ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση πολιτικής λύσης”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, που εκδόθηκε μετά τη συνομιλία του Γενς Στόλντενμπεργκ με τον πρόεδρο της Τουρκίας:

Συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Συμμαχίας για υποστήριξη των Συμμάχων στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. Ο Γενικός Γραμματέας επαίνεσε την Τουρκία για την υποστήριξή της με ιατρικό εξοπλισμό σε άλλους Συμμάχους και εταίρους, σε απάντηση στα αιτήματα που υποβλήθηκαν μέσω του Ευρω-Ατλαντικού Συντονισμού Αντιμετώπισης Καταστροφών του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Στόλντεμπεργκ τόνισε ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, παραμένει πιο σημαντικό από ποτέ να δείξουμε τη συμμαχική αλληλεγγύη και είπε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα μέτρα για να εξασφαλίσει τη συλλογική άμυνα όλων των Συμμάχων.

Σε ότι αφορά τη Λιβύη, η ανακοίνωση αναφέρει:

Συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Λιβύη. Ο Γενικός Γραμματέας Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει συνεπής. Όπως ανέφεραν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών του 2018, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να βοηθήσει τη Λιβύη στον τομέα της οικοδόμησης θεσμών άμυνας και ασφάλειας, ως απάντηση στο αίτημα του Πρωθυπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας να την βοηθήσει για την ενίσχυση των θεσμών ασφαλείας της.

Οποιαδήποτε βοήθεια του ΝΑΤΟ στη Λιβύη θα λαμβάνει υπόψη τους όρους πολιτικής και ασφάλειας και θα παρέχεται σε πλήρη συμπληρωματικότητα και σε στενό συντονισμό με άλλες διεθνείς προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε επίσης ότι όλα τα μέρη πρέπει να σέβονται το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, όπως επιβεβαιώθηκε στη Διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, και ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Πληροφορίες από το ΝΑΤΟ

ΟΛΑ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Όλα όσα είπε ο φιλότουρκος Στόλτενμπεργκ: Για Τουρκία και Λιβύη, για Κίνα, Ρωσία και κορωναϊό…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: