Στην ελληνική πρωτοβουλία για δημιουργία ζώνης κορωνοϊού αναφέρεται η “Φωνή της Αμερικής”

File photo: O υπουργός Τουρισμού στο 21οt Capital Link Forum: Invest in Greece Forum, στη Νέα Υόρκη. Photo: Hellas Journal




Η ανταπόκριση από την Αθήνα της Voice of America (Anthee Carassavα) αναφέρεται στην πρωτοβουλία του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού για την εξέταση του ανοίγματος των συνόρων προς τους τουρίστες τουλάχιστον δύο χωρών, των οποίων τα ποσοστά διάδοσης του κορωνοϊού έχουν τεθεί υπό έλεγχο, με στόχο την επανεκκίνηση του τουρισμού, τομέα ο οποίος βρίσκεται σε τέλμα εξαιτίας της πανδημίας.

Παρατίθενται δηλώσεις του Υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, προς την Voice of America, ότι η πρωτοβουλία αυτή βασίζεται στη δημιουργία μίας «ζώνης κορωνοϊού» ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, για την προσέλκυση τουριστών λιγότερο πρόθυμων να ταξιδέψουν σε μακρινούς προορισμούς, στους επόμενους μήνες, εξασφαλίζοντάς τους τη δυνατότητα πρόσβασης στα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου, στις αρχές Ιουλίου.

«Εκκρεμεί η διευθέτηση πολλών ακόμη λεπτομερειών», όπως τόνισε ο κ. Θεοχάρης, «Ωστόσο, όταν χτυπήσαμε την πόρτα του Ισραήλ, άνοιξε διάπλατα. Υπάρχει ενδιαφέρον, και το ίδιο ισχύει και με την Κύπρο». Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Τουρισμού χαρακτήρισε φιλόδοξη την πρωτοβουλία αυτή, η οποία, όπως είπε, θα μπορούσε να τετραγωνίσει τον κύκλο και να επιτρέψει στους ταξιδιώτες να μην υποχρεωθούν σε 15ήμερη απομόνωση.

  • Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα, μετά την Κύπρο, είναι η πιο ευάλωτη χώρα της ΕΕ στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο περίπου της ελληνικής οικονομίας, ενώ σε αυτόν βρίσκει απασχόληση ένας στους 4 εργαζόμενους. Προστίθεται, δε, ότι τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έγινε δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους νεαρούς Ισραηλίτες, προσελκύοντας περίπου ένα εκ. επισκέπτες από τη χώρα τους.

Επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα θα έχει διεξοδικές συζητήσεις με το Ισραήλ και την Κύπρο ως προς την εξέταση, αφενός, μιας συμφωνίας επανεκκίνησης του τουρισμού και, αφετέρου, της αποτροπής ενός καταστροφικού δεύτερου κύματος της νόσου.

«Αυτό σημαίνει», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης, «ότι θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάθε πιθανή οδηγία και πρωτόκολλο υγείας -από τα ιατρικά πιστοποιητικά που θα πρέπει να φέρουν οι τουρίστες μαζί τους, πριν εισέλθουν σε κάποια από τις τρεις χώρες, έως το εάν τα ξενοδοχεία θα πρέπει να έχουν μπουφέ πρωινό και βραδινό», προσθέτοντας ότι «Θα χρειαστεί, επίσης, η εφαρμογή συστημάτων εντοπισμού και ανίχνευσης, σε περίπτωση επιμόλυνσης των τουριστών που παραθερίζουν σε ένα θέρετρο», και επισημαίνοντας ότι «Αυτό είναι δύσκολο εγχείρημα».

Τονίζεται ότι, λόγω της διστακτικότητας της ΕΕ να εκδώσει οδηγία απελευθέρωσης του ταξιδιωτικού τομέα, προτάσεις όπως αυτή της «ζώνης κορωνοϊού» αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση σε χώρες όπως η Τσεχία, η οποία εξετάζει παρόμοιο σχέδιο με τις γειτονικές Σλοβακία και Κροατία, καθώς και η Μάλτα, η οποία επίσης πρότεινε τη δημιουργία «διαδρόμων ασφαλείας» μεταξύ περιοχών που αποδεδειγμένα έχουν διαχειριστεί επιτυχώς την πανδημία.

  • Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι τα έγκαιρα και αυστηρά μέτρα που έλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βοήθησαν στην αποτροπή της εξάπλωσης του ιού σε ειδυλλιακούς προορισμούς της χώρας. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι πολλοί Έλληνες ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη την πρόταση για δημιουργία «ζώνης κορωνοϊού».

Στην Κρήτη, όπως τονίζεται, οι ιδιοκτήτες τεράστιων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων που απευθύνονται σε Αμερικανούς και Βρετανούς τουρίστες, σκέφτονται να διατηρήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους, εάν δεν υπάρξει η δυνατότητα εξασφάλισης ισχυρών εχεγγύων από τις ελληνικές αρχές.

Παρατίθενται δηλώσεις του Μανώλη Τσαλακάκη, προέδρου της ένωσης ξενοδόχων Ρεθύμνου, ο οποίος τόνισε ότι «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουμε καμία ανθρώπινη ζωή στο όνομα της επιχείρησης και του κέρδους, ωστόσο χρειαζόμαστε νομική κάλυψη στην περίπτωση που υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού κατά τη διάρκεια των διακοπών των τουριστών», προσθέτοντας ότι «Όλες αυτές είναι παράμετροι που πρέπει να τεθούν υπ’όψιν, πριν ακόμη σκεφτούμε την επαναλειτουργία των επιχειρήσεών μας».

Σημειώνεται ότι η Ιταλία εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την πρωτοβουλία αυτή, με το σκεπτικό ότι δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, επιβάλλοντας αυστηρότερη τιμωρία στη χώρα αυτή, καθώς παλεύει να ανακάμψει από τον θάνατο, τον φόβο και τις κακουχίες που ενέσκηψαν με τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι η Ελλάδα θα προσεγγίσει την Ιταλία, εάν ο σχεδιαζόμενη ζώνη κορωνοϊού αποδειχθεί αποτελεσματική. Όπως δήλωσε προς τη Voice of America, «Το Ισραήλ και η Κύπρος είναι μόνο η αρχή. Η Βουλγαρία και η Αυστρία μπορούν να συμμετάσχουν σε επόμενο στάδιο, και τελικά η Ιταλία και οι ΗΠΑ, όπου ένας τεράστιος αριθμός ομογενών ανυπομονεί να επιστρέψει ή να έρθει για τουρισμό».

Πρόσθεσε ότι «κάθε βήμα θα πρέπει να μελετηθεί», καθώς και ότι «Πρέπει πρώτα να σταθούμε όρθιοι και στη συνέχεια να αρχίσουμε να περπατάμε και να τρέχουμε ξανά».

ΤΙΤΛΟΣ: Greece, Cyprus, Israel move to set up ‘corona corridor’ for travel

Ο Όλιβερ Σμιθ της Telegraph …παραμιλά για την Ελλάδα: Ο τέλειος προορισμός για διακοπές μετά την καραντίνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: