Στα χνάρια της Bundesliga και η Premier League: Μέσα Ιουνίου η συνέχεια της σεζόν;

File photo: Ζήτημα φιλάθλων θέτει η Λίβερπουλ. EPAPETER POWELL




Κοντά σε συμφωνία επανέναρξης του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου φαίνεται να βρίσκεται η Αγγλία. Σε αντίθεση με την Bundesliga όμως, η κατάσταση στην Premier League είναι αρκετά πιο σύνθετη.

Αισθήματα ζήλιας προκαλεί αυτές τις μέρες στους Άγγλους η ματιά προς τη Γερμανία και την Bundesliga, με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης να επικροτούν την απόφαση επανέναρξης του γερμανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από τα μέσα Μαΐου

Όπως σχολίασε το BBC, κατά τη διάρκεια των χρόνων έχουμε συνηθίσει μεν την επιτυχία του γερμανικού ποδοσφαίρου εντός γηπέδων, ωστόσο η επανέναρξη της σεζόν δίνει την αίσθηση μιας «νίκης του εξειδικευμένου και κυρίως κοινού σχεδιασμού και εκτός γηπέδων».

Την ίδια ώρα όμως αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για την επανέναρξη και του αγγλικού πρωταθλήματος. Οι προοπτικές είναι μάλλον θετικές.

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν εδώ και καιρό πιθανή την επανέναρξη από τα μέσα Ιουνίου, κεκλεισμένων των θυρών βέβαια.

Οι Times του Λονδίνου έγραψαν ότι η κυβέρνηση στηρίζει σχέδια για τη συνέχιση της σεζόν από τις 12 Ιουνίου. Την Κυριακή ο πρωθυπουργός Τζόνσον αναμένεται να παρουσιάσει σχέδια σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Την Δευτέρα θα ακολουθήσει πιθανότατα σχετική απόφαση των παραγόντων της Premier League.

Live μετάδοση όλων των αγώνων

Την ώρα που υπολείπονται ακόμη 92 ματς η Λίβερπουλ έχει ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι των αντιπάλων της με 25 βαθμούς. Στη δεύτερη κατηγορία πρέπει να γίνουν άλλοι 108 αγώνες. Υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα δώσει τη συγκατάθεσή της και εφόσον συμφωνήσουν, φυσικά, οι ομάδες, θα μπορούσαν να γίνονται καθημερινά και μέχρι τα τέλη Ιουλίου τρία έως τέσσερα ματς.

Σύμφωνα με τους Times οι σχετικές εισηγήσεις προβλέπουν την κατ’ εξαίρεση μετάδοση όλων των αγώνων από την τηλεόραση και μάλιστα όχι από συνδρομητικά αλλά από κανάλια ελεύθερης πρόσβασης.

Εντούτοις η ιδέα επανέναρξης του πρωταθλήματος δεν προκαλεί σε όλους τον ίδιο ενθουσιασμό. Η Μεγάλη Βρετανία μετρά στην Ευρώπη τα περισσότερα θύματα της πανδημίας. Γι’ αυτό και πολλοί επικρίνουν τα εν λόγω σχέδια. Γιατροί των ομάδων εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για τα προτεινόμενα μέτρα ασφαλείας.

Λήγουν συμβόλαια παικτών

Ο Σέρχιο Αγουέρο σε αγώνα με τη Σάλκε
Ενστάσεις και επιφυλάξεις εκφράζουν όμως και πολλοί παίκτες. Ο φορ της Μάντσεστερ Σίτι Αγουέρο είπε ότι αρκετοί παίκτες δεν θέλουν να αγωνιστούν, φοβούμενοι για την υγεία των ιδίων και των οικογενειών τους.

Πέραν αυτών θα πρέπει να απαντηθούν σε πολλές περιπτώσεις και προβλήματα που αφορούν στα συμβόλαια των παικτών. Σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές βρετανικών μέσων, στις 30 Ιουνίου λήγουν τα συμβόλαια 80 περίπου παικτών. Διαμάχες, τέλος, προκαλεί και το θέμα της έδρας. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα εναπομείναντα ματς θα διεξαχθούν σε ουδέτερες έδρες. Πολλές ομάδες αντιδρούν και κάνουν ήδη λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό σε περίπτωση που δεν επιτραπεί να αγωνιστούν εντός.

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί κοινός παρονομαστής σε αυτά και άλλα ζητήματα απομένει μόνον η λύση ακύρωσης του φετινού πρωταθλήματος όπως λένε παράγοντες της αγγλικής λίγκας.

Στη Γαλλία και την Ολλανδία μπήκε ήδη πρόωρο τέλος στη φετινή ποδοσφαιρική σεζόν. Στην Ισπανία, αντίθετα, προκρίνεται η λύση επανέναρξης του πρωταθλήματος στα μέσα Ιουνίου ενώ στην Ιταλία οι αποφάσεις για τη συνέχιση της Serie A αναμένονται εντός της επόμενης εβδομάδας.

Πηγή: Deutsche Welle/Φίλιπ Ντέντλεφς (dpa)/Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Κρούσματα κορωναϊού εντοπίστηκαν και στη Μίλαν πριν την επιστροφή του «Ίμπρα»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: