Σκληρή -αναμενόμενη- η απόφαση του Πεκίνου για Χονγκ Κονγκ: Πάνω από όλα η “εθνική ασφάλεια”

Ένας υπάλληλος προετοιμάζει τη ρύθμιση για βίντεο της επερχόμενης συνέντευξης Tύπου του Κινέζου πρωθυπουργού Li Keqiang που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο τέλος της τρίτης συνόδου ολομέλειας του ανώτατου διοικητικού οργάνου της χώρας, του 13ου Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (NPC), Πεκίνο, Κίνα, 28 Μαΐου 2020. EPA / NG HAN GUAN / AP POOL




Το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας σχεδόν ομόφωνα ενέκρινε την άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ κατά της απόσχισης, της ανατροπής, της τρομοκρατίας και της ξένης ανάμειξης σε μια πόλη που έχει συνταραχθεί από μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Οπως αναμενόταν, τα σχεδόν 3.000 μέλη του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου υιοθέτησαν το μέτρο, που έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην μητρόπολη του Χονγκ Κονγκ και οδήγησε στην έναρξη μιας διαδικασίας κυρώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ.

Τα μέλη που είχαν συγκεντρωθεί στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού ξέσπασαν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα όταν εμφανίστηκε το αποτέλεσμα της διαδικασίας στις οθόνες.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα απέρριψε το ενδεχόμενο

Πριν από την απόφαση του Πεκίνου, οι ΗΠΑ ζήτησαν χθες Τετάρτη να διεξαχθεί κατεπειγόντως συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητηθεί ο αμφιλεγόμενος νόμος για την ασφάλεια που το Πεκίνο θέλει να εφαρμοστεί στο Χονγκ Κονγκ, αλλά η Κίνα απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό.

Δυνάμει των νέων διαδικασιών που έχουν υιοθετηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, όλες οι βιντεοδιασκέψεις του ΣΑ του ΟΗΕ οργανώνονται στη βάση της συναίνεσης των 15 κρατών-μελών του. Υπό κανονικές συνθήκες, οποιοδήποτε κράτος-μέλος μπορεί να εναντιωθεί στη σύγκληση του ΣΑ εάν εξασφαλίσει τις ψήφους άλλων οκτώ από τα 15 μέλη στην ψηφοφορία επί της διαδικασίας.
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν έντονα για τις ενέργειες του κινεζικού κοινοβουλίου, οι οποίες υπονομεύουν θεμελιωδώς τον υψηλό βαθμό αυτονομίας και ελευθεριών που απορρέει από τη σινοβρετανική Διακήρυξη του 1984» που έχει επικυρωθεί από τον ΟΗΕ και αποτελεί κατά συνέπεια διεθνή «συνθήκη», τόνισε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική αντιπροσωπεία στον Οργανισμό.

«Πρόκειται για επείγον παγκόσμιο πρόβλημα που έχει συνέπειες για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», προστίθεται στο κείμενο, το οποίο αναφέρει πως η Ουάσινγκτον ζήτησε κατά συνέπεια να γίνει κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΣΑ μέσω βιντεοδιάσκεψης.
Αλλά «η Κίνα αρνήθηκε να επιτρέψει να διεξαχθεί» αυτή η συνεδρίαση, διευκρινίζει η αμερικανική αποστολή, στηλιτεύοντας την έλλειψη «διαφάνειας και λογοδοσίας στη διεθνή κοινότητα για τις ενέργειές της».

Αντιδρώντας μέσω Twitter το βράδυ χθες Τετάρτη ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν χαρακτήρισε «ανυπόστατο» το αμερικανικό αίτημα.

«Η νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ αφορά αποκλειστικά και μόνο εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» και «δεν έχει καμία σχέση με την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα χθες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσημα πως συμπέραναν ότι το Χονγκ Κονγκ δεν απολαύει πλέον την αυτονομία που υποσχόταν η Κίνα, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανές εμπορικές κυρώσεις, σε μια πρώτη θεαματική αντίδραση για τον αμφιλεγόμενο νόμο περί ασφάλειας που θέλει να εφαρμόσει το Πεκίνο.

Η αντιπαράθεση για το Χονγκ Κονγκ εγγράφεται στο πλαίσιο της ευρύτερης αντιπαράθεσης μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Reuters – AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΤΦ
Πεκίνο, Κίνα / Νέα Υόρκη, Ηνωμένα Έθνη

Το φιάσκο του Τζόνσον μέσα από έρευνα των FT: Στη Βρετανία η μεγαλύτερη πραγματική αναλογία θανάτων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: