Συνελήφθησαν βουλευτές της Δούμας της Μόσχας: Συμπαραστάθηκαν στον δημοσιογράφο Ιλιά Αζάρ

FILE PHOTO: Σύλληψη στη διάρκεια διαδήλωσης για την υποστήριξη του συλληφθέντος δημοσιογράφου της εφημερίδας Novaya Gazeta Ilya Azar, Μόσχα, 29 Μαΐου 2020. EPA, YURI KOCHETKOV




H αστυνομία της Μόσχας συνέλαβε σήμερα έξω από τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας της Μόσχας περισσότερα από 15 άτομα.

Μεταξύ αυτών αρκετοί βουλευτές της Δούμας της Μόσχας, επειδή προσήλθαν να συμπαρασταθούν σε ατομικές πικετοφορίες στον δημοσιογράφο της «Novaya Gazeta» Ιλιά Αζάρ ο οποίος είχε συλληφθεί στις 26 Μαΐου.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν πικετοφορίες συμπαράστασης και σε άλλες ρωσικές πόλεις. Ο Αζάρ συνελήφθη και τέθηκε σε 15θημερη κράτηση, επειδή είχε κάνει μόνος του πικετοφορία, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος ο ιδρυτής της διαδικτυακής πλατφόρμας «Συνήγορος της αστυνομίας» Βλαντίμιρ Βαραντσόφ, ο οποίος συνελήφθη με τις κατηγορίες του εκβιασμού αστυνομικού, της δημιουργίας πορνογραφικού υλικού και της απείθειας ενώπιον των αρχών.

Σήμερα το πρωί συνελήφθη ο βουλευτής του κόμματος «Γιάμπλακο» στη Δούμα της Μόσχας Σεργκέι Μιτρόχιν, την ώρα που πραγματοποιούσε μόνος του πικετοφορία σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον δημοσιογράφο Ιλιά Αζάρ. Μαζί του συνελήφθη και η βοηθός του Μαρία Τσούπρινα και ο ακτιβιστής Βαντίμ Σαμόλκιν.

Ο Μιτρόχιν στάθηκε έξω από το κεντρικά γραφεία της αστυνομίας κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Όχι στην αστυνομική βία! Ελευθερία στον Ιλιά Αζάρ!».

«Πρόφτασα να σταθώ τρία-τέσσερα λεπτά, όταν με πλησίασε ένα πλήθος αστυνομικών. Με περικύκλωσαν και μου είπαν ότι μπορώ να συνεχίσω όσο θέλω. Αλλά στη συνέχεια ήρθαν άλλοι αστυνομικοί και χωρίς να μου εξηγήσουν τους λόγους με οδήγησαν στην κλούβα», δήλωσε ο Μιτρόχιν.

Η βοηθός του Μαρία Τσούπρινα δήλωσε ότι η ίδια δεν συμμετείχε στην πικετοφορία, δεν κρατούσε κανένα πλακάτ και δεν της είπαν για ποιο λόγο την συνέλαβαν. Ο ακτιβιστής Βαντίμ Σαμόλκιν, κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε το σύνθημα της κίνησης ΠΑΡΝΑΣ «Είναι ώρα να αποφασίσουμε μόνοι μας».

Στη συνέχεια, όπως γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της Novaya Gazeta, συνελήφθησαν άλλα δεκαπέντε άτομα, που έκαναν πικετοφορία κατά σειρά και ο καθένας μόνος του, μεταξύ των οποίων πολλοί βουλευτές της Δούμας της Μόσχας. Πολλοί συνελήφθησαν πριν καν προλάβουν να σηκώσουν τα πλακάτ που κρατούσαν με τα οποία εξέφραζαν την συμπαράστασή τους στον δημοσιογράφο Ιλιά Αζάρ.

Επίσης στις ρωσικές πόλεις Νοβοσιμπίρσκ, Γιεκατερίνεμπουργκ πραγματοποιήθηκαν πικετοφορίες συμπαράστασης προς τον δημοσιογράφο Ιλιά Αζάρ, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κράτησης 15 ημερών.

Χθες συνελήφθησαν επίσης ο αρχισυντάκτης του γνωστού ιστότοπου Mediazona Σεργκέι Σμιρνόφ, η δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού «Echo Moskvi» Τατιάνα Φελγκενγκάουερ και ο δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού «Echo Moskvi», Αλεξάντρ Πλιούσεφ.

Με πληροφορίες Novaya Gazeta, Interfax via ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Η απόφαση για το Χονγκ Κονγκ πλήττει την εμπιστοσύνη της ΕΕ στην Κίνα, λέει ο Μπορέλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: