Συνεχείς δονήσεις νότια της Κρήτης: Φυσιολογική μετασεισμική δραστηριότητα, λέει ο Παπαδόπουλος

FILE PHOTO: Σεισμογράφος καταγράφει δονήσεις. EPA, MADE NAGI




Έντονη σεισμική δραστηριότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στο νότιο τμήμα της Κρήτης.

Από τις 2:00, οπότε εκδηλώθηκε σεισμική δόνηση εντάσεως 5,2 Ρίχτερ -με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 77 χιλιόμετρα νότια της Άρβης- και μέχρι τις 8:00, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, έχουν καταγραφεί περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις, εντάσεως από 3 έως 3,9 Ρίχτερ.

  • Οι δονήσεις καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή όπου εκδηλώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες η σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ. Πάντως, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δονήσεις με χαμηλό εστιακό βάθος, λόγω της απόστασης από τα νότια παράλια της Κρήτης δεν γίνονται έντονα αισθητές στους κατοίκους του ανατολικού τμήματος του νησιού.

Στο μεταξύ, σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, στις 11:03 ώρα Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 472 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας και το επίκεντρο εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 64 χιλιόμετρα ανατολικά/νοτιανατολικά της Καρπάθου.

Σε φυσιολογική πορεία η εκτόνωση, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Ο σεισμός που έγινε αργά χθες το βράδυ και είχε αρχικά εκτιμηθεί σε μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ήταν στους 5, 7 βαθμούς σύμφωνα με εκτίμηση του γερμανικού Γεωφυσικού Κέντρου, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. «Όλα δείχνουν ότι στη συγκεκριμένη εστία δεν υπάρχει κλειδωμένο ρήγμα και η εκτόνωση βρίσκεται σε φυσιολογική πορεία», τόνισε ο καθηγητής.

Παρά τους ισχυρούς μετασεισμούς, η ακολουθία που εξελίσσεται στο θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης, δεν μπορεί να βλάψει, δεν είναι επικίνδυνη, καθώς δεν υπάρχει «μετανάστευση» επικέντρων από την περιοχή του κύριου σεισμού των 6,6 Ρίχτερ της 2ας Μαΐου σε απόσταση 60-75 χιλιομέτρων νότια της Ιεράπετρας και για μια ακόμη φορά η θάλασσα αποτελεί «ασπίδα» για τις κατοικημένες περιοχές, επισήμανε ο καθηγητής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ανταποκρίτριας μας Ουρανίας Μωραίτη και ΕΡΤ
Ηράκλειο, Ελλάδα

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: Σεισμική δόνηση 5,2 βαθμών Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: