Συγκλονίζουν οι ομοιότητες αντιμετώπισης της Ισπανικής γρίπης του 1918 με τον covid-19 [video, photo gallery]

Αστυνομικοί με μάσκες στο Σιάτλ, 1918. el.wikipedia.org




Πριν από περίπου 100 χρόνια μια άλλη πανδημία συγκλόνιζε τον κόσμο. Ήταν η πανδημία της λεγόμενης ισπανικής γρίπης, η οποία ξέσπασε το 1918.

Αν και η νόσος δεν ξεκίνησε από την Ισπανία, πιστεύεται ότι ονομάστηκε έτσι επειδή οι ισπανικές εφημερίδες ήταν οι πρώτες οι οποίες δημοσίευσαν σχετικές αναφορές.

Η πανδημία της ισπανικής γρίπης ήταν εξαιρετικά φονική με τις εκτιμήσεις των θυμάτων να κυμαίνονται μεταξύ 50-100 εκ. ανθρώπους.

Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες από την τότε εποχή, βλέπουμε απίστευτες ομοιότητες και πως σχεδόν δεν έχει αλλάξει κάτι στο πως αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα μια πανδημία.

Οι άνθρωποι φορούσαν μάσκες παντού, υπήρχε μια κάποια κοινωνική απόσταση και πράγματα τα οποία εφαρμόζουμε και σήμερα, γίνονταν και τότε.

Η ισπανική γρίπη είναι το H1N1, που είχε κάνει και το SARS, ενώ ο κορωνοϊός είναι διαφορετική ‘οικογένεια’. Επίσης, ο στόχος των δύο ιών είναι πολύ διαφορετικός. Η ισπανική γρίπη στόχευε πιο πολύ νεότερους ανθρώπους, μεταξύ 25 και 34 ετών, και σκότωνε πολύ απότομα. Δεν ήταν ασύνηθες το φαινόμενο να τρώει κάποιος πρόγευμα σε άκρα υγεία, και να βρίσκεται νεκρός το ίδιο απόγευμα.

Όπως είναι φυσικό, η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, στις μέρες μας είναι πολύ πιο αποτελεσματική, όχι μόνο γιατί η ιατρική επιστήμη έχει κάνει άλματα, αλλά, και γενικότερα λόγω της καλύτερα συντονισμένης αντίδρασης, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η ‘ισπανική γρίπη’ ήταν ένας ιός συγγενής του H1N1, με τη διαφορά ότι δεν προήλθε από τα γουρούνια, αλλά από τα πουλιά.

Η γρίπη χτύπησε τον πλανήτη σε τρία κύματα. Το πρώτο ήρθε την άνοιξη, το δεύτερο τον φθινόπωρο και το τρίτο και τελευταίο τον χειμώνα.

Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ξέρει με σιγουριά να πει από ποια χώρα ξεκίνησε η γρίπη. Οι ιστορικοί, οι επιδημιολόγοι, όλοι έχουν από μια θεωρία, αλλά κανείς δεν είναι 100% βέβαιος.

Με πληροφορίες από Euronews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάνω από 260.000 οι νεκροί σε όλο τον κόσμο από τον κορωναϊό: 3.710.240 κρούσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: