Σιγή για τον ταραξία από το Spiegel, εμμονή σε αναπόδεικτους ισχυρισμούς κατά της Ελλάδας

File Photo: Επεισόδια με μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τον Μάρτιο του 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Επανέρχεται το Spiegel στην καταγγελόμενη κυρίως από το ίδιο υπόθεση περί νεκρού μετανάστη στα ελληνοτουρκικά σύνορα «από ελληνικά πυρά». Αυτή τη φορά, με σχόλιο αρθρογράφου του,  εγκαλεί τις ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές ουσιαστικά για συγκάλυψη του «θέματος», ενώ η μόνη νύξη για τον Τούρκο Πρόεδρο και υποκινητή της ανθρωπιστικής τραγωδίας του περασμένου Μαρτίου είναι ότι «έθεσε υπό πίεση την Ελλάδα» με τη… «μονομερή καταγγελία της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας» για το προσφυγικό.

Το σχόλιο τιτλοφορείται «Πυροβολισμοί εναντίον μεταναστών. Η ανάλγητη ήπειρος» και αναφέρεται στις έρευνες του περιοδικού, σύμφωνα με τις οποίες τον περασμένο Μάρτιο ο Πακιστανός Μουχάμαντ Γκουλζάρ σκοτώθηκε πιθανότατα από πυρά Ελλήνων συνοριοφυλάκων στον Έβρο.

Ο δημοσιογράφος Μαξιμίλιαν Ποπ στο σχόλιό του διερωτάται ποια θα είναι η τύχη των σχετικών ερευνών του περιοδικού:  «Και τώρα τι; Υπάρχουν οργισμένες διαμαρτυρίες στα κράτη-μέλη της ΕΕ; Μια παρέμβαση της Κομισιόν; Μια διεθνής επιτροπή που θα διαλευκάνει την υπόθεση; Φυσικά και όχι. Το μόνο που υπάρχει είναι σιωπή.

Σίγουρα η κρίση του κορωνοϊού απαιτεί δυνάμεις και προσοχή. Και ναι, η κατάσταση στα τουρκοελληνικά σύνορα ήταν ιδιαίτερη, διότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε υπό πίεση την Ελλάδα με τη μονομερή καταγγελία της συμφωνίας για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Και τα δυο όμως δεν αποτελούν δικαιολογία για να αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι αυτό το σπάσιμο του ταμπού στα σύνορά τους. Η αναλγησία απέναντι σε αυτούς που ζητούν προστασία δεν ξεκίνησε όμως τον Μάρτιο του 2020, είναι το αποτέλεσμα μια διαδικασίας εξαχρείωσης που εξελίσσεται εδώ και πολλά χρόνια».

Και το σχόλιο συνεχίζει: «Οι πολιτικοί της Ευρώπης έχουν προχωρήσει σε μέτρα που οι δεξιοί λαϊκιστές δεν θα τολμούσαν ούτε να ονειρευθούν. Η απόφαση της Καγκελαρίου Μέρκελ, το καλοκαίρι του 2015, να μην κλείσει τα σύνορα σε ανθρώπους που βρίσκονταν σε ανάγκη, δεν εκλαμβάνεται πλέον σαν μια χειρονομία ανθρωπισμού, η οποία ήταν επίσης, αλλά σχεδόν αποκλειστικά ως χάσιμο του ελέγχου… Τα κράτη της ΕΕ σταμάτησαν πλήρως τη θαλάσσια διάσωση και για τον λόγο αυτό πνίγονται στη Μεσόγειο αναλογικά τόσοι πολλοί άνθρωποι όσοι πουθενά αλλού. Στέλνουν ανθρώπους πίσω στον εμφύλιο της Λιβύης παρόλο που θα τους στείλουν στην πρώτη γραμμή ή τους βασανίζουν μέχρι θανάτου στις φυλακές».

Το Spiegel καταλήγει: «Οι πυροβολισμοί εναντίον των μεταναστών και μεταναστριών στα τουρκοελληνικά σύνορα ταιριάζουν σε αυτή την εικόνα. Και όμως παράλληλα αποτελούν τομή. Εδώ, ευρωπαίοι συνοριοφύλακες όχι μόνον παρέλειψαν να παράσχουν βοήθεια. Αλλά με μεγάλη πιθανότητα έγιναν και οι ίδιοι δράστες. Είναι πιθανόν ο Γκουλζάρ να χτυπήθηκε κατά λάθος ή από κάποιο βλήμα που εξοστρακίστηκε. Θα ήταν όμως ευθύνη των ελληνικών αρχών (και των ευρωπαϊκών), να εξακριβώσουν αυτό ακριβώς. Με το να χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση όλα τα δημοσιεύματα για τις επιθέσεις σε μετανάστες ως τουρκική προπαγάνδα, καθιστά αδύνατη τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες. Δεν θέλουν προφανώς να ξέρουν ποιο ακριβώς είναι το τίμημα εφαρμογής αυτής της απόφασης»

Με πληροφορίες από DW

(Οι τουρκικές δυνάμεις) “μας απείλησαν με όπλα” για να πάμε στον Έβρο: Όλο το ανθελληνικό σχέδιο του Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: