Σε τζιχάντ κατά του “ιού του Ισραήλ” καλεί ο Χαμενεϊ τους Παλαιστίνιους: Οργή από ΕΕ

File photo: O Αλί Χαμενεϊ απευθύνεται σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στον λαό του Ιράν. EPA/IRANS SUPREME LEADER OFFICE / HO HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε τους Παλαιστίνιους σήμερα να συνεχίσουν την εξέγερσή τους εναντίον του Ισραήλ, κατηγορώντας την ισραηλινή κυβέρνηση ότι είναι ένας “όγκος” που θα πρέπει να καταπολεμηθεί μέχρι να απελευθερωθούν οι Παλαιστίνιοι.

  • Η δήλωση Χαμενεϊ προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, που την χαρακτήρισε “απαράδεκτη” και “απειλητική”.

“Η εξέγερση των Παλαιστινίων πρέπει να συνεχιστεί (…) η μάχη για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης αποτελεί ισλαμικό καθήκον και τζιχάντ (…) Το σιωνιστικό καθεστώς είναι ένας καρκινογόνος όγκος στην περιοχή”, δήλωσε σε ομιλία του ο Χαμενεΐ με την ευκαιρία της ημέρας αλ Κουντς, την ημέρας της Ιερουσαλήμ που γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού.

  • “Στόχος της μάχης αυτής είναι η απελευθέρωση όλων των παλαιστινιακών εδαφών” και “η επιστροφή όλων των Παλαιστινίων στη χώρα τους”, πρόσθεσε ο Χαμενεΐ.

“Σήμερα ο κόσμος μετρά ένα ένα τα θύματα του κορωναϊού παγκοσμίως, όμως κανείς δεν έχει ρωτήσει ποιος ευθύνεται για τους εκατοντάδες χιλιάδες μάρτυρες, τις φυλακίσεις και τις εξαφανίσεις στην Παλαιστίνη και σε χώρες εναντίον των οποίων οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν εξαπολύσει πόλεμο”, κατήγγειλε.

  • “Ο μακροχρόνιος ιός των σιωνιστών θα εξαλειφθεί”, κατέληξε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν.

Λόγω της επιδημίας του κορωναϊού οι θρησκευτικοί ηγέτες του Ιράν αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τις πορείες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα με την ευκαιρία της ημέρας αλ Κουντς.

Τί δήλωσε ο Μπορέλ

“Εντελώς απαράδεκτες” και “βαθιά πηγή ανησυχίας”, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Χαμενεΐ για το Ισραήλ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορρέλ, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα  με γραπτή δήλωση ο Ύπατος Εκπρόσωπος τονίζει ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τις απειλητικές δηλώσεις του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα του Ισραήλ”.

“Τέτοιες δηλώσεις είναι εντελώς απαράδεκτες και αντιπροσωπεύουν μια βαθιά πηγή ανησυχίας. Είναι επίσης ασυμβίβαστες με τον στόχο μιας σταθερής και ειρηνικής Μέσης Ανατολής που επιδιώκει η ΕΕ”, ξεκαθαρίζει.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει τη θεμελιώδη δέσμευσή της για την ασφάλεια του Ισραήλ”, καταλήγει.

Με πληροφορίες από AFP- Reuters/ΚΥΠΕ, Θανάσης Γκαβός
Τεχεράνη, Ιράν/Βέλγιο, Βρυξέλλες

Οι Παλαιστίνιοι κόβουν κάθε συνεργασία με τη CIA: Πλαγιοκοπούν το Ισραήλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: