Σε “πονοκέφαλο” εξελίσσεται για τον Τζόνσον η υπόθεση του Ντόμινικ Κάμινγκς

EPA/ANDREW PARSONS/DOWNING STREET, HANDOUT EDITORIAL USE ONLY




Πρέπει να πάμε παρακάτω, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον σε επιτροπή του κοινοβουλίου για την υπόθεση του συμβούλου του Ντόμινικ Κάμινγκς.

«Πρέπει να πάμε παρακάτω και να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τον κορωναϊό» ήταν η ξεκάθαρη και επαναλαμβανόμενη απάντηση του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, στις ερωτήσεις που δέχτηκε από την επιτροπή γενικών υποθέσεων του κοινοβουλίου γύρω από τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του ίδιου στο θέμα της παραβίασης των κανόνων του lockdown από τον σύμβουλό του, Ντόμινικ Κάμινγκς.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατέθεσε σήμερα για πρώτη φορά στην επιτροπή από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του και στις τοποθετήσεις του προέδρου της, Μπέρναρντ Τζένκινς, για τις «σοβαρές ανησυχίες» των μελών της γύρω από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τον υψηλόβαθμο σύμβουλο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι λυπάται βαθιά για την αγωνία και τον πόνο που πέρασαν οι πολίτες όλη αυτή την περίοδο, ωστόσο δεν θα ήθελε να εισέλθει σε συζητήσεις που έχουν ήδη γίνει. Ρωτήθηκε επίσης γιατί δεν κλήθηκε ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα για να υπάρξει ανεξάρτητη γνώμη στην υπόθεση και ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι ήδη έχουν γίνει τόσο μακροσκελής συζητήσεις ώστε δεν είναι σίγουρος ότι μία τέτοια έρευνα αυτή τη στιγμή θα ήταν καλή χρήση του χρόνου των δημόσιων λειτουργών.

Σε άλλη ερώτηση εάν ζητήθηκε η γνώμη του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου για το εάν υπήρξε συμμόρφωση με τον κώδικα δεοντολογίας και ακεραιότητας, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν έχει λόγο να πιστεύει κάτι λιγότερο από όσα δήλωσε πριν λίγες μέρες. Επίσης, απέρριψε ισχυρισμούς μελών της επιτροπής ότι μετά από τα γεγονότα αυτά οι πολίτες θα είναι λιγότερο δεκτικοί να τηρήσουν τους περιοριστικούς κανόνες για την πανδημία. «Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι αληθές για το πως θα ανταποκριθούν οι πολίτες στα επόμενα στάδια … δεν πιστεύω καθόλου ότι αυτός ήταν ο τρόπος που ανταποκρίθηκαν σε όλη τη διάρκεια της κρίσης» είπε.

Κλήθηκε ακόμη να δώσει ξεκάθαρη απάντηση σε άλλους γονείς που αντιμετωπίζουν θέματα φροντίδας των παιδιών τους, ενώ ασθενούν, όπως ακριβώς με τον Ντόμινικ Κάμινγκς, και είπε ότι η σαφής οδηγία είναι να μείνουν σπίτι, εκτός εάν συντρέχουν εξαιρετικά προβλήματα με την φροντίδα των παιδιών, τα οποία θα τους αναγκάσουν να «αλλάξουν τα σχέδιά τους».

Πριν την ακρόαση στην επιτροπή γενικών υποθέσεων, εξάλλου, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δήλωσε σε ενημέρωση ότι ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει στη θέση του ότι ο σύμβουλός του ενήργησε νόμιμα και έντιμα, παρά τις αντιδράσεις βουλευτών του κόμματος των Τόρις και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών διαφωνεί με αυτή τη θέση.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ήδη ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει από τη Δευτέρα ότι οι Βρετανοί πολίτες θα αποφασίσουν μόνοι τους για τις ενέργειες και τις εξηγήσεις που έδωσε ο Κάμινγκς και ότι κάποιοι ίσως διαφωνούν με ορισμένες αποφάσεις αλλά όχι με τα κίνητρα του βοηθού του πρωθυπουργού. «Από την οπτική του πρωθυπουργού ο Ντόμινικ Κάμινγκς ενήργησε νόμιμα και έντιμα, με ενδιαφέρον για την οικογένειά του και τους άλλους» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ, στην πλατφόρμα κινητοποίησης πολιτών για καμπάνιες και διάφορα αιτήματα Change.org δημιουργήθηκε αίτημα με συγκέντρωση λίστας υπογραφών για την απομάκρυνση του Ντόμινικ Κάμινγκς, την οποία έχουν υπογράψει από το Σάββατο σχεδόν 800.000 άτομα.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ της Ειρήνης Ρακιτζή
Λονδίνο, Βρετανία

Αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών από τον κορωναϊό καταγράφηκε στην Ιταλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: