Σε ποιους συμφέρει να αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια; Οδηγούν τον χρεώστη δεμένο πισθάγκωνα στο «σφαγείο»

FILE PHOTO: Υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου. Φωτογραφία CNA, ΚΥΠΕ




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ (*)

Αξιολογώντας το προτεινόμενο οικονομικό πακέτο λόγω της πανδημίας, θα επικεντρωθούμε στη φιλοσοφία του και όχι στους αριθμούς.

Πρώτη διαπίστωση είναι ότι προτείνεται η απευθείας στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών (αλληλοσυνδέονται στην Κύπρο), καταρρίπτοντας έτσι ένα «ιδεολογικό τοίχο» με κύριο εκφραστή του τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), ΑΒέρωφ Νεοφύτου ο οποίος χαρακτήρισε την απευθείας στήριξη της οικονομίας ως «πολιτική με τσιεκκούθκια»!

Εντούτοις, την απευθείας στήριξη («direct grant aid») συστήνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ήδη εφαρμόστηκε στην πλειοψηφία των κρατών της, από κυβερνήσεις διαφορετικών ιδεολογιών, επειδή επικράτησε ο ορθολογισμός της οικονομικής επιστήμης.

Η δεύτερη διαπίστωση αφορά την οικονομία της αγοράς, η οποία ΔΕΝ λειτουργεί με κανόνες «καλής θέλησης», αλλά με βάση τους κανόνες της αγοράς.

  • Σε καταστάσεις «πολέμου», το κράτος παρεμβαίνει, για να επιβάλει κανόνες με κίνητρα ή αντικίνητρα. Οι σχεδιαστές του οικονομικού πακέτου στην Κύπρο εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι μεγάλες εταιρείες -οι οποίες θα λάβουν δανεισμό με ευνοϊκούς όρους λόγω κρατικής εγγύησης-, θα λειτουργήσουν με «καλή θέληση», για να πληρώσουν μικρότερες εταιρείες και προμηθευτές τους.

Αυτό αποτελεί δεύτερη απόρριψη του ορθολογισμού της επιστήμης, αφού θα μπορούσε να τεθεί όρος στις εταιρείες αυτές να πληρώσουν πρώτα τους προμηθευτές τους (π.χ. 50% του ποσού που θα δανειστούν). Προφανώς, επικράτησαν άλλες … «προτεραιότητες».

Μέγα αίνιγμα παραμένει το Σχέδιο Αναστολής Δόσεων, που για ένα μήνα τεκμηριώνουμε ότι  εφαρμόστηκε στρεβλωτικά.

Πρώτον, αντίκειται στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπ. Αρχής Τραπεζών (εκδόθηκαν 2/4/2020), οι οποίες απαγορεύουν διαχωρισμό των χρεωστών που θα ενταχθούν στο Σχέδιο με κριτήριο την πιστοληπτική τους ικανότητα. Αυτό ξεκαθάρισε και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εποπτείας της ΕΚΤ.

  • Στην Κύπρο, εφαρμόστηκε εκείνο που η ΕΕ απαγορεύει! Το χειρότερο είναι που οι κυπριακές αρχές προ-απέκλεισαν από την αναστολή τα  εξυπηρετούμενα δάνεια με κάποια καθυστέρηση (μέχρι 90 ημέρες είναι εξυπηρετούμενα βάσει Ευρωπαϊκής νομοθεσίας). Τα προ-απέκλεισαν, αφού το Διάταγμα εκδόθηκε πριν τις Ευρωπαϊκές οδηγίες!

Τώρα, αρνούνται να απαντήσουν στην επιστολή μου, ημερομηνίας 15/4/2020, αρνούνται να εφαρμόσουν τις οδηγίες των Ευρωπαϊκών Αρχών και εφαρμόζουν ένα σχέδιο που θα επιφέρει αύξηση των κόκκινων δανείων στις τράπεζες, συντριβή μικρο-επιχειρήσεων και νοικοκυριών, απώλεια θέσεων εργασίας και κρατικών εσόδων, πράγμα που μπορούσε να αποφευχθεί, εφόσον έχουν προοπτική βιωσιμότητας.

Βεβαίως, κερδισμένες θα είναι οι εταιρείες που αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια σε χαμηλό ποσοστό (π.χ. 20% από το απαιτούμενο ποσό του δανείου), ενώ ο χρεώστης στη συνέχεια θα οδηγείται δεμένος πισθάγκωνα στο «σφαγείο».

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ανυπόφορη παραπληροφόρηση για την οικονομία: Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, πάρτε τον έλεγχο στα χέρια σας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: