Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κορωναϊός σκοτώνει περισσότερο απ’ ό,τι δείχνουν οι αριθμοί: Τι συμβαίνει στην Τουρκία;

File Photo: Άντρας δίπλα στη Γέφυρα του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη, εν μέσω πανδημίας. EPA, SEDAT SUNA




Στις αμφιβολίες, ως προς τον αριθμό των θυμάτων του κορωνοϊού αναφέρεται η εφημερίδα Le Monde.

Σημειώνει ότι η σύγκριση των ποσοστών θανάτου από το ένα κράτος στο άλλο διαφέρει από τα επίσημα στοιχεία που παρέχουν οι αρχές, καθώς, ορισμένα κράτη επιδιώκουν, κατά την άποψή της, να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο στο έδαφος τους από την πανδημία.

Σύμφωνα με έρευνα της, η οποία, όπως σημειώνεται, κινητοποίησε ολόκληρο το δίκτυο ανταποκριτών της, οδηγεί επίσης στο συμπέρασμα της υποτιμημένης θνησιμότητας παντού στον πλανήτη. Βεβαίως, όπως παρατηρεί η υπογράφουσα δημοσιογράφος, η καταμέτρηση των θυμάτων σε πραγματικό χρόνο, κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, έχει αποδειχθεί δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

Ωστόσο, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν δείχνουν, ότι οι συστάσεις που εκδόθηκαν στις 16 Απριλίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι οποίες ενθαρρύνουν τη συμπερίληψη του “Covid-19” «για ΟΛΑ τα άτομα που πέθαναν, λόγω της ασθένειας ή  της συμβολής αυτής στο θάνατο, ή της υποψίας ότι συντέλεσε», απέχουν πολύ από το να έχουν γίνει σεβαστές.

Έτσι, από αυτόν το μη σεβασμό, εξηγείται στην Τουρκία η δυσαναλογία μεταξύ της σχετικής σταθερότητας του αριθμού των θανάτων, 3.081 συνολικά, σε σύγκριση με την εκθετική αύξηση νέων περιπτώσεων, σύμφωνα με την Τουρκική Ένωση Ιατρών (TBB, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% των Τούρκων επαγγελματιών).

Ένας αριθμός ασθενών αναφέρεται ότι πέθανε από πνευμονία ή από άλλη πάθηση, παρά από τον κορωνοϊό, παρά τα κλινικά αποτελέσματα, τα οποία επιβεβαιώνουν αυτήν τη διάγνωση. Το Υπουργείο Υγείας δικαιολογεί αυτήν την δυσαναλογία  με την  εντατική πρακτική του ελέγχου, ωστόσο, μετά από ανάλυση των μητρώων θανάτου στην Κωνσταντινούπολη, οι ειδικοί ανακάλυψαν σημαντική αύξηση της θνησιμότητας το Μάρτιο και τον Απρίλιο, κατά 2.100 περισσότερους θανάτους σε σύγκριση με τα τελευταία δύο χρόνια.

Στο ερώτημα της εφημερίδας, πως μπορεί να υπάρξει μία πιο ρεαλιστική  διαπίστωση της κατάστασης, ο Βέλγος ιολόγος Steven Van Gucht, απαντά:

«Χωρίς αμφιβολία διπλασιάζοντας, ή και ακόμα περισσότερο, τον αριθμό των θανάτων που καταγράφηκαν στον κόσμο. Αυτό θα το δούμε, όταν θα έχουμε παντού στοιχεία περί υπερβολικής θνησιμότητας.» 

Την ίδια άποψη εξέφρασε στις 3 Απριλίου και ο Lothar Wieler, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Robert-Koch, κάνοντας λόγο «για περισσότερους θανάτους από αυτούς που υπολογίστηκαν επίσημα» και σημειώνοντας, ότι «μόνο σε λίγους μήνες θα υπάρξουν αξιόπιστα στοιχεία.»

Σύμφωνα με το EuroMOMO, έναν ιστότοπο που δημιουργήθηκε από ομάδα  επιδημιολόγων, που συλλέγουν κάθε εβδομάδα θανάτους από όλες τις αιτίες σε 24 ευρωπαϊκές χώρες, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 70.000 επιπλέον θάνατοι, μεταξύ 16 Μαρτίου και 12 Απριλίου. 

ΠΗΓΗ: A l’échelle mondiale, le Covid-19 tue davantage que ce que disent les bilans

Τα 3,5 εκ. ξεπέρασαν τα κρούσματα παγκοσμίως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς: 247.107 οι νεκροί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: