Σε 3-4 μήνες ξεκινά έρευνες στις περιοχές «συμφωνίας» με τη Λιβύη η Τουρκία, ανακοίνωσε ο Ντονμέζ

Ο Φατίχ Ντονμέζ αποχαιρετά χθες Παρασκευή το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ, κατά τον απόπλου του για τη Μαύρη Θάλασσα. Photo via Twitter, fatih_donmez




Σε 3-4 μήνες θα ξεκινήσει η Τουρκία εργασίες έρευνας φυσικού αερίου στις περιοχές που περιλαμβάνει η ‘συμφωνία’ της με τη Λιβύη, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ υποστηρίζοντας ότι “τώρα είναι καιρός να αναθεωρήσουν τις δραστηριότητές τους στη Μεσόγειο όσοι επιχειρούν την εξαπάτηση της Τουρκίας με ψεύτικες πολιτικές”.

Σε ομιλία του στην τελετή απόπλου του πλωτού γεωτρύπανου Φατίχ για τη Μαύρη Θάλασσα, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι το Γιαβούζ συνεχίζει τη γεώτρησή του στη Μεσόγειο, στο ‘Σελτσούκ 1’ η οποία είναι η 7η στα βαθιά νερά της Μεσογείου, προσθέτοντας ότι και τα ερευνητικά σκάφη Μπαρμπαρός και Ορούτς Ρέις χτενίζουν τη θάλασσα. Για το τρίτο γεωτρύπανο που εντάχθηκε φέτος στον στόλο της Τουρκίας εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος θα πλεύσει στη Μεσόγειο για πρώτη φορά μετά τις εργασίες συντήρησής και αναβάθμισής του.

“Το Φατίχ πηγαίνει στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά κανείς να μην πιστέψει ότι κάνουμε ένα διάλειμμα από τις δραστηριότητές μας στη Μεσόγειο. Αντιθέτως, δύο σκάφη σεισμικών ερευνών και δύο γεωτρύπανα στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουν να λειτουργούν στο 100%”, ανέφερε.

Αναφερόμενος στην υπογραφή της ‘συμφωνίας’ της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) “έχει υποβάλει αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Εξορύξεων και Πετρελαίου για την αναζήτηση πετρελαίου στις δικές μας ‘αδειοδοτημένες’ περιοχές”.

“Ελπίζω ότι μετά τις σχετικές διαδικασίες, θα ξεκινήσουμε τις δραστηριότητές μας εδώ σε 3-4 μήνες. Θα ξέρουμε πού να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση πρώτα μέσω σεισμικών ερευνών και έπειτα αναλύοντας τα δεδομένα. Αν δεν είχαμε πάρει αυτά τα ‘πλοία’ εγκαίρως, αν δεν είχαμε υπογράψει τη ‘συμφωνία’ με τη Λιβύη, σήμερα, αυτοί που είναι ενάντια στην Τουρκία, θα είχαν μεγάλο πλεονέκτημα. Δόξα τω Αλλάχ δεν επιτρέψαμε τίποτα από αυτά. Διαθέτουμε πλέον την ισχύ και την ικανότητα να εκτελούμε από μόνοι μας όλες αυτές τις δραστηριότητες”, ανέφερε. Ο Φατίχ Ντονμέζ υποστήριξε ότι “τώρα είναι καιρός να αναθεωρήσουν τις δραστηριότητές τους στη Μεσόγειο όσοι επιχειρούν την εξαπάτηση της Τουρκίας με ψεύτικες πολιτικές”, προσθέτοντας ότι “σε μια εποχή που κανείς δεν το περίμενε, καταστρέψαμε όλους τους κανόνες του παιχνιδιού και καταφέραμε να γυρίσουμε τα πάντα υπέρ μας”.

“Ήμασταν εδώ χθες, είμαστε εδώ σήμερα και θα είμαστε εδώ αύριο. Οι δραστηριότητές μας στη Μεσόγειο δεν αφορούν μόνο ένα στείρο πείσμα, μία κενή ρητορική ή κυκλικές εξελίξεις. Μακροπρόθεσμα, έχουμε μια σταθερή στρατηγική που στέκεται ισχυρή και λέει, ‘Εάν υπάρχει (φυσικό αέριο), σίγουρα θα το βρούμε’. Λόγω του κορωνοϊού, οι εταιρείες στην ανατολική Μεσόγειο ‘ρίχνουν λευκή πετσέτα’ η μία μετά την άλλη και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας αδιαλείπτως στο πλαίσιο του προγράμματος που καθορίσαμε”, ανέφερε.

Υποστήριξε ότι “εκείνοι που σχεδιάζουν έργα, που δεν έχουν την οικονομική ευκαιρία να αποκλείσουν την Τουρκία από την εξίσωση, πνίγονται σήμερα στη δίνη της αβεβαιότητας”. “Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να υφαρπάξει τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο και εμείς δεν υφαρπάζουμε το δικαίωμα των άλλων”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι ως Τουρκία, θεωρούν εαυτόν ως σημαντικό παράγοντα για την λειτουργία της διεθνούς αγοράς ενέργειας. “Η προσπάθειά μας δεν είναι στο να χωρίσουμε, αλλά στο να οικοδομήσουμε μια ισχυρή αγορά. Θα εργαστούμε ενεργά για τη συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων σε μια αγορά ενέργειας, όπου οι πόροι χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά”, ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “παρ’ όλες τις εντάσεις στην περιοχή μας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Θα συνεχίσουμε να είμαστε η βασική χώρα στα ενεργειακά έργα”.

Όπως είπε “όσοι κατανοούν την στάση της Τουρκίας και τείνουν χείρα φιλίας πάντα θα κερδίζουν”. “Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας για κάθε είδους συνεργασία σε κάθε πλατφόρμα, υπό τον όρο ότι θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα της Τουρκίας. Θέλω αυτό να το επαναλάβω εδώ για άλλη μια φορά”, ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη

Και όμως, το ξήλωμα του εθνικού μας πουλόβερ συνεχίζεται: Ο φράκτης στον Έβρο είναι μια πράξη εθνικής άμυνας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: