Σχεδόν μισό δισ. ευρώ αφήνουν οι Κύπριοι στην Ελλάδα: Πιο “χουβαρντάδες” οι Αμερικανοί

File Photo: η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό των Κυπρίων, ιδιαίτερα για το προϊόν «Ήλιος και Θάλασσα» και city break. ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Αν και την περσινή χρονιά τα ακριβότερα αεροπορικά εισιτήρια «φρέναραν» κάπως τα ταξίδια των Κυπρίων στην Ελλάδα, εντούτοις τα ελληνικά νησιά αποτελούν τον δημοφιλέστερο προορισμό για διακοπές.

Η Κύπρος βρίσκεται στην 8η θέση της αγοράς του ελληνικού τουρισμού, σύμφωνα με την μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ με θέμα: «Χαρτογράφηση των αγορών εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα στην εποχή του COVID-19». Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό των Κυπρίων, ιδιαίτερα για το προϊόν «Ήλιος και Θάλασσα» και city break. Στην πρώτη πεντάδα των τουριστικών αγορών της Ελλάδας βρίσκονται οι Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία.

  • Τα έσοδα που αφήνει η Κύπρος στον ελληνικό τουρισμό ανέρχονται στα €465 εκατ. κι αντιστοιχούν στο 2,6% των συνολικών εσόσων του εισερχόμενου τουρισμού. Όπως καταγράφει η μελέτη, η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση ανήλθε πέρσι στα €64, ενώ η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη αντιστοιχεί στα €581. Σημειώνεται ότι σε σχέση με άλλες τουριστικές αγορές, η Κύπρος δεν «αφήνει» και πολλά στην ελληνική οικονομία. Οι Γερμανοί ξοδεύουν κατά μέσο όρο €735, οι Γάλλοι €649, ενώ οι Αμερικάνοι είναι οι πιο χουβαρντάδες με €1.008 μέση κατά κεφαλήν δαπάνη.

Όπως αναφέρει η μελέτη, κατά το 2019, το 26% των δαπανών των Κυπρίων τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο δεύτερο τρίμηνο και το 39% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ –για το 2020– το 45% των προγραμματισμένων θέσεων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια ήταν με πτήσεις χαμηλού κόστους. Επίσης, κατά το 2019, το 28% των αφίξεων των Κυπρίων τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο δεύτερο τρίμηνο και το 37% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ το 23% των διανυκτερεύσεων έγινε στο δεύτερο τρίμηνο και το 33% στο τρίτο τρίμηνο.

Πέρσι καταγράφηκαν αρκετές αυξομειώσεις στα ταξίδια προς την Ελλάδα καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που επέλεξαν να ταξιδέψουν σε άλλους προορισμούς με πιο χαμηλό συγκριτικά κόστος. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο, που οι τιμές των αεροπορικών εταιρειών ήταν στα ύψη, η πτώση στα ταξίδια των Κυπρίων ήταν 15,6%. Τον Ιούλιο η μείωση ήταν της τάξης του 8,7%. Θετικό πρόσημο είχε μόνο ο Μάϊος και ο Ιούνιος που έκλεισε με 10,2% και 5,6% αντίστοιχα.

Τον Απρίλιο η εικόνα ήταν ακόμη πιο απογοητευτική με την πτώση στα ταξίδια προς την Ελλάδα να είναι 18% και τον Μάρτιο 10,9%. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η πτώση ήταν 4% και 9,1%. Με βάση τα ιστορικά στοιχεία, οι καλύτερες χρονιές για ταξίδια των Κυπρίων στην Ελλάδα ήταν το 2014 όταν υπήρξε αύξηση 25,5% και το 2016 με την άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά να φθάνει το 15,7%.

Σε λειτουργία μπαίνουν από τη Δευτέρα δέκα από τις 57 ξενοδοχειακές μονάδες στην Πάφο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal