Ρωσικά μαχητικά μυστικά στη Λιβύη μέσω Συρίας για να πολεμήσουν τον Σάρατζ, υποστηρίζουν οι ΗΠΑ

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στη Λιβύη, όπως υποστηρίζει η Διοίκηση των ΗΠΑ στην Αφρική. Photo via dvidshub.net
Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαιώνει ότι ο ρωσικός στρατός είχε αναπτύξει πολεμικά αεροπλάνα στη Λιβύη προς υποστήριξη του ιδιωτικού στρατού Wagner, ο οποίος πολεμά στις τάξεις του LNA του Haftar.

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση των ΗΠΑ της Αφρικής (Africom) αναφέρει:

Η αμερικανική διοίκηση της Αφρικής εκτιμά ότι η Μόσχα ανέπτυξε πρόσφατα στρατιωτικά μαχητικά αεροσκάφη στη Λιβύη για να στηρίξει ιδιωτικούς στρατιωτικούς εργολάβους (PMC) που λειτουργούν επί τόπου εκεί.

Τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη είναι πιθανό να παρέχουν στενή αεροπορική υποστήριξη για το Wagner Group PMC που υποστηρίζει τον αγώνα του Εθνικού Στρατού του Λιβύου (LNA) ενάντια στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας. Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έφτασαν στη Λιβύη, από μια αεροπορική βάση στη Ρωσία, μετά τη διέλευση από τη Συρία, όπου εκτιμάται ότι διήλθαν βαμμένα για να καλύψουν τη ρωσική καταγωγή τους.

Σε δηλώσεις του ο στρατηγός Στρατού των ΗΠΑ, διοικητής, Στίβεν Τάουνσεντ, σημειώνει πως “η Ρωσία προσπαθεί ξεκάθαρα να υπονομεύσει τη ζυγαριά υπέρ της Λιβύης. Ακριβώς όπως τους είδα να κάνουν στη Συρία, επεκτείνουν το στρατιωτικό τους αποτύπωμα στην Αφρική χρησιμοποιώντας μισθοφόρους που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, όπως ο “Βάγκνερ”.

Η Διοίκηση των ΗΠΑ για την Αφρική εκτιμά ότι οι στρατιωτικές ενέργειες της Μόσχας έχουν παρατείνει τη σύγκρουση στη Λιβύη και επιδείνωσαν τα θύματα και τον ανθρώπινο πόνο και στις δύο πλευρές.

«Ο κόσμος άκουσε τον κ. Haftar να δηλώνει ότι επρόκειτο να εξαπολύσει μια νέα αεροπορική επίθεση. Θα είναι οι Ρώσοι μισθοφόροι πιλότοι που πετούν ρωσικά εφοδιασμένα αεροσκάφη για να βομβαρδίσουν Λίβυους», δήλωσε ο Τάουνσεντ.

Η Διοίκηση των ΗΠΑ για την Αφρική εκτιμά ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για το καλύτερο για το Λιβυκό λαό, αλλά εργάζεται για την επίτευξη των δικών του στρατηγικών στόχων.

ΠΗΓΗ: United States Africa Command, CNN

Άνοιξε και πάλι η Εκκλησία της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ: Με περιοριστικά μέτρα και μάσκες

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal