Ρεπορτάζ του CNN για τον παγκόσμιο τουρισμό: «Η Ελλάδα αντιμετώπισε τον κορωνοϊό, τώρα θέλει τουρίστες»…

Λουόμενοι κάνουν μπάνιο και ηλιοθεραπεία στην παραλία της Καραθώνας στο Ναύπλιο, Τετάρτη 13 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Εκτενές ρεπορτάζ για την παγκόσμια κρίση στον τουρισμό κάνει το CNN Business (Hanna Ziady, Elinda Labropoulou, Laura Perez Maestro και Sherisse Pham με παράλληλη προβολή βίντεο παλαιότερης συνέντευξης του Ελληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο δίκτυο με το σλόγκαν «Η Ελλάδα αντιμετώπισε τον κορωνοϊό τώρα θέλει τουρίστες».

Στο άρθρο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Ο Σωκράτης Γαβριήλ βρίσκεται ενόψει μιας δραματικής πτώσης επισκεπτών στο ξενοδοχείο του στην Αθήνα φέτος το καλοκαίρι. Σε μικρή απόσταση από το εμπορικό κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, το ξενοδοχείο του Pi Athens συνήθως δέχεται πολλούς αμερικανούς και αυστραλούς τουρίστες αυτή την περίοδο.

“Η ανησυχία φέτος το καλοκαίρι είναι ότι όσοι θα έρθουν – αν και όταν το κάνουν – θα αποκλείσουν τις μεγάλες πόλεις και θα κατευθυνθούν κατευθείαν σε μια παραλία”, δήλωσε ο Γαβριήλ στο CNN Business. “Το ξενοδοχείο είναι μια ενοικιαζόμενη ιδιοκτησία και υπάρχουν πολλοί λογαριασμοί που πρέπει να πληρώσω. Έχω επενδύσει σε αυτό σε μεγάλο βαθμό. Ελπίζουμε για κάποια έσοδα το καλοκαίρι, αλλά δεν ξέρουμε αν πρόκειται να συμβεί αυτό.”

  • Η Ελλάδα λέει ότι θα ανοίξει ξανά στους τουρίστες την 1η Ιουλίου, καθώς ισχυρίζεται επιτυχία έναντι του Covid-19. Η ιστορία του Γαβριήλ επαναλαμβάνεται σε όλο τον κόσμο, καθώς τα κυβερνητικά γενικά περιοριστικά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν την πανδημία του κορωνοϊού κρατούν δισεκατομμύρια ανθρώπους στο σπίτι, σταματώντας τα διεθνή ταξίδια και τον τουρισμό.

Τα ταξίδια και ο τουρισμός αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ και μία στις 10 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το World Travel and Tourism Council. Το ένα τρίτο αυτών των θέσεων εργασίας, ή περισσότερες από 100 εκατομμύρια θέσεις, και περίπου 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ΑΕΠ ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο ως αποτέλεσμα της τρέχουσας κρίσης, δήλωσε το συμβούλιο τον περασμένο μήνα.

Η μείωση του εισοδήματος από τον τουρισμό κατά 25% θα μειώσει κατά μέσο όρο το 7% από το ΑΕΠ μεταξύ των «μικρών νησιωτικών αναπτυσσόμενων κρατών», μια συρρίκνωση που θα μπορούσε να φτάσει το 16% σε μέρη όπως οι Μαλδίβες και οι Σεϋχέλλες, σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη.

Η κατάσταση είναι επίσης τρομερή στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται για τις μισές διεθνείς τουριστικές αφίξεις στον κόσμο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά ότι η τουριστική βιομηχανία της ένωσης χάνει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε έσοδα ανά μήνα, καταστροφικό πλήγμα για τα 27 εκατομμύρια εργαζόμενους της ΕΕ των οποίων οι θέσεις εργασίας συνδέονται με τον κλάδο.

  • Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια νέα φάση σταδιακού ανοίγματος, αλλά ακόμη δεν επιστρέφει στην κανονικότητα. Ενώ οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων όπως ο Γαβριήλ χρειάζονται απεγνωσμένα διεθνείς επισκέπτες, το άνοιγμα των συνόρων κινδυνεύει να αυξήσει τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, ακόμη και αν αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική ανακούφιση.
  • Η Ελλάδα ελπίζει να αρχίσει να δέχεται τους τουρίστες μέχρι την 1η Ιουλίου , αλλά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχεται ότι “είναι πολύ δύσκολο’’. “Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς να το κάνει αυτό”, είπε σε συνέντευξή του στο CNN  νωρίτερα αυτόν το μήνα.

Η έναρξη του τουρισμού, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, θα είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Το άνοιγμα των επιχειρήσεων και η επανεκκίνηση των εργοστασίων αποδεικνύονται αρκετά δύσκολα, αλλά η επιστροφή των ταξιδιών θα απαιτήσει τη διευκόλυνση των συνοριακών ελέγχων, τη διεθνή συνεργασία και, κυρίως, τους ίδιους τους ταξιδιώτες.

“Το κρίσιμο ζήτημα είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών ότι είναι ασφαλές να ανοίξουν ξανά τα σύνορα χωρίς κίνδυνο επανεμφάνισης και να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη στο ευρύ κοινό ότι είναι ασφαλές να πετάξει”, είπε τον περασμένο μήνα ο John Holland-Kaye, Διευθύνων Σύμβουλος του Αεροδρομίου Heathrow του  Λονδίνου, του πιο πολυσύχναστου αεροδρομίου στην Ευρώπη.

Όμως, οι αεροπορικές εταιρείες ήδη περιόρισαν το μέγεθος, περιέκοψαν τους στόλους,  μειώνοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, περιμένοντας ότι λιγότεροι άνθρωποι θα επιλέγουν να πετάξουν. Τα αεροδρόμια και τα ξενοδοχεία προσπαθούν να προσελκύσουν τους ταξιδιώτες με υγειονομικούς ελέγχους και βελτιωμένα πρωτόκολλα καθαριότητας, τα οποία θα προσθέσουν επίπεδα κόστους σε μια εποχή που τα οικονομικά του τομέα είναι μειωμένα λόγω της πτώσης των ταξιδιών.

Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι ο εσωτερικός τουρισμός αυξάνεται σταδιακά σε ορισμένες χώρες, αν και είναι πολύ νωρίς για να αποκατασταθεί η ανάκαμψη.

Με ταξίδια σε διεθνείς προορισμούς που αναμένεται να ανακάμψουν τελευταία, οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων όπως ο Γαβριήλ, των οποίων οι σωτήρες ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις για να έρθουν στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον.

ΠΗΓΗ: 2020 is a catastrophe for tourism businesses. Here’s what the industry needs to get back on its feet

H Kϊνα είναι νομικά υπεύθυνη για την πανδημία: Πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις σε άλλες χώρες…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: