Πρωτομαγιά με “άρωμα” από Ελλάδα στο Βερολίνο: Εκκενώστε τη Μόρια, το σύνθημα διαδηλωτών

File Photo: Διαδηλωτές στο Βερολίνο την Πρωτομαγιά. EPA, CLEMENS BILAN




«Εκκενώστε τη Μόρια» – αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα της φετινής «Επαναστατικής Πρωτομαγιάς» στο Βερολίνο, ενός δικτύου αριστερών και αναρχοαυτόνομων ομάδων.

Σε δεκάδες αφίσες και πανό σε τοίχους και κολώνες τoυ Κρόιτσμπεργκ διατυπώνονταν επίσης τα αιτήματα να ανοίξουν τα σύνορα της ΕΕ για τους πρόσφυγες και να καταργηθεί η Frontex.

  • Η προβολή από την «Επαναστατική Πρωτομαγιά» θεμάτων που σχετίζονται με το προσφυγικό στην Ελλάδα συνδέεται σαφώς με την αισθητή παρουσία και δράση ενός σεβαστού αριθμού ελλήνων «αλληλέγγυων» που ζουν στο Βερολίνο. Έκφραση αυτής της δραστηριότητας ήταν και η κατάληψη του ελληνικού προξενείου στην πόλη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στην ξεχωριστή πορεία που διοργανώνει η πρωτοβουλία «Επαναστατική Πρωτομαγιά» στο Κρόιτσμπεργκ κάθε χρόνο από το 1987 συμμετέχουν χιλιάδες άτομα. Συνήθως ένα μέρος των διαδηλωτών μετατρέπει από ένα σημείο και μετά την πορεία σε οδομαχίες με την αστυνομία. Για φέτος οι διοργανωτές της «Επαναστατικής Πρωτομαγιάς» είχαν ανακοινώσει μέσω των social media ότι λόγω κορωνοϊού θα πραγματοποιηθούν «αυθόρμητες» διαδηλώσεις σε διάφορα σημεία του Κρόιτσμπεργκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας αργά το βράδυ της Παρασκευής ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν ξεπέρασε τελικά τα 1000 άτομα. Αν και έγιναν 50 συλλήψεις, η αστυνομία θεωρεί ότι η φετινή Πρωτομαγιά στο Βερολίνο κύλησε πολύ πιο ήρεμα από τα προηγούμενα χρόνια. Μάλλον χάρη στον κορωνοϊό.

Με πληροφορίες από DW-
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Νεαρός φερόμενος ως τζιχαντιστής σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: