Πρόκληση μεγατόνων από το τουρκικό ΥΠΕΞ: Παραβιάσατε τα σύνορά μας στον Έβρο, ισχυρίζονται, απαντήσαμε καταλλήλως…

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Φωτογραφία via Twitter, @MevlutCavusoglu




Σε μία θρασεία και άνευ προηγουμένου προκλητικότητας ανακοίνωση προχώρησε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εναντίον της Ελλάδας, με αφορμή  την τουρκική εισβολή στο νότιο Έβρο.

Πρόκειται για μία ακόμη απαράδεκτη και ελεεινή τουρκική ενέργεια. Το τουρκικό υπουργείο κάνει λόγο για δήθεν παραβίαση των τουρκικών συνόρων από την ελληνική πλευρά, η οποία υποτίθεται «απαντήθηκε» και ζητά συναντήσεις τεχνικών κλιμακίων για συμφωνία επί των συντεταγμένων.

  • Η ελληνική απάντηση πρέπει να είναι σκληρή, διότι αν η Ελλάδα εισέλθει σε διάλογο με την Τουρκία για τα δικαιώματα της, θα είναι τραγικό λάθος. Στο τέλος θα μιλάμε για τετελεσμένα.

Η απαράδεκτη τουρκική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στις 15 Απριλίου του 2020 η Ελλάδα ενημέρωσε το Υπουργείο μας για την κατασκευή ενός φράχτη στην ‘περιοχή των Φερών’, στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

Κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, το Υπουργείο μετέφερε αίτημα ζητώντας από την ελληνική πλευρά να κοινοποιήσει τις σχετικές συντεταγμένες της περιοχή όπου θα γίνει η κατασκευή και προτείνοντας να συγκληθεί μία κοινή διασυνοριακή επιτροπή προκείμενου να διασφαλιστεί ότι η εδαφική περιοχή δεν θα παραβιαστεί.

Μετεφέρθη επίσης στην ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή του φράχτη δεν θα πρέπει να ξεκινήσει χωρίς τεχνικό συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών καθώς η κοίτη του ποταμού Εβρου που αποτελεί τα φυσικά σύνορά μας προς την Ελλάδα από το 1926 έχει αλλάξει σημαντικά από φυσικούς και τεχνητούς λόγους και έτσι δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες στη συγκεκριμένη περιοχή συμβατές με τη συμφωνία του 1926.

Παρά τις προειδοποιήσεις μας και τις προτάσεις για συνεργασία , η Ελλάδα ξεκίνησε εδαφικές εργασίες στις 13 Μαΐου και παραβίασε την εδαφική μας περιοχή. Η παραβίαση αυτή απαντήθηκε από τις αρμόδιες αρχές με τα απαραίτητα μέτρα.

Το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί εάν οι συναντήσεις που έχουμε προτείνει μεταξύ τεχνικών κλιμακίων των δύο χωρών λάβουν χώρα.

Τετελεσμένα στα σύνορά μας δεν θα γίνουν ανεκτά υπό οιεσδήποτε συνθήκες”.

Για εισβολή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Έβρο, ομιλεί η Daily Mail: Ύψωσαν και σημαία;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: