Πρέπει να στηριχθούν τα μέσα ενημέρωσης, ειδικά οι εφημερίδες: Λουκέτο σημαίνει το τέλος της Δημοκρατίας

Ο ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΛΟΥΚΑ ΦΟΥΡΛΑ 

Δημοκρατία υφίσταται μόνο όπου υπάρχει η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, από την Αγορά της αρχαίας Αθήνας, στο Speakers’ Corner του Hyde Park του Λονδίνου, όπου πάνω σε ένα κασόνι ο οποιοσδήποτε είχε το δικαίωμα να αγορεύσει, εκφράζοντας τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Το δικαίωμα είναι ιερό για ένα απλό λόγο, ιστορικά η πρώτη κίνηση κάθε προσπάθειας εγκατάστασης καθεστωτικής διακυβέρνησης ξεκινούσε από τον έλεγχο και την φίμωση της ανεξάρτητης και αντικειμενικής ενημέρωσης.

Χωρίς αντικειμενική ενημέρωση η κοινή γνώμη χαλιναγωγείται, καθοδηγείται, ποδηγετείται, οι όποιες διαθέσεις επιβολής της βούλησης των αρχόντων και των όποιων ατζέντων που δύνανται να εκπροσωπούν δεν αντιμετωπίζει καμία αντίσταση.

  • Σε εμάς στην Κύπρο η σύγχρονη ιστορία μας βρίθει καταπίεσης και φίμωσης από τους κατακτητές και όχι μόνο, όμως ποιος δεν ριγεί στο άκουσμα των δηλώσεων του Πολυτεχνείου από τον πειρατικό ραδιοσταθμό τους στα γεγονότα του 73’ – «Εδώ Πολυτεχνείο!». – ποιος δεν θυμάται το ηχητικό ντοκουμέντο από τον ραδιοσταθμό της Πάφου “…Ελληνικέ Κυπριακέ λαέ! Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις..»

Η ύπαρξη ανεξάρτητων και οικονομικά υγειών ΜΜΕ είναι το ίδιο σημαντική όσο με τις τρεις εξουσίες του συντάγματος κάθε χώρας, της νομοθετικής, της εκτελεστικής και της δικαστικής, αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε δημοκρατία. Η πλειοψηφία των σκανδάλων, που μάλιστα άγγιξαν και τις τρεις προαναφερθείσες εξουσίες, αποκαλύφθηκε από τον έντυπο τύπο και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.

Αυτός όμως ο θεσμός, αυτό όμως το λειτούργημα που είχα και εγώ την τύχη και την τιμή να υπηρετήσω για είκοσι και τόσα χρόνια περνάει σήμερα τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας του και αυτό σημαίνει ένα και μόνο πράγμα, ότι σήμερα απειλείται η δημοκρατία.

Σήμερα ο σκοταδισμός στην Ευρώπη και όχι μόνο, έρπει και ρίχνει την σκιά του σε αυτήν. Σήμερα λοιπόν, οι πιο παραδοσιακές εφημερίδες μας απειλούνται με λουκέτο και σοβαροί και έμπειροι δημοσιογράφοι, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία για την εγκυρότητα και την αντικειμενικότητα της ενημέρωσης μας, θα υποχρεωθούν να πάνε στα σπίτια τους, αφήνοντας το χώρο σε αμφιλεγόμενης ποιότητας πηγές ενημέρωσης και στον κάθε ανεύθυνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διασπείρουν fake news και να διαμορφώνουν την γνώμη μας.

Δεν θα αγιοποιήσω τα κυπριακά ΜΜΕ, στρεβλώσεις υπάρχουν παντού, λάθη γίνονται καθημερινά. Γνωρίζω, όμως, σε προσωπικό επίπεδο τους δημοσιογράφους αυτής της χώρας και μπορώ να πω με το χέρι στην καρδιά ότι η δίψα για την αλήθεια και η αγάπη για το λειτούργημα τους είναι υπεράνω κάθε συμφέροντος. Τιμώ τους συναδέλφους μου, τιμώ τη μάχιμη δημοσιογραφία στην Κύπρο η οποία καθημερινά αποδεικνύει την απόλυτη αναγκαιότητα της ύπαρξης της.

Ως ευρωβουλευτής τις μέρες αυτές έχω καταθέσει μαζί με τους συνεργάτες μου και την ομάδα μου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προτάσεις στήριξης των ΜΜΕ, εντοπισμού και αντιμετώπισης των Fake News ή να το πω απλά, της κάθε ανεύθυνης και εγκληματικής διασποράς ψεμάτων για την διαμόρφωση της κοινής γνώμη προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

  • Πρέπει και ο καθένας από εμάς όμως να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να ανταποκριθεί ανάλογα. Πρέπει να μάθουμε πως η σωστή ενημέρωση έχει κάποιο κόστος και για τον καθένα μας είναι πολύ μικρό, λιγότερο και από ένα καφέ. Πρέπει να αγοράζουμε εφημερίδες και αν δεν μπορούμε να πάμε στο περίπτερο ας κάνουμε μια διαδικτυακή συνδρομή. Το λέω ξανά, το κόστος είναι αμελητέο μπροστά στο διακύβευμα που είναι κολοσσιαίο και δεν είναι άλλο από την ίδια δημοκρατία.

Υπόσχομαι στον κάθε Κύπριο πολίτη ότι θα κάνω ότι μπορώ έχοντας στο πλευρό μου την μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα παλέψουμε για την αλήθεια, θα παλέψουμε για τη διατήρηση της δημοκρατίας, θα παλέψουμε δηλαδή για την επιβίωση και την ενίσχυση των εφημερίδων αλλά και των υπολοίπων ΜΜΕ της χώρας μας. Δεν υπάρχει επιλογή, θα πρέπει να δράσουμε άμεσα και στοχευμένα.

(*) Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Τι μας δίδαξε ο κορωναϊός: Τώρα είναι και η ευκαιρία και η ώρα της Ευρώπης για να ξαναγίνει ένωση αλληλεγγύης…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: