Που το πάει η Τουρκία; Εκδίδει για πρώτη φορά δύο NAVTEX για τα Ψαρά, τη Χίο και τη Σάμο

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Photo via Twitter, @tcsavunma




Με δύο NAVTEX η Τουρκία για πρώτη φορά κάνει απευθείας αναφορά στα νησιά Ψαρά, Χίος και Σάμος υποστηρίζοντας ότι “παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατικοποίησης που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης”, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Τα δύο κείμενα της NAVTEX, το πρώτο στις 30 Απριλίου και το δεύτερο στις 15 Μαϊου, εξέδωσε το Γραφείο Σμύρνης της Υπηρεσίας Ναυσιπλοϊας, Υδρογραφικών και Ωκεανογραφικών Ερευνών του πολεμικού ναυτικού.

Ο καθηγητής δικαίου του Πανεπιστημίου Μεσογείου, Εμετέ Γκιοζουγκιούζελι, δηλώνει στη Γενί Σαφάκ ότι για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στην συνθήκη της Λωζάνης σε κείμενο της NAVTEX, ενώ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα με πρόσχημα την πανδημία ανέβαλε μεγάλη στρατιωτική άσκηση και πως αυτό “είναι μεγάλη επιτυχία για την Τουρκία”. “Με την NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία επιβεβαίωσε την υπεροχή της στην περιοχή”, αναφέρει ο Γκιοζούγκιούζελι.

Από την πλευρά του ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ σχολίασε ότι “τέτοιου είδους NAVTEX πρώτη φορά εκδόθηκε. Αυτός είναι ένας σημαντικός ελιγμός, είναι προειδοποιητικό μήνυμα προς την Ελλάδα. Η Τουρκία δεν θα μείνει αδιάφορη πλέον απέναντι στην στρατιωτικοποίηση των νησιών που γίνεται από το 1950”.

Μάλιστα αναφέρει πως δεν είναι σημαντικό αν η Ελλάδα υποχωρήσει ή όχι καθώς η Τουρκία μπορεί “αύριο μεθαύριο να εκδώσει τη δική της NAVTEX και να στείλει στην περιοχή πολεμικά πλοία. Μπορεί να διεξάγει ασκήσεις με πραγματικά πυρά εκεί και να πει ‘αν σας περνάει ελάτε να με βγάλετε’. Αυτό είναι μια προειδοποίηση που δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις άλλες χώρες. Αν ένα αμερικανικό πλοίο πάει στη Ρόδο αμέσως επιδίδουμε νόταμ”.

Πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη

Μέσω NAVTEX: Η Τουρκία απαιτεί αρμοδιότητες μέχρι το μέσο του Αιγαίου και το Καστελόριζο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: