Πότε θα καταλάβουμε ότι ο Σταυρίδης και ο κάθε Σταυρίδης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας;

Ο τέως διοικητής των Νατοϊκών Δυνάμεων Ευρώπης, ναύαρχος James Stavridis μιλάει σε διάλεξη στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Την «αμαρτία» μου θα την πω. Δεν συμπάθησα ποτέ τον πρώην ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη, διότι με την πρώτη γνωριμία πληροφορήθηκα τις θέσεις του για την Τουρκία και ομολογώ ότι φρίκαρα, που λένε και οι νεολαίοι…

Από τότε κράτησα μία απόσταση, παρά το γεγονός ότι είχε γίνει ο «αγαπημένος» των Ελλήνων πολιτικών, δημοσιογράφων και λοιπών παραγόντων. Δεν μπορούσα να καταλάβω τότε γιατί τόση …«αγάπη» στον κ. Σταυρίδη, ο οποίος δεν νομίζω ότι έκρυψε ποτέ τις φιλοτουρκικές απόψεις του.

Όταν συνταξιοδοτήθηκε με περγαμηνές από το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, εντάχθηκε στο δυναμικό του Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts, απ’ όπου αποχώρησε το 2018 για να ενταχθεί ως στέλεχος στο γνωστό Carlyle Group. Και έχει σημασία αυτή η λεπτομέρεια και νομίζω ότι λύνει πολλές από τις απορίες των ομογενών, που έχουν μείνει άφωνοι με τις δηλώσεις του.

  • Ο κ. Σταυρίδης είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος με γνώσεις της Ιστορίας. Και το σημειώνω για όσους μπορεί να πιστεύουν ότι δεν γνωρίζει τι έπραξε η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η ιστοσελίδα μας ανέδειξε τις δηλώσεις του, τις οποίες έχουμε μαγνητοφωνήσει, αφού συνεργάτης μας παρακολούθησε την εκδήλωση της τουρκικής οργάνωσης Turkish Heritage Organization, μέσω τηλεδιάσκεψης. ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΔΩ

Οι δηλώσεις από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν απαράδεκτες. Αλλά για μένα πιο ενοχλητικό ήταν το σημείο στο οποίο αναφέρεται στην αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την τουρκική κυβέρνηση. Ο κ. Σταυρίδης έφτυσε στην κυριολεξία τη συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών νομοθετών, που ψήφισαν νομοσχέδια με τα οποία απορρίπτουν αυτή την αγορά.

Τα αισθήματα των βουλευτών και των γερουσιαστών για την προδοσία της Τουρκίας, μοιράζονται και αρκετοί αξιωματούχοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο. Και διπλωμάτες και στρατιωτικοί έχουν εκφραστεί με έντονα αρνητικό τρόπο στην αγορά των S-400.

Ο Σταυρίδης εμφανίστηκε “βασιλικότερος του βασιλέως”: Υποστηρίζει έναν αυταρχικό ηγέτη, τον Ερντογάν…

Ο τρόπος με τον οποίο μίλησε ο κ. Σταυρίδης για την υπόθεση αυτή, δείχνει ότι δεν σέβεται τους αμερικανικούς νόμους και το κυριότερο περιφρονεί τους στρατηγικούς στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών, που ο ίδιος ως μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων υποτίθεται ότι υπηρετούσε.

Η φράση του αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη. Δήλωσε:

  • “Είναι παράλογο να μιλάμε για τους S-400 ως έναν πιθανό λόγο αποχώρησης της Τουρκίας από τη Συμμαχία. Νομίζω ότι είναι γελοίο. Και το έχω ακούσει. Νομίζω ότι διακινείται από ανθρώπους που έχουν κάποια άλλη ατζέντα”.

Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν ατζέντα κ. Σταυρίδη; Οι Αμερικανοί νομοθέτες; Οι δυνάμεις των Ελληνοαμερικανών, των Αρμενίων και των Εβραιοαμερικανών, που πάλεψαν εναντίον της αγοράς των S-400; Και αν υποθέσουμε ότι οι παραπάνω έχουν ατζέντα, αυτή είναι η αμερικανική ατζέντα. Διότι η τουρκική αγορά του ρωσικού συστήματος πλήττει καίρια τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.

Η ατζέντα του κ. Σταυρίδη ποια είναι; Λέγοντας στην ουσία ότι δεν είναι πρόβλημα η απόκτηση των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, υποστηρίζει δημόσια την τουρκική θέση. Τα πράγματα είναι απλά.

Όπως ανέφερα και στην αρχή, γνώριζα τις απαράδεκτες θέσεις του κ. Σταυρίδη από τη στιγμή που τον συνάντησα, σε μία εκδήλωση του Ωνάσειου Κέντρου στη Νέα Υόρκη, όπου είμασταν και οι δύο προσκεκλημένοι από τον τότε διευθυντή Λουκά Τσίλα. Άρα δεν εκπλήττομαι με όσα κατά καιρούς ισχυρίζεται.

Στην Ελλάδα και την Κύπρο πρέπει να μάθουμε επιτέλους κάποια πράγματα με πιο βασικό αυτό:

  • Ότι επειδή κάποιοι αξιωματούχοι έχουν ελληνικό όνομα, δεν σημαίνει ότι αγαπούν και την Ελλάδα. Η αφοσίωσή τους είναι όλη στην Αμερική και στα συμφέροντα της. Και όταν είναι εκτός κυβέρνησης είναι αφοσιωμένοι στα προσωπικά τους συμφέροντα ή των εταιρειών για τις οποίες εργάζονται.

Μόνο που ο κ. Σταυρίδης δείχνει μία περίεργη αγάπη για την Τουρκία… Και αυτή η πραγματικότητα είναι απέραντα ενοχλητική. Ασφαλώς είναι δικαίωμα του να κάνει ότι επιθυμεί και ότι τον εξυπηρετεί…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2016, ο κ. Σταυρίδης ως πρύτανης στο Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Ταφτς της Μασαχουσέτης, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση (ΕΔΩ) ο κ. Σταυρίδης υποσχέθηκε ότι θα μεταφέρει το μήνυμα για την ανάγκη επενδύσεων σε προγραμματισμένη ομιλία του ενώπιον της ελληνικής ομογένειας. Ποιο αποτέλεσμα είχε, αν είχε, εκείνη η πρωτοβουλία του άραγε;

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Οι Τούρκοι κυνηγούν ελληνικές ιστοσελίδες: Και …παράγουν “fake news” για το Ισραήλ που δήθεν τους …θερμοπαρακαλεί!

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal