Πως το δόγμα επιθετικής επιτήρησης έκοψε το βήχα σε διακινητές και Τούρκους συνοδούς: Μηδενικές αφίξεις στο Αν. Αιγαίο

Στιγμιότυπο από τη δραστηριότητα του υφ. Εθνικής Αμυνας Αλκ. Στεφανή κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Λέσβο . ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ/STR




Τον μηδενισμό των αφίξεων παράτυπων μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έφερε η συστηματική εφαρμογή του δόγματος «επιθετικής επιτήρησης» και η τακτική δυναμικής αποτροπής που υλοποιείται από το Λιμενικό ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, όταν κλιμακώθηκε η κρίση στον Έβρο και υπήρχε ανησυχία για το ενδεχόμενο απόπειρας μαζικής μετακίνησης μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η τελευταία βάρκα που έφτασε σε ελληνικό νησί ήταν την 1η Απριλίου, όταν 39 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στη Λέσβο.

Έκτοτε έχουν καταγραφεί 17 απόπειρες να προσεγγίσουν βάρκες τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου -συχνά συνοδεία τουρκικών ακταιωρών- οι οποίες ωστόσο έχουν αποτραπεί από σκάφη του Λιμενικού.

Το δόγμα της «επιθετικής επιτήρησης», όπως το αποκαλούν τα ίδια τα στελέχη του Λιμενικού, σημειώνει η Καθημερινή, τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ αρχές Μαρτίου.

Προβλέπει εντοπισμό των πλωτών με τους μετανάστες όσο ακόμα αυτά κινούνται εντός της τουρκικής πλευράς. Στη συνέχεια, τα σκάφη του Λιμενικού αναλαμβάνουν με ελιγμούς  –ενίοτε ριψοκίνδυνους–  να αποτρέψουν την είσοδό τους στην Ελλάδα μέχρις ότου η Ακτοφυλακή της γείτονος υποχρεωθεί να περισυλλέξει τους μετανάστες και να τους μεταφέρει πίσω στα τουρκικά παράλια.

Το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει περιστατικά που οι επιχειρήσεις αποτροπής έχουν διαρκέσει 12 ή και 14 ώρες, ενώ σε μια περίπτωση στη Σάμο, τα πλωτά του Λιμενικού παρέμεναν κατά μήκος της συνοριογραμμής για ένα ολόκληρο 24ωρο μέχρις ότου η τουρκική ακτοφυλακή υποχρεωθεί να μεταφέρει βάρκα με μετανάστες πίσω στην ακτή.

Το τελευταίο δεκαήμερο εκτός από τα πενήντα και περισσότερα σκάφη του Λιμενικού, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο παίρνουν μέρος και δέκα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και 24 πλωτά, εναέρια και χερσαία μέσα που έχει διαθέσει η Frontex στο πλαίσιο της επιχείρησης άμεσης επέμβασης που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Άκου πτήσεις οι παρενοχλήσεις… Πότε επιτέλους η Τουρκία θα πάρει “πληρωμένη απάντηση” από την Ελλάδα;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: