Πολύ σκληροί για … μάσκα: Πούτιν, Τραμπ, Τζόνσον, Μπολσονάρου και Ερντογάν…

File Photo: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον . EPA, DYLAN MARTINEZ, POOL MAXPPP OUT




Δεν είναι τυχαίο, Πούτιν, Τζόνσον, Τραμπ, Ερντογάν, Μπολσονάρου είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις ηγετών που θέλουν πάντα να δείχνουν πολύ “μάτσο”, πολύ ισχυροί, πολύ ατρόμητοι. Έτσι και τώρα με την πανδημία του κορωναϊού δεν εμφανίζονται ποτέ με μάσκα για να δείξουν τι;

Με την είδηση της τελευταίας εβδομάδας ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, στενός συνεργάτης του επί 20ετία, βρίσκεται στο νοσοκομείο με κορωναϊό, έγινε σαφές ότι ο ιός εισέβαλε στο Κρεμλίνο, πέραν της Ντάουνινγκ Στριτ 10, του Λευκού Οίκου και του Παλάθιο ντο Πλανάλτο. Ο ιός δεν εισέβαλε στο “παλάτι” του Ερντογάν, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος ταυτίζεται με το ίδιο ακριβώς μοντέλο του “ατρόμητου υπερηγέτη” που … δεν δέχεται να φορέσει μάσκα.

Πούτιν, Μπόρις Τζόνσον, Χαϊρ Μπολσονάρου και Ντόναλντ Τραμπ είναι διαφορετικοί πολιτικοί μεταξύ τους. Αλλά όλοι είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό στη στάση τους έναντι του ιού: μια πεποίθηση ή μια θεωρία, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, ότι το να λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα έναντι του ιού είναι κάπως “απρεπές” και ανάρμοστο για την εικόνα του “μάτσο” πολιτικού που με επιμονή έχουν καλλιεργήσει.

Ο Τραμπ αρνήθηκε να φορέσει μασκα ακόμη κι όταν επισκέφθηκε εργοστάσιο κατασκευής μασκών. Ο Μπολσονάρου αμφισβήτησε την ανάγκη της κοινωνικής αποστασιοποίησης και φωτογραφήθηκε να δίνει χειραψίες και να παίρνει αγκαλιά υποστηρικτές του. Ο Τζόνσον εξέπληξε ανακοινώνοντας ότι έδωσε χειραψία με όλους όταν επισκέφτηκε νοσοκομειακή πτέρυγα με ασθενείς κορωναϊού. Όμως, τα πράγματα έγιναν λιγότερο “ηρωϊκά” όταν στη συνέχεια νοσηλεύθηκε ο ίδιος με τον ιό.

Ο Πούτιν επίσης εμφανίστηκε διστακτικός αρχικά να αντιληφθεί την διάδοση της νόσου, αν και πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή επίσκεψη σε νοσοκομείο αναφοράς, φορώντας ολόσωμη κίτρινη φόρμα τον περασμένο Μάρτιο. Παρά την ολόσωμη φόρμα έκανε χειραψίες, μεταξύ άλλων και  με τον επικεφαλής της κλινικής ο οποίος αργότερα διαγνώστηκε θετικός στον ιό. Ο πρωθυπουργός του και τώρα ο εκπρόσωπό τους, επίσης νοσούν από τον Covid-19.

Μέχρι στιγμής από τους διεθνείς ηγέτες, μόνον ο Τζόνσον έχει νοσήσει από τον ιό και όταν βγήκε από το νοσοκομείο εμφανίστηκε με πολύ διαφορετική ρητορική για την πανδημία. Ο Πούτιν κι αυτός σταδιακά επέβαλε αυστηρό lockdown, αλλά πολύ αργότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

“Το να εμφανίζεσαι υιοθετώντας μέτρα ασφαλείας δεν συνάδει με τον πυρήνα της αρρενωπότητας: πρέπει να δείχνεις άτρωτος”, λέει ο ερευνητής Πήτερ Γκλικ, στην βρετανιή εφημερίδα The Guardian.

Όλοι αυτοί οι ηγέτες έχουν χτίσει την εικόνα του “ισχυρού άνδρα”  επενδύοντας στη διαφοροποίηση από άλλους προέδρους ή πρωθυπουργούς και θέλουν έτσι να τους δει ο κόσμος – ως ηγέτες που τους έφεραν στην επόμενη ημέρα – ακόμη κι αν ο κορωναϊός έχει διαφορετική γνώμη…

Φυσικά ο κορωναϊός δεν χτυπά μόνο αυτούς που ανοήτως τον αρνούνται, και ούτε όλοι οι πολιτικοί που προσβλήθηκαν είναι μέρος των “μάτσο” πολιτικών. Παράλληλα, υπάρχουν “ισχυροί άνδρες” που επιδεικνύουν την “διαφορετικότητά τους” ή την “ισχυρά πυγμή” τους που δεν εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να ρισκάρουν την προσωπική τους υγεία, μη φορώντας μάσκα.

Στην Ουγγαρία, ο Βίκτορ Ορμπαν, προκάλεσε αίσθηση για τον ακριβώς αντίθετο λόγο, όταν εμφανίστηκε σε νοσοκομείο στις αρχές της πανδημίας να φορά επαγγελματική μάσκα, ενώ ο διευθυντής του νοσοκομείου φορούσε την απλή χειρουργική μάσκα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του, Μάικ Πενς, κι οι δυο αρνήθηκαν να λάβουν αυτό που οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι η απλούστερη προφύλαξη, να φορέσουν μάσκα. Ακόμη κι όταν τα κρούσματα του ιού εισέβαλαν στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος αντέδρασε στην ιδέα. “Δεν την βρίσκω καλή ιδέα για μένα, δεν ξέρω, ίσως αλλάξω γνώμη” είχε πει.

Οι υποστηρικτές του δείχνουν να συμφωνούν. “Είναι υποταγή, δείχνεις αδύναμος – ειδικά αν είσαι άνδρας” φώναζε σ’ έναν δημοσιογράφο ένας υποστηρικτής του Τραμπ στη διάρκεια διαμαρτυρίας πρόσφατα.

Όλο αυτό δημιούργησε ένα παράδοξο: Ο Πούτιν και ο Τραμπ είναι δυο απ’ τους καλύτερα φυλασσόμενους ηγέτες του κόσμου, καλυμμένοι και περιστοιχισμένοι από ορδές ανδρών ασφαλείας ώστε να περιοριστεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος από ανθρώπους που συναντούν όπου πηγαίνουν αλλά ακόμη κι από τα φαγητά που τρώνε. Ωστόσο, και οι δυο αρνήθηκαν να λάβουν την ελάχιστη προφύλαξη από τον θανατηφόρο ιό.

Τόσο ο Τραμπ όσο ΄και ό Βραζιλιάνος Μπολσονάρου φαίνεται να κινούνται στην συμπεριφορά τους από την λαϊκιστική δυσπιστία τους έναντι της επιστήμης, ενώ για παράδειγμα ο Ερντογάν, μοιάζει να θεωρεί ότι ξεπερνά τα ανθρώπινα όρια… μια εικόνα που ο ίδιος καλλιεργεί και διαδίδει για τον εαυτό του.

Στην περίπτωση του Τούρκου προέδρου, η αγωνία για την επόμενη μέρα είναι εμφανέστατη, καθώς οι εμφανίσεις και ομιλίες του γίνονται μονίμως σε υψηλούς τόνους, με επιθετική ρητορική όχι έναντι του ιού αλλά κάθε άλλης πιθανής “απειλής” που ο άτρωτος ηγέτης διαβλέπει και “ορκίζεται” να εξουδετερώσει…

Σε όλες τις περιπτώσεις μοιάζει κοινή η αντίληψη ότι ακόμη κι αν υπάρχει κίνδυνος, “εγώ προσωπικά είμαι άτρωτος” γιατί έτσι νομίζω.

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες ο Βραζιλιάνος Μπολσονάρου που βλέπει την λαϊκή δυσαρέσκεια να αυξάνεται ευθέως ανάλογα με την διάδοση του ιού στη χώρα του, αποφάσισε να εμφανιστεί κατ’ επανάληψη με μάσκα… Είχε προηγηθεί και δημοσκόπηση που έδειχνε την δημοτικότητά του να κατρακυλάει.

HJ με πληροφορίες από The Guardian

Υγειονομικοί γυρίζουν την πλάτη στην πρωθυπουργό του Βελγίου, διαμαρτυρόμενοι για ελλείψεις

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: