Πόλεμος στην EasyJet: Ηττήθηκε ο ιδρυτής “σερ Στέλιος” και καταγγέλλει νοθεία

File photo: Αεροσκάφη της easyjet καθηλωμένα στο Αεροδρόμιο του Λούτον, Βρετανία. EPA/NEIL HALL
Ο ιδρυτής της EasyJet Στέλιος Χατζηιωάννου απέτυχε να πείσει τους μετόχους της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους να προχωρήσουν σε απομάκρυνση τεσσάρων στελεχών – συμπεριλαμβανομένου του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου- της εταιρείας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο συμβούλιο των μετόχων που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται το σχέδιο της εταιρείας να αγοράσει 107 αεροσκάφη Airbus, κόστους 4,5 δισ. λιρών. Ο σερ Στέλιος Χατζηιωάννου απαιτεί την ακύρωση του σχεδίου και προειδοποιεί με χρεοκοπία.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά την ψηφοφορία, καταγγέλλει νοθεία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποτελεί νοθεία, καθώς τουλάχιστον το 15% των μετοχών της easyJet βρίσκεται στην κατοχή τριών «αχυρανθρώπων» που ελέγχονται από την Airbus και άρα αποτελούν μέλη που μεροληπτούν υπέρ της Airbus και κανονικά δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν στην ψηφοφορία για την ακύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

  • Εάν αφαιρεθούν από την ψηφοφορία οι 60 εκ. μετοχές που ελέγχονται από την Airbus, τότε η πρόταση του Στέλιου Χατζηιωάννου θα είχε υπερψηφιστεί με 134 εκ. μετοχές υπέρ και 120 εκ. κατά.

Ο Χατζηϊωάννου εβελπιστούσε ότι θα πείσει το συμβούλιο των μετόχων να διώξουν τον CEO. Johan Lundgren, τον πρόεδρο John Barton, τον οικονομικό διευθυντή, Andrew Findlay, και τον μη εκτελεστικό διευθυντή Andreas Bierwirth, θεωρώντας τους υπεύθυνους για την μη ματαίωση της παραγγελίας αγοράς των αεροσκαφών που είχε γίνει στην Airbus το 2013.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας, η οποία αυτή την περίοδο παλεύει με τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωναϊού, έχοντας καθηλώσει τον στόλο των αεροσκαφών της στο έδαφος, ανέφερε ότι, με βάση τις αποφάσεις της τηλεδιάσκεψης των μετόχων, οι προτάσεις του Στέλιου Χατζηιωάννου δεν έγιναν δεκτές.

  • «Με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα της ψηφοφορίας, που διεξήχθη πριν την τηλεδιάσκεψη, καμία από τις τέσσερις προτάσεις που τέθηκαν επί τάπητος δεν εγκρίθηκε», ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τζον Μπάρτον.

Η οικογένεια του κ. Χατζηιωάννου ελέγχει το 34% του μετοχικού κεφαλαίου της EasyJet και θεωρεί ότι η μη ακύρωση της συμφωνίας ύψους 4,6 δισ. βρετανικών λιρών για 107 νέα αεροσκάφη από την Airbus (η οποία εκτείνεται μέχρι το φορολογικό έτος 2023), στις σημερινές μάλιστα συνθήκες θα οδηγήσει την εταιρεία σε χρεοκοπία.

  •  Ο Στ. Χατζηιωάννου έχει προτείνει τη μείωση του υπάρχοντος στόλου αεροσκαφών της EasyJet σε 250 από 318 αεροσκάφη.

Νωρίτερα τον μήνα Μάιο ο σερ Στέλιος, πρόσφερε μάλιστα 5 εκατομμύρια λίρες σε όποιον πληροφοριοδότη μπορεί να δώσει τα στοιχεία που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την παραγγελία της εταιρείας για τα 107 αεροσκάφη από την Airbus.

Ο CEO Johan Lundgren έχει προχωρήσει μόνον στην αναβολή παραλαβής 24 νέων αεροσκαφών, περικόπτοντας έτσι βραχυπρόθεσμα έξοδα 1 δισ. λιρών, ωστόσο διαφωνεί πλήρως με την συνολική ακύρωση της συμφωνίας με την Airbus.

Οι Invesco, Ninety One U.K. και Phoenix Asset Management, τρεις εκ των μεγαλύτερων επενδυτών στην EasyJet, είχαν δηλώσει δημοσίως ότι θα στήριζαν τη διοίκηση, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Αποσπάσματα από την  ανακοίνωση του Χατζηϊωάννου

«Σε συνέχεια της ψηφοφορίας που διεξάχθηκε νωρίτερα σήμερα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της easyJet, ακολουθούν οι δηλώσεις του ιδρυτή και του μεγαλύτερου μετόχου (34%) της αεροπορικής εταιρείας, Sir Στέλιου Χατζηιωάννου.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποτελεί νοθεία, καθώς τουλάχιστον το 15% των μετοχών της easyJet βρίσκεται στην κατοχή τριών «αχυρανθρώπων» που ελέγχονται από την Airbus και άρα αποτελούν μέλη που μεροληπτούν υπέρ της Airbus και κανονικά δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν στην ψηφοφορία για την ακύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας. Εάν αφαιρεθούν από την ψηφοφορία οι 60 εκ. μετοχές που ελέγχονται από την Airbus, τότε η πρόταση του Στέλιου Χατζηιωάννου θα είχε υπερψηφιστεί με 134 εκ. μετοχές υπέρ και 120 εκ. κατά.

Δεν θα σταματήσουμε ποτέ την προσπάθειά μας, θα αποκαλύψουμε αυτούς τους «αχυρανθρώπους» και θα αποδείξουμε ότι αυτές οι μετοχές δεν θα έπρεπε να συνυπολογίζονται, σύμφωνα πάντα με τα όσα υπαγορεύουν οι κανόνες που ισχύουν για τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου (London Stock Exchange Listing Rules). Είμαι επίσης ικανοποιημένος που είδα ότι πολλοί μικροί μέτοχοι – ιδιαίτερα όσοι είναι εργαζόμενοι της easyJet – μου έστειλαν μηνύματα υποστήριξης (περίπου 1 εκ. ανεξάρτητες μετοχές που στήριξαν την προσπάθεια του Στέλιου Χατζηιωάννου).

Αυτό που μένει τώρα είναι να συνεχίσω την αναζήτηση των αιτιών πίσω από αυτήν την ύποπτη σχέση μεταξύ των αχρείων της easyJet και της Airbus. Η εκστρατεία μου για την εύρεση πληροφοριοδότη με αμοιβή 5 εκ. λίρες Αγγλίας, έχει ήδη αποφέρει μερικά πολύ χρήσιμα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, οι αχρείοι της easyJet έκαναν χρήση των υπηρεσιών ενός αμφιλεγόμενου δικηγόρου στην Ελβετία ονομαζόμενου Marc Bonnant (για προσωπικούς λόγους και όχι προς όφελος της easyJet).

Η απάντηση του Προέδρου των αχρείων στο ερώτημά μου εάν κάποιος από αυτούς τον έχει συναντήσει ήταν ότι η εταιρεία (easyJet) «δεν έχει εκπροσωπηθεί ποτέ από τον Marc Bonnant». Δεν ήταν όμως αυτό το ερώτημά μου. Μπορώ να αποκαλύψω τώρα ότι η Carolyn McCall, o Andrew Findlay και ο Warrick Brady (όλοι τους στελέχη της easyJet εκείνο το διάστημα) παρευρέθηκαν σε κρυφό δείπνο με τον Marc Bonnant στο Ξενοδοχείο Schweizerhof στη Λουκέρνη στις 17 Νοεμβρίου 2016. Επίσης γνωρίζουμε ότι ο ελληνικής καταγωγής Κίμων Σωτηρόπουλος, στέλεχος της Airbus, ήταν επίσης παρών στο κρυφό δείπνο. Εάν αποδειχθεί ότι η συμφωνία με την Airbus είχε βασισθεί σε παράνομες δοσοληψίες, τότε μπορεί να ακυρωθεί το συμβόλαιο και να υποβληθεί αγωγή κατά της Airbus για αποζημίωση, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο και την αξία της easyJet ως εταιρείας».

Με πληροφορίες από Reuters, The Guardian, Financial Times

“Ιστορική στροφή” η πρόταση Μακρόν-Μέρκελ για το Ταμείο Ανάκαμψης, λέει ο Κόντε

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal