Πέθανε και 2ο μέλος του συγκροτήματος Yorum στην Τουρκία: Απεργία πείνας 322 μέρες

File photo: Ο Ιμπραχήμ Γκιοκτσέκ κατά την διάρκεια της σύντομης νοσηλείας του. Photo via Twitter@freegrupyorum




«Πέθανε για να κάνει μια συναυλία», «Για να κάνεις συναυλία πρέπει να πεθάνεις», είναι μερικά από τα σχόλια που συνοδεύουν την είδηση του θανάτου ενός ακόμη μέλους του τουρκικού μουσικού συγκροτήματος Yorum (ΣΣ: Γιορούμ, σχόλιο στα τουρκικά).

Πρόκειται για το δεύτερο μέλος του συγκροτήματος που πέθανε όντας σε απεργία πείνας, γιατί η τουρκική κυβέρνηση τους κήρυξε τρομοκράτες και απαγόρευσε την πραγματοποίηση συναυλιών τους.

Είχε προηγηθεί η τραγουδίστρια του συγκροτήματος, Χελίν Μπολέκ, αρχές Απριλίου, μετά από 288 μέρες απεργίας πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση ουσιαστικά του Yorum.

Χθες ακολούθησε ο τραγουδιστής και κιθαρίστας, Ιμπραχίμ Γκιοκτσέκ, ο οποίος  σε συνεννόηση με ανθρωπιστικές οργανώσεις και σε πολύ κακή κατάσταση της υγείας τους, τερμάτισε δύο μέρες πριν, την απεργία πείνας μετά από 322 μέρες και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Μπήκε στην εντατική, αλλά δεν άντεξε. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του συγκροτήματος, με χιλιάδες σχόλια, αναρτήσεις, ενώ ως είδηση μεταδίδεται και από τ/κ ΜΜΕ.

Σε σημερινό του άρθρο στην ιστοσελίδα Τ24 (ΣΣ: αντιπολιτευόμενη της τουρκικής κυβέρνησης) ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος (και πρώην διευθυντής του συγκροτήματος Τ24), Χασάν Τζεμάλ αναφέρεται στο συγκρότημα Yorum γράφοντας ότι δημιουργήθηκε το 1985 και εκτός από την τουρκική γλώσσα έλεγε τραγούδια σε διάφορες άλλες γλώσσες και διαλέκτους που υπάρχουν στην Τουρκία, όπως Κουρδικά, Ζαζά, Λάζ και Αραβικά.

Έγινε το πρώτο τουρκικό μουσικό συγκρότημα που τραγουδούσε τραγούδια στα Κουρδικά και για αυτό τα μέλη του κηρύχθηκαν τρομοκράτες και από το 2016 δεν τους επιτρέπεται να κάνουν συναυλίες.

Το μέλος του συγκροτήματος Ιμπραχίμ Γκιοτσέκ τερμάτισε την απεργία πείνας  που είχε διαρκέσει για 322 ολόκληρες μέρες, στις 5 Μαΐου και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, σημειώνει ο κ. Τζεμάλ και στο δικό του άρθρο παραθέτει αποσπάσματα στο άρθρο του Ιμπραχίμ Γκιοκτσέκ στις 2 Μαΐου, στο τουρκικό περιοδικό Evrensel.

«Παρακολουθώ τον κήπο από ένα δωμάτιο που βρίσκεται σε μια παραγκούπολη στην Κωνσταντινούπολη. Μπορώ να δω τον Βόσπορο αν βγω έξω. Αλλά είμαι στο κρεβάτι και έχω πέσει στα 40 κιλά. Δεν έχω πια δύναμη να σηκωθώ στα πόδια μου. Μπορώ μόνο να τον ονειρεύομαι για την ώρα τον Βόσπορο. Βρίσκομαι στη σκηνή με την αγαπημένη μου κιθάρα γύρω από τον λαιμό μου […] Απέναντι μου βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι με το χέρι τους σηκωμένη γροθιά στον αέρα. Λένε  το “Bella ciao”. Είμαι ο καλύτερος τραγουδιστή του κόσμου. Μπορώ να διατρέξω όλη την Κωνσταντινούπολη», έγραφε σε εκείνο το άρθρο του ο Γκιοτσέκ.

Αναφερόμενος στον θάνατο της 28χρονης τραγουδίστριας του συγκροτήματος, σημειώνει πως το συγκρότημα μπήκε στη λίστα των τρομοκρατών  από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης το 2016, όταν κηρύχτηκε στην Τουρκία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, επειδή τραγουδούσε «για τους μεταλλωρύχους, για τους εργάτες που σκοτώθηκαν σε εργοστάσια, για τους αγρότες που έχασαν την γη τους και για τον κουρδικό λαό που υφίσταται διώξεις». Τα ονόματα και των 6 μελών του συγκροτήματος μπήκαν στη λίστα των τρομοκρατών και τους απαγορεύτηκε να δίνουν συναυλίες.

«Τον Μάιο του 2019 ξεκινήσαμε μαζί με την Χελίν απεργία πείνας ζητώντας την άρση της απαγόρευσης  για τις συναυλίες και την αφαίρεση των ονομάτων των μελών μας από τη λίστα των τρομοκρατών. Μετά μαζί με την Χελίν μετατρέψαμε την διαμαρτυρία μας σε νηστεία θανάτου. Αυτό σημαίνει πως θα λιμοκτονούσαμε μέχρι τα αιτήματα μας να ικανοποιηθούν. Ακόμα κι αν το τέλος είναι ο θάνατος», κατέληγε στο άρθρο του ο Ιμπραχίμ Γκιουτσέκ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ-ΓΤΠ/ΡΠΑ/ΓΒΑ
Λευκωσία, Κύπρος

 

Η αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος στην Τουρκία απειλεί τη δημοτικότητα του Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: