«Πέραν της Αριστεράς και της Δεξιάς, Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ»: Ο Γιώργος Καραμπελιάς καταγγέλλει σιωπές, ενοχές και τους πολιτικάντηδες….

File Photo: Ο Γιώργος Καραμπελιάς σε παλαιότερη παρουσίαση βιβλίου, στο cafe του ΙΑΝΟΥ. Αλέξανδρος Μπελτές




Του Δρ. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ

Για πολλούς το διάβασμα είναι κάτι αυτονόητο, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Κάποιοι διαβάζουν μόνο περιστασιακά, κι άλλοι σχεδόν καθόλου. Οι αριθμοί πάντως δείχνουν πως η έκδοση και κυκλοφορία βιβλίων καλά κρατεί. Το τι προσφέρουν τα βιβλία και τα οφέλη τους είναι γνωστά και αδιαμφισβήτητα, το ερώτημα εδώ είναι αν μας κάνουν και καλύτερους ανθρώπους.

Το διάβασμα έχει συνδεθεί με κάθε είδους καλή συμπεριφορά, από τον εθελοντισμό και την κοινωφελή προσφορά μέχρι τη συμμετοχή στις εκλογές. Ακόμα και με τη σταδιακή άμβλυνση της βίας στο πέρασμα των αιώνων. Το πιο σπουδαίο όμως είναι πως οι άνθρωποι που διαβάζουν έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να συνειδητοποιούν τις καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω τους και να ενισχύουν το ήθος και την ενσυναίσθηση τους.

  • Η Josie Billington, λέκτορας και αναπληρώτρια διευθύντρια στο Κέντρο Έρευνας για την Ανάγνωση στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, υποστηρίζει ότι το διάβασμα βοηθάει τον αναγνώστη να ξαναθυμάται ή να ανακαλύπτει νέες πτυχές του εαυτού του, νέα συναισθήματα κι εμπειρίες ή ακόμα να αναπροσδιορίζει τη θέση του στον κόσμο και τους στόχους του στη ζωή. Ο αναγνώστης έχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αντιμετωπίζει με περισσότερη ευχέρεια τις δυσκολίες της ζωής.

Έρευνες και παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι το διάβασμα έχει κι άλλα πολλαπλά οφέλη, όπως: Πνευματική εγρήγορση, βελτίωση της μνήμης, βελτίωση της συγκέντρωσης, γνώση, επέκταση λεξιλογίου, δυνατότερες αναλυτικές, διανοητικές ικανότητες, καλύτερες ικανότητες γραπτού λόγου, μείωση του άγχους, δωρεάν ψυχαγωγία, κ.ά.

Ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας ΜπέκαΛέβι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γιέιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ιατρικής «SocialScienceandMedicine», αποδεικνύουν ότι η ανάγνωση βιβλίων κάνει καλό στο μυαλό και στον ίδιο τον εγκέφαλο απομακρύνοντας την πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας -κάτι ήδη γνωστό- αλλά συνδέεται και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανάγνωση βιβλίων βοηθά στον ύπνο, στη ψυχική διάθεση και στην καθυστέρηση της νόσου Αλτσχάιμερ. Ο αναγνώστης χαλαρώνει με το διάβασμα περισσότερο από όσο με την τηλεόραση ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό γιατί η διαδικασία που διεξάγεται στον εγκέφαλο, σε αντίθεση με τα δύο τελευταία, είναι συνδυαστική και μεταφέρει τον αναγνώστη σε έναν άλλο κόσμο που τον κάνει να ξεχνάει τη δική του δύσκολη καθημερινότητα.

Απ΄ όλα τα παραπάνω σημειώνω σήμερα τη διαπίστωση ότι οι άνθρωποι που διαβάζουν έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να συνειδητοποιούν τις καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω τους. Αυτό είναι και το δικό συμπέρασμα, ύστερα από την προσεκτική μελέτη, ενός από τα πολλά σπουδαία βιβλία (για μένα το σπουδαιότερο) που έγραψε ο Γιώργος Καραμπελιάς. Τίτλος του βιβλίου: «Πέραν της Αριστεράς και της Δεξιάς, Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ».

  • Πρόκειται για ένα εξαιρετικό πόνημα, μέσα από το οποίο αντλούμε πολλές ξεκάθαρες και πειστικές απαντήσεις για ό,τι συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες στον τόπο μας. Ο συγγραφέας δεν περιορίζεται μόνο σε απλές διαπιστώσεις, αλλά υποβάλλει πολύ σοβαρές προτάσεις για το πώς θα περισώσουμε την πατρίδα μας που κινδυνεύει, όσο ποτέ άλλοτε…

«Νεοφιλελεύθερη Δεξιά και εθνομηδενιστική/πολυπολιτισμική Αριστερά αποτελούν τα δίδυμα αδελφάκια της παγκόσμιας «Νέας Τάξης Πραγμάτων». Στην Ελλάδα, μάλιστα, μετά την άνοδο του Σύριζα, η Αριστερά ανέλαβε να ολοκληρώσει και τις δύο λειτουργίες: παράλληλα με τον πολιτισμικό φιλελευθερισμό -μεταναστευτικός πολυπολιτισμός, κατεδάφιση της εθνικής ταυτότητας στην εκπαίδευση, κ.λπ.-, προβαίνει στην εκχώρηση της δημόσιας οικονομίας, την αποσύνθεση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη μεταβολή της χώρας κυριολεκτικώς σε αποικία», γράφει, μεταξύ άλλων, στον πρόλογο του βιβλίου του ο συγγραφέας.

Και παρακάτω διαβάζουμε: «… Η παγκοσμιοποίηση είναι μια αντίληψη που κυριαρχεί στις μέρες μας όλες τις συζητήσεις, ακόμα και μεταξύ απλών ανθρώπων που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ στη ζωή τους με έννοιες που έχουν να κάνουν με εθνικές ταυτότητες και ιδεολογίες.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε που οι ιδεολόγοι του εγχειρήματος της σημερινής παγκοσμιοποίησης προέρχονται σχεδόν όλοι από την Αριστερά και συναντώνται με τους δεξιούς του οικονομικού τομέα. Η μεν δεξιά, οι καπιταλιστές, προωθούσε τον οικονομικό φιλελευθερισμό -ήταν οι γιάπηδες του οικονομικού φιλελευθερισμού- η δε αριστερά τον πολιτισμικό και ιδεολογικό.

Η συνάντηση υλοποιήθηκε μέσα από τη σοσιαλδημοκρατία, τον Μπλερ, τον Μιτεράν, τον Ντελόρ, ή σήμερα τον Τσίπρα, ο οποίος έχει ως μέντορα του τον κ. Σόρος. Αυτά τα δυο ρεύματα εκθειάζουν ανοικτά την παγκοσμιοποίηση -την οποία οι μαρξιστικής παιδείας αποκαλούν διεθνισμό και οι αναρχικής nobloders- δηλαδή πλήρη εξατομίκευση…».

  • Συμπέρασμα: Αποφασιστικό Ζήτημα, ιδιαιτέρως στην Ελλάδα, είναι η επανάκτηση της ταυτότητας μας. Η ταυτότητα, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι όλα αυτά που έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα. Ο άνθρωπος είναι το παρελθόν του, οι κοινωνίες είναι το παρελθόν τους (με βάση αυτό συγκροτείται το παρόν και διαμορφώνονται τα σχεδία και τα α οράματα για το μέλλον), δεν είναι ποτέ , αποκλειστικά ή προνομιακά το μέλλον τους.

Συστήνω ανεπιφύλακτα αυτό το βιβλίο. Είναι ένα βιβλίο γεμάτο καυτές αλήθειες για γερά στομάχια και για υγιείς συνειδήσεις.Ένα βιβλίο που καταγγέλλει σιωπές, ενοχές και την αρρωστημένη νοοτροπία των πολιτικάντηδων και των κομματόσκυλων….

(*) Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Από το Μονάγρι Λεμεσού
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Θα αλλάξουν όλα την επόμενη μέρα της πανδημίας: Κανένα κακό δεν είναι απαλλαγμένο και καθαρό από το καλό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: