Πάνω από 15 αστυνομικοί και αξιωματικοί αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις για την υπόθεση Μεταξά

File Photo: Ο Νίκος Μεταξάς. Φωτογραφία: Φιλελεύθερος




Ο κύβος ερρίφθη για το ποιοι αστυνομικοί θα διωχθούν ποινικά σε σχέση με τον χειρισμό των περιπτώσεων εξαφανίσεων γυναικών που έπεσαν θύματα του κατά συρροή δολοφόνου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μελέτησε επισταμένα το πόρισμα των ποινικών ανακριτών και των εισηγήσεων στις οποίες προέβη η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας και χθες έδωσε γραπτές οδηγίες για το ποιοι θα διωχθούν ποινικά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Γενικός Εισαγγελέας διαφοροποιήθηκε σε μικρό βαθμό από τις εισηγήσεις της Αρχής για το πόσοι και ποιοι έπρεπε να διωχθούν.

  • Οι αστυνομικοί που θα καθίσουν στο σκαμνί για αμέλεια καθήκοντος ή άλλες συναφείς κατηγορίες θα ξεπερνούν τους 15 και σ’ αυτούς θα περιλαμβάνονται και αξιωματικοί. Γίνεται σαφές ότι ο Κώστας Κληρίδης συμφώνησε εν πολλοίς με τα ευρήματα τις Ανεξάρτητης Αρχής ότι ευθύνες για να φτάσουμε στις εφτά δολοφονίες γυναικών και παιδιών, δεν είχαν μόνο αστυνομικοί της πρώτης γραμμής, αλλά και αξιωματικοί που είτε επέβλεπαν είτε είχαν την ευθύνη μελέτης των φακέλων των εξαφανίσεων και δεν παρενέβησαν.

Τώρα, οι οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα βρίσκονται πλέον στα χέρια της Ανεξάρτητης Αρχής που θα πρέπει να ζητήσει από τους ποινικούς ανακριτές να καλέσουν έναν-έναν τους επηρεαζόμενους αστυνομικούς για να τους κατηγορήσουν γραπτώς. Στη συνέχεια οι φάκελοι θα παραδοθούν στην Αστυνομία για να καταχωρηθούν στο δικαστήριο όπως γίνεται σε όλες τις ποινικές υποθέσεις.

  • Λόγω της διαδικασίας αυτής, η Νομική Υπηρεσία δεν μπορεί στο παρόν στάδιο να προχωρήσει με ανακοινώσεις των αποφάσεών της, ενώ ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο πειθαρχικών διώξεων μιας σειράς μελών της Αστυνομίας για το ίδιο θέμα. Αυτό το ζήτημα θα το χειριστεί ο αρχηγός Αστυνομίας ανάλογα και με το πόρισμα της Αρχής, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πειθαρχικές ευθύνες που αποδίδονται στο πόρισμα των ποινικών ανακριτών αφορούν περισσότερους ένστολους, απ’ ό,τι οι ποινικές.

Κι αυτό αφού κρίθηκε ότι ο βαθμός εμπλοκής κάποιων στον μετέπειτα χειρισμό των φακέλων των εξαφανίσεων (όχι στο κομμάτι της διερεύνησης για εντοπισμό των γυναικών) δεν ήταν τέτοιος που να δικαιολογούσε την παρουσία τους ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε πως ανάμεσα στα μέλη της Αστυνομίας τα οποία αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις βρίσκονται και αξιωματικοί ενώ φυσικό επακόλουθο είναι και οι πειθαρχικές διώξεις από πλευράς αστυνομίας στους εν λόγω Αστυνομικούς.

Τόνισε ακόμη πως το πόρισμα είναι πλήρως σεβαστό από την Αστυνομία.

Με πληροφορίες από philenews

Ο κορονοϊός ενισχύει την «πειρατεία» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: