Ουδέποτε αναμιγνύομαι στην πολιτική, λέει ο Γενικός Ελεγκτής της Κύπρου: Αντιδράσεις από τις δηλώσεις του Προέδρου

File Photo: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης (Δ) με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη σε παλαιότερη συνάντησή τους στη Λευκωσία. ΚΥΠΕ




Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης λέει ότι δεν παρεμβαίνει και δεν αναμιγνύεται στην πολιτική, προσθέτοντας ότι μόνος οδηγός των ενεργειών του είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Aναστασιάδη στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OMEGA, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «ουδέποτε παρεμβαίνω στην άσκηση κυβερνητικής πολιτικής και ουδέποτε αναμιγνύομαι στην πολιτική. Μόνος οδηγός των ενεργειών μου είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι που καθορίζουν τις εξουσίες και αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή. Αυτό θα συνεχίσω να πράττω, απερίσπαστος».

Τα τελευταία χρόνια η Ελεγκτική Υπηρεσία μεταμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται και πλέον, με την καθοδήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, εφαρμόζει όλα τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα, κάτι που δεν γινόταν προηγουμένως, πρόσθεσε.

«Έχουμε αντιμετωπίσει τις αδυναμίες διαρροών, έχουμε χειριστεί άλλες εγγενείς αδυναμίες και έχουμε καταστήσει τις εκθέσεις μας πιο αξιόπιστες και αντικειμενικές. Έτσι θα συνεχίσουμε» κατέληξε ο Γενικός Ελεγκτής.

Η αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη

Στη συνέντευξή που μεταδόθηκε την Παρασκευή, στο OMEGA, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο Γενικός Ελεγκτής υπερβαίνει τις εξουσίες του, ενώ είπε ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να περιορίσει την δικαιοδοσία του εκεί και όπου το Σύνταγμα προβλέπει.

«Ο καθένας θα πρέπει να σέβεται την ανεξαρτησία των θεσμών και ιδιαίτερα να σέβεται τους θεσμούς του κράτους» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είπε ακόμη ότι «δεν μπορεί να εμφανίζεται ο Γενικός Ελεγκτής να υποκαθιστά τον Γενικό Εισαγγελέα και να αποφαίνεται εάν και κατά πόσο και ποια είναι τα θέματα που πρέπει να πάνε στη Βουλή. Αυτό δεν είναι ποσώς θέμα του Γενικού Ελεγκτή».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, ο Γενικός Ελεγκτής δεν μπορεί να μετατραπεί σε κυβερνήτη ή σε συγκυβερνήτη. «Το Σύνταγμα προνοεί ότι κυβερνά τη χωρά εκείνος που ο λαός αναδεικνύει. Ο Γενικός Ελεγκτής και βεβαίως έχει εξουσίες εκ του Συντάγματος να ελέγχει την ορθή χρήση των πόρων του κράτους» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσει και ο Γενικός Ελεγκτής ότι δεν μπορεί να πολιτεύεται» συνέχισε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «μια σειρά ανακοινώσεων των τελευταίων ημερών ενέχουν το πολιτικό στοιχείο δυστυχώς και ταυτίζονται πλήρως με συγκεκριμένο κόμμα».

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ο Γενικός Ελεγκτής ότι ο ρόλος του δεν είναι οι πολιτικές ανακοινώσεις ή οι απαντήσεις σε Υπουργούς ή οι προσβλητικές αναφορές απέναντι σε άλλους θεσμούς, είπε και έκανε λόγο για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν ήταν ατυχής ο διορισμός του Γενικού Ελεγκτή, απλά υπερβαίνει τις εξουσίες του». Σε άλλη ερώτηση είπε ότι μια πιο ενεργή παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα για να υποδείξει μέχρι που φτάνουν τα όρια των εξουσιών «δεν θα ήταν βλαπτική, αντίθετα θα ήταν πάρα πολύ θετική».

Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει κάτι το προσωπικό με τον Γενικό Ελεγκτή «αλλά παρατηρούνται τάσεις λαϊκισμού». «Είναι θέμα αρχής για εμένα. Δεν μπορεί να συγκυβερνώ με θεσμό τα καθήκοντα του οποίου καθορίζονται ρητά από το Σύνταγμα και δεν πρέπει να συμμετέχει ή να υποκαθιστά την εκτελεστική εξουσία» υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε τέλος ότι ουδείς αρνείται τον έλεγχο, είπε όμως ότι είναι άλλο η εκ των προτέρων συναίνεση.

Στο Ανώτατο παραπέμπει ο Γενικός Εισαγγελέας

Δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του το θέμα της οριοθέτησης των εξουσιών του Γενικού Ελεγκτή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης. Ανέφερε ότι οι εξουσίες καθορίζονται από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία, ενώ παρέπεμψε στο Ανώτατο Δικαστήριο σε περίπτωση που εγείρεται θέμα αμφισβήτησης εξουσίας.

Κληθείς να σχολιάσει τη δημόσια συζήτηση γύρω από τις εξουσίες του Γενικού Ελεγκτή, την οριοθέτηση τους, και το ενδεχόμενο παρέμβασης από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, υπό το φως και των χθεσινών δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OMEGA, ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι σύμφωνα με το Άρθρο 113 του Συντάγματος, ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο νομικός σύμβουλος της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργικού Συμβουλίου και των Υπουργών.

«Τα καθήκοντα, οι ευθύνες και οι εξουσίες των κρατικών αξιωματούχων καθορίζονται και οριοθετούνται από το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία και τις αποφάσεις των δικαστηρίων εκεί όπου τα δικαστήρια καλούνται να ερμηνεύσουν σχετικές διατάξεις» ανέφερε.

Είπε επίσης ότι σε περίπτωση κατά την οποία εγείρεται θέμα αμφισβήτησης εξουσίας ή αρμοδιότητας μεταξύ οργάνων ή αρχών στη Δημοκρατία, ως προς συγκεκριμένες πράξεις ή αποφάσεις, τότε σύμφωνα με το Άρθρο 139 του Συντάγματος, το Ανώτατο Δικαστήριο είναι που έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει οριστικώς και αμετακλήτως το θέμα σε προσφυγή που ήθελε υποβληθεί ενώπιον του.

«Επομένως το θέμα τούτο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας» κατέληξε ο κ. Κληρίδης.

ΔΗΚΟ: Οι επιθέσεις κατά των θεσμών είναι επιθέσεις κατά της Δημοκρατίας

«Οι επιθέσεις κατά των ανεξάρτητων θεσμών, αποτελούν επιθέσεις κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και της διαφάνειας» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Την ώρα που η οικονομία οδεύει σε βαθιά ύφεση, κατά τις προειδοποιήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί να ασχολείται με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και τις επιπτώσεις της κρίσης, επιδίδεται σε θεωρίες συνωμοσίας και σε επιθέσεις κατά των θεσμών, για να αποτρέψει τον έλεγχο του ιδίου και της Κυβέρνησής του, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ανέφερε εξάλλου ότι «η επίθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, αποτελεί επίθεση κατά της Δημοκρατίας, κατά του ελέγχου και κατά της διαφάνειας».

«Η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, η Κυβέρνηση της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, των τζετ και των διαβατηρίων, είναι η τελευταία που δικαιούται να μιλά για ‘ανάρμοστη’ συμπεριφορά άλλων» πρόσθεσε.

«Αυτή η τελευταία θεσμική εκτροπή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ο κύριος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι απέσυρε το νομοσχέδιο των εγγυήσεων γιατί δεν ήθελε τον έλεγχο. Δεν ήθελε ο Γενικός Ελεγκτής να ελέγχει τον ίδιο και την Κυβέρνηση του» είπε.

Επιπρόσθετα, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο δεύτερος λόγος απόσυρσης του νομοσχεδίου των εγγυήσεων, ήταν οι ενστάσεις των τραπεζών για το πολύ χαμηλό επιτόκιο του 0.8% που προνοούσε εκείνο το νομοσχέδιο.

Με πρόφαση τις αλλαγές της Βουλής, η Κυβέρνηση αντικατέστησε εκείνο το νομοσχέδιο που προνοούσε χαμηλά επιτόκια, με ένα νέο μέτρο επιδότησης επιτοκίων, το οποίο εξυπηρετεί τις τράπεζες, καθώς θα μπορούν να επιβάλλουν τα μέγιστα δυνατά επιτόκια τα οποία θα πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος, είπε ενώ ανέφερε ότι διασφαλίζονται, έτσι, τα δικά τους κέρδη και εξυπηρετούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις που ήδη έχουν τη δυνατότητα δανεισμού, αλλά θα δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια.

«Αυτοί που θα πληρώσουν και πάλι, την εμμονή της Κυβέρνησης στην αδιαφάνεια αλλά και την αλαζονεία της εξουσίας που εξέπεμπε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι οι χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα μπορούν να δανειστούν και δεν θα έχουν καμία άλλη στήριξη» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, οδεύουμε σε μία βαθιά ύφεση την οποία θα πληρώσουν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι χιλιάδες εργαζόμενοι, η μεσαία τάξη και η οικονομία ευρύτερα, κατέληξε.

ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Πλήγμα στην αξιοπιστία της ΕΕ εάν ενδώσει στους εκβιασμούς της Τουρκίας, λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: