Απάντησαν οι Ρώσοι στον Πάιατ: Ανακοίνωση κατά του Αμερικανού πρέσβη για το ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία

File photo: Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. photo: USA Embassy, Greece.




Η ρωσική πρεσβεία απάντησε μέσω του Twitter, στις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα. Η ρωσική ανακοίνωση δεν κρύβει την οργή της Μόσχας για τις δηλώσεθς του Τζέφρι Πάιατ.

Ο Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο MEGA για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υποστήριξε:

«Αν θα υπήρχε οποιαδήποτε κλιμάκωση, οι μόνοι που θα επωφελούντο από αυτή, θα ήταν οι αντίπαλοί μας. Ο νικητής θα είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι αυτοί που αντιτίθενται την ευρωατλαντική κοινότητα με τις αξίες και τις αρχές από αυτή και οι θεσμοί της αντιπροσωπεύει».

Ο κ. Πάιατ είπε συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετική ερώτηση:

«Η δική μας κόκκινη γραμμή είναι ότι είναι απαράδεκτο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν στρατιωτική συμπλοκή – τυχαία ή εσκεμμένη – μεταξύ δυο σημαντικών συμμάχων του ΝΑΤΟ σε μια γεωπολιτικά ιδιαίτερα σπουδαία περιοχή.

Για αυτό τον λόγο εμπλεκόμαστε στενά τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα. Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον ομόλογό μου. Έχουμε έναν εξαιρετικό Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία –τον David Satterfield, ο οποίος είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους διπλωμάτες μας.

Ο ίδιος είναι σε στενή επαφή με την κυβέρνηση της Τουρκίας, όπως και εγώ εδώ, στην Αθήνα. Ωστόσο αν θα υπήρχε οποιαδήποτε κλιμάκωση, οι μόνοι που θα επωφελούντο από αυτή, θα ήταν οι αντίπαλοί μας. Ο νικητής θα είναι ο Vladimir Putin. Είναι αυτοί που αντιτίθενται την ευρωατλαντική κοινότητα με τις αξίες και τις αρχές από αυτή και οι θεσμοί της αντιπροσωπεύει».

Έντονη ήταν η αντίδραση των Ρώσων, σε πολύ αυστηρό ύφος, καθώς η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας αναφέρει:

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια πιο γελοία και παράλογη επινόηση, όπως αυτή του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, ότι δήθεν η Ρωσία αντιτίθενται την Ευρωατλαντική κοινότητα, ότι δήθεν είναι προς συμφέρον της Μόσχας η ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

“Είναι απαράδεκτο ένας ξένος διπλωμάτης να επιτρέπει στον εαυτό του κάτι τέτοιο. Προφανώς, ο πρέσβης απέκτησε αυτό το ανάρμοστο ύφος κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ουκρανία

“Είναι ευρέως γνωστή η χρόνια ανικανότητα των ΗΠΑ να λύσουν τις ενδονατοϊκές διαφορές, τις οποίες η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να εργαλειοποιεί.

“Η Ρωσία ήταν και παραμένει ο πυλώνας της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια”.

Σχεδόν 3 εκατομμύρια δολάρια προσφορά των ΗΠΑ για ασυνόδευτα ανήλικα και πανδημία στην Αθήνα

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: