Όργιο συνωμοσιολογίας στο Ισραήλ: Πέθανε από τον ιό ή δολοφονήθηκε ο Κινέζος πρέσβης;

File Photo:Ο πρεσβευτής της Κίνας Ντου Ουέι, o οποίος βρέθηκε σήμερα το πρωί νεκρός στο σπίτι του. EPA,SERGEY DOLZHENKO




Ο πρέσβης της Κίνας βρέθηκε νεκρός σήμερα το πρωί και έκτοτε δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση από το Πεκίνο. Ο Ντου Ουέι είχε μόλις φτάσει στο Ισραήλ τον περασμένο Φεβρουάριο μεσούσης της πανδημίας του κορωναϊού στην Κίνα.

Η είδηση πυροδότησε αμέσως φήμες και “τσουνάμι” δημοσιευμάτων στα διεθνή ΜΜΕ.

Δεν υπάρχει, σύμφωνα με τις ενδείξεις κάποιος άλλος λόγος θανάτου εκτός των φυσικών αιτίων, γράφει στην ιστοσελίδα της η Jerusalem Post. Ωστόσο, ο θάνατος του πρεσβευτή μιας μεγάλης χώρας όπως η Κϊνα  στην συγκεκριμένη πολύ περίπλοκη φάση της πανδημίας και μάλιστα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο Ισραήλ, τροφοδοτεί τις θεωρίες συνωμοσίας. Σ’ αυτό συμβάλλει ΄και το γεγονός ότι ήδη έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία ότι το Τελ Αβίβ δέχεται ισχυρές πιέσεις από την Ουάσιγκτον αναφορικά με τις σχέσεις του με την Κίνα.d in Israel in February when the COVID-19 pandemic was at its height in his home country.
Ο Ντου Ουέι έφτασε στο Ισραήλ όταν ήδη έμπαιναν σε εφαρμογή ταξιδιωτικοί περιορισμοί με διάφορες χώρες. Ήταν 52 χρόνων και ανέλαβε από τον προκάτοχό του ο οποίος είχε εργαστεί σκληρά για τις διμερείς σχέσεις.
Ομως, οι ΗΠΑ εμφανίζονταν όλο και πιο ανήσυχες για τον ρόλο της Κίνας στο λιμάνι της Χάιφα και σε ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης.
Ο Ουάνγκ Κισάν, αντιπρόεδρος της Κίνας, είχε επισκεφτεί το Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2019 – επρόκειτο για την πλέον υψηλόβαθμη κινεζική επίσκεψη στη χώρα και ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε μιλήσει τότε για την ενισχυόμενη σχέση φιλίας με την Κίνα. Ολα αυτά σε μια περίοδο που η Κίνα προωθούσε την πρωτοβουλία του Δρόμου του Μεταξιού για την Μέση Ανατολή.

Το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο της Κίνας απαιτεί έως και 8 τρισ. δολάρια και διαμορφώνεται σε δυο ζώνες,  μια χερσαία και μια θαλάσσια.

Το επίπεδο των θεωριών συνωμοσίας και των αντικινεζικών σχολίων μετά τον θάνατο του πρεσβευτή έφτασαν σε κρεσέντο το απόγευμα σήμερα, Κυριακή.

Ορισμένοι έγραψαν πως “το ψάρι βρωμάει εδώ πέρα”, άλλοι πως “υπάρχει μεγάλη λίστα υπόπτων”. Αλλοι γράφουν πως ο πρέσβης πέθανε από κορωναϊό. Πιο μετριοπαθή σχόλια επίσης ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πάντοτε όμως με εκτιμήσεις πως “τα πράγματα δεν δείχνουν καλά”.

Μια από τις θεωρίες συνωμοσίας αναφέρεται στο γεγονός ότι πριν το Ισραήλ ο Ντου Ουέι βρισκόταν τοποθετημένος στην Ουκρανία. Η Ρωσία κατηγορείται για δολοφονίες στην Ουκρανία. Οπως για παράδειγμα η κατηγορία των αρχών του Κιέβου ότι η Μόσχα επεχείρησε να στρατολογήσει δολοφόνους με στόχο τον δημοσιογράφο Αρκάντι Μαμπτσένκο.

Μια βόμβα τραυμάτισε έναν πολιτικό το 2017 στο Κίεβο. Δεν είναι σαφές γιατί αυτό θα μπορούσε να είχε την οποιαδήποτε επίπτωση για τον Κινέζο πρεσβευτή στην Ουκρανία, από την στιγμή που Ρωσία και Κίνα έχουν καλές σχέσεις.
Ανάμεσα στις απαντήσεις σε ένα  tweet του Ισραηλινού δημοσιογράφου Μπαράκ Ραβίντ, υπήρξαν σχόλια όπως “είναι μάλλον περίεργο  μετά και την επίσκεψη Πομπέο”.

Επίσης, υπάρχουν κι εκείνοι που κατηγορούν το Ισραήλ, με σχόλια όπως “η Κίνα πρέπει να δώσει πολύ ηχηρή απάντηση” στο Ισραήλ. “Κάποιος προσπαθεί να πυροδοτήσει τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κίνας” και φυσικά “μοιάζει με σενάριο γραμμένο απ’ τον  Stephen King.”

Οι ισχυρισμοί ότι ο Πομπέο έχει σε κάτι να κάνει με το θάνατο μοιάζει να είναι οι πιο διαδεδομένοι. “Εάν θυμάσαι την επίσκεψη Πομπέον, μπορείς να συνδέσεις τα κομμάτια”, γράφει κάποιος ή “η επίσκεψη Πομπέο υπήρξε επιτυχής, υποθέτω”.

Υπάρχουν κι αυτοί που αποδίδουν τον θάνατο του πρέσβη στον κορωναϊό.

Οπως και να’ χει ο θάνατος ενός πρεσβευτή μόλις φτάνει στο πόστο του είναι σχετικά σπάνιο γεγονός. Ορισμένοι πρεσβευτές έχουν δολοφονηθεί, όπως ο πρεσβευτής της Ρωσίας Αντρέι Καρλόφ, ο οποίος σκοτώθηκε το 2016 από έναν αστυνομικό στην Τουρκία.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν, πρεσβευτής της Μόσχας στον ΟΗΕ, πέθανε στη Νέα Υόρκη το 2017 από καρδιά. Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Σουδάν, Μιγκάγιας Σιρίνσκι, πέθανε το 2017.
Οι Κινέζοι πρεσβευτές ωστόσο βρίσκονται όλο και περισσότερο στη δημοσιότητα τελευταία λόγω της πανδημίας και της απόφασης της Κϊνας να απαντά ενεργά σε οποιαδήποτε κριτική εναντίον της.
Τον περασμένο Απρίλιο η Γαλλία έκανε επίσημη διαμαρτυρία για την στάση του Κινέζου πρέσβη και την προπαγάνδα της κινεζικής πρεσβείας στο Παρίσι.
Ο πρέσβης της Κίνας στο Λονδίνο κατηγόρησε ανοιχτά την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ ότι βλάπτει τις σχέσεις με την Κίνα εν μέσω πανδημίας.
Κι υπάρχουν πολλά ακόμη τέτοια παραδείγματα ενεργού εμπλοκής των διπλωματών στην πολιτική κόντρα που προκάλεσε ο κορωναϊός μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ ή άλλων χωρών.

Οσον αφορά τον Ντου Ουέι, ενεπλάκη ενεργά με τα ισραηλινά ΜΜΕ στη διάρκεια της πανδημίας ενώ δημοσίευσε και ανοιχτή επιστολή στην The Jerusalem Post στις 13 Μαρτίου. Ο Ουέι, όπως οι συνάδελφοί του σε άλλες χώρες, θέλησε να αντιμετωπίσει την κριτική έναντι της Κίνας. Ταυτόχρονα τοποθετήθηκε όσον αφορά τις συζητήσεις περί των αμερικανικών πιέσεων επί του Ισραήλ όσον αφορά τα επενδυτικά σχέδια του Πεκίνου.

Ενδιαφέρον έχει ότι υπήρξαν αναφορές το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ “χάνουν στον πόλεμο του Ειρηνικού με την Κίνα”, σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι ΗΠΑ αυξάνουν την στρατιωτική τους πίεση επί της Κίνας, ανέφερε το CNN, επικαλούμενο τον ναύαρχο Μάικλ Κάφκα ο οποίος προσθέτει πως η Κίνα επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την ενασχόληση με την επιδημία για να επεκτείνει τα συμφέροντά της.

Η πίεση από την επίσκεψη Πομπέο επί του Ισραήλ σε σχέση με την Κίνα ήταν σαφής. Οι ΗΠΑ θέλουν την αποστασιοποίηση του Τελ Αβίβλ από το Πεκίνο, δεν επιθυμούν νέες συμφωνίες που θα μπορούσαν να απειλήσουν τις σχέσεις ασφαλείας ΗΠΑ – Ισραήλ.

Η πρεσβεία της Κίνας στο Ισραήλ πήρε το ταξίδι του Πομπέο πολύ σοβαρά και αντέκρουσε τις κατηγορίες του. Το ότι ο πρεσβευτής πέθανε αμέσως μετά ήταν αρκετό για να ανάψει φωτιές. Είναι τεταμένες εποχές και οι πρέσβεις παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια εκστρατεία προπαγάνδας διεθνώς.

Πηγή: The Jerusalem Post

Νεκρός στο σπίτι του στο Τελ Αβίβ, βρέθηκε ο πρεσβευτής της Κίνας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: