“Οχι στην επιστροφή στην κανονικότητα”: Έκκληση 200 καλλιτεχνών κι επιστημόνων

File photo: Διαδήλωση τηρουμένων των αποστάσεων ασφαλείας με αίτημα την μη επιστροφή στη “μη κανονικότητα” του παρελθόντος, αλλά σε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Η διαδήλωση με την επωνυμία “Έκκληση της 4ης Μαΐου” πραγματοποιήθηκε στη Λοζάνη, Ελβετία. οργανώθηκε από την κίνηση, EPA/LAURENT GILLIERON




Μαντόνα, Ρόμπερτ ντε Νίρο, Ιζαμπέλ Ατζανί, Γιάν Αρτίς-Μπερτράν…: διακόσιοι καλλιτέχνες και επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο απευθύνουν σήμερα από τις σελίδες της γαλλικής εφημερίδας Le Monde έκκληση εναντίον μιας «επιστροφής στην κανονικότητα» μετά την πανδημία του κορωναϊού και ζητούν έναν «ριζικό μετασχηματισμό» του συστήματος κατά του «καταναλωτισμού».

  • «Μας φαίνεται αδιανόητο να ‘επιστρέψουμε στην κανονικότητα’», γράφει η ομάδα αυτή σε άρθρο, την πρωτοβουλία για το οποίο είχαν η Γαλλίδα ηθοποιός Ζουλιέτ Μπινός και ο Γάλλος αστροφυσικός Ορελιάν Μπαρό.

Γι’ αυτούς η πανδημία της Covid-19 είναι μια «τραγωδία», αλλά «η κρίση έχει το καλό ότι μας προσκαλεί να αντιμετωπίσουμε τα ουσιώδη ζητήματα».

«Το πρόβλημα είναι συστημικό», εκτιμά η ομάδα αυτή, στην οποία συμμετέχουν πολλές προσωπικότητες της τέχνης και της επιστήμης, όπως οι ηθοποιοί Ρόμπερτ ντε Νίρο, Τζέιν Φόντα, Κέιτ Μπλάνσετ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Μόνικα Μπελούτσι, Γκιγιόμ Κανέ, οι τραγουδίστριες Μαντόνα και Ανζέλ, οι σκηνοθέτες Πίτερ Μπρουκ και Μπετράν Ταβερνιέ, ο φωτογράφος Γιαν Αρτίς-Μπερτράν, νομπελίστες της Ιατρικής, της Χημείας και της Φυσικής, όπως ο Τζέιμς Πιμπλς, ο νομπελίστας της Ειρήνης Μοχάμεντ Γιουνούς…

«Η οικολογική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί μια ‘μετα-κρίση’», διότι «ο καταναλωτισμός μας οδήγησε στο να αρνηθούμε τη ζωή καθαυτή: αυτή των φυτών, αυτή των ζώων και αυτή ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Η ρύπανση, η άνοδος της θερμοκρασίας και η καταστροφή των φυσικών ειδών οδηγούν τον κόσμο σε ένα σημείο ρήξης», συνεχίζει το άρθρο στην Le Monde.

  • Ως εκ τούτου η ομάδα καλεί «επισήμως τους ηγέτες και τους πολίτες να βγουν από την αστήρικτη λογική που εξακολουθεί να επικρατεί για να εργασθούν επιτέλους για μια βαθιά αναθεώρηση των στόχων, των αξιών και της οικονομίας».

Ένας «ριζικός μετασχηματισμός επιβάλλεται σε όλα τα επίπεδα», σύμφωνα με την ομάδα, όμως «δεν θα συμβεί χωρίς μαζική και αποφασιστική στράτευση» διότι «είναι θέμα επιβίωσης όσο και αξιοπρέπειας και συνέπειας», καταλήγει το άρθρο.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Δεν είναι εύκολο να έχεις κορωναϊό και να ζεις με τον Τριντό λέει η σύζυγός του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: