«Όχι επιστροφή στην κανονικότητα»: Έκκληση από τον Ρόμπερτ ντε Νίρο, και 200 καλλιτέχνες και επιστήμονες

FILE PHOTO: Ο Αμερικανός ηθοποιός Ρόμπερτ ντε Νίρο στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Μαρακές, στο Μαρόκο. EPA, JALAL MORCHIDI




Διακόσιες προσωπικότητες, καλλιτέχνες και επιστήμονες, απευθύνουν έκκληση, μέσω της εφημερίδας Le Monde, προς τους ηγέτες και τους πολίτες για βαθιά αλλαγή του τρόπου ζωής, κατανάλωσης και οικονομιών.

«H πανδημία είναι μία τραγωδία, ωστόσο η κρίση αυτή έχει την αρετή να μας καλεί να αντιμετωπίσουμε βασικά ζητήματα. Οι «προσαρμογές» δεν είναι πλέον αρκετές, το πρόβλημα είναι συστημικό. Η τρέχουσα οικολογική καταστροφή φέρνει στην επιφάνεια μια «μετά – κρίση».

Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία για τη μαζική εξαφάνιση της ζωής στη Γη και όλοι οι δείκτες δείχνουν μια άμεση υπαρξιακή απειλή. Σε αντίθεση με μια πανδημία, όσο σοβαρή και αν είναι, πρόκειται για μια παγκόσμια κατάρρευση, της οποίας οι συνέπειες θα είναι χωρίς όρια.

Επομένως, καλούμε επισήμως τους ηγέτες και τους πολίτες να βγουν από την αβάσιμη λογική, που εξακολουθεί να επικρατεί, να εργαστούν επιτέλους για μια βαθιά αναθεώρηση των στόχων, των αξιών και των οικονομιών.

Ο καταναλωτισμός μας οδήγησε στην άρνηση της ίδιας της ζωής: αυτή των φυτών, των ζώων και ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Η ρύπανση, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η καταστροφή φυσικών χώρων οδηγούν τον κόσμο σε ένα σημείο ρήξης. Για αυτούς τους λόγους, σε συνδυασμό με τις συνεχώς αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες, μας φαίνεται αδιανόητο «να επιστρέψουμε στην κανονικότητα»

Ο ριζικός μετασχηματισμός που επιβάλλεται σε όλα τα επίπεδα, απαιτεί τόλμη και θάρρος. Δεν θα υπάρξει χωρίς μία τεράστια και αποφασιστική δέσμευση. Που είναι οι δράσεις; Είναι ζήτημα επιβίωσης, όσο αξιοπρέπειας και συνέπειας».

ΠΗΓΗ: «Non à un retour à la normale» : de Robert De Niro à Juliette Binoche, l’appel de 200 artistes et scientifiques

Ο ελεύθερος Μπράντλεϊ κι ο “απροσάρμοστος” Κούπερ: Μόνο ένα αρκούδι του “Αρκτούρου” τα κατάφερε …

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: