Ισχυρισμός από το Der Spiegel: Η Γερμανία δήθεν τραβάει το αυτί της Τουρκίας για το περιστατικό εναντίον της Frontex στον Έβρο

FRONTEX-EBROS-EVROS01

Μέλη της Frontex στο Φυλάκιο στις Καστανιές Έβρου. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ




Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, υποστηρίζει ότι πραγματοποιήθηκε πριν απο λίγο καιρό διαμαρτυρία του Βερολίνου προς την Άγκυρα για το περιστατικό με τον πυροβολισμό από Τούρκους στρατιώτες εναντίον περιπόλου της FRONTEX στον Έβρο.

Το συγκεκριμένο έντυπο, μόλις χθες κατηγορούσε την Ελλάδα, χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία και αποδείξεις, ότι διώχνει μετανάστες προς την Τουρκία.

Την διαμαρτυρία του Βερολίνου προς την Άγκυρα εξέφρασε δήθεν πρόσφατα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, για το επεισόδιο που σημειώθηκε τον Απρίλιο στον Έβρο, όταν Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν προς την κατεύθυνση περιπόλου της FRONTEX, στην οποία συμμετείχαν Έλληνες και Γερμανοί.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ισχυρίζεται ότι «η γερμανική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε στην Τουρκία για το περιστατικό, ενώ η ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών επέκρινε το γεγονός στον πρέσβη της Τουρκίας στο Βερολίνο και ζήτησε διευκρινίσεις».

Απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής των Πρασίνων Ιρένε Μίχαλιτς, η κυβέρνηση, επισημαίνει το περιοδικό, δήλωσε ότι «δεν μπορεί μεν να διαπιστωθεί εάν (οι Τούρκοι) πυροβόλησαν στοχευμένα προς την κατεύθυνση των στελεχών της Frontex, ωστόσο το Βερολίνο εξέφρασε στην Τουρκία ανησυχία για το περιστατικό».

Το περιοδικό ΔΕΝ δίνει κάποιο στοιχείο που να επιβεβαιώνεται η διαμαρτυρία του Βερολίνου στην Άγκυρα.

Αναφέρει μάλιστα τα εξής, θέλοντας να δείξει ότι ευθύνεται και η Ελλάδα για την πορεία σύγκρουσης στο Αιγαίο και τον Έβρο, ενώ οι πάντες γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι αυτή που δημιουργεί όλα τα προβλήματα.

“Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι εταίροι του ΝΑΤΟ. Αλλά συμπεριφέρονται όλο και περισσότερο σαν εχθροί. Και τα δύο κράτη έχουν προχωρήσει σε στρατιωτική αναβάθμιση στα εθνικά τους σύνορα”.

Όχι, δεν συμφωνώ με μερικούς ξένους δημοσιογράφους: Γίνονται (άθελά τους;) “βαποράκια” του Ερντογάν και απαξιωμένων ΜΚΟ

Το περιοδικό είχε υποχρέωση να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα δεν έχει προκαλέσει ΠΟΤΕ την Τουρκία. Η παραπάνω παράγραφος είναι δείγμα κάκιστης δημοσιογραφίας. Η Αθήνα αμύνεται στην επίθεση της Τουρκίας. Αυτή η δημοσιογραφία των ίσων αποστάσεων είναι κακή και δεν εξυπηρετεί την αλήθεια.

  • Σύμφωνα με την απάντηση του Βερολίνου στην κ. Μίχαλιτς, η γερμανική κυβέρνηση δεν διαπίστωσε αν οι Τούρκοι πυροβόλησαν στοχευμένα εναντίον των Ευρωπαίων στρατιωτών, και ενώ -όπως είναι γνωστό- η τουρκική επίθεση είχε γνωστό στόχο: τα μέλη της Frontex.

Η κυρία Μίχαλιτς δήλωσε πάντως προς το Spiegel ότι θα επιθυμούσε ακόμη πιο αυστηρούς τόνους: «Πρέπει να καταστεί αρκετά σαφές προς την τουρκική πλευρά ότι ένα τέτοιο γεγονός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και πρέπει να απορριφθεί αυστηρά», επισήμανε.

Η FRONTEX εν τω μεταξύ, συνεχίζει το δημοσίευμα, έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας της, ενώ τα στελέχη της έχουν λάβει εντολή να φορούν πιο συχνά αλεξίσφαιρα γιλέκα κατά τις περιπολίες τους.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Spiegel από άνδρες των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας, υπήρξαν έκτοτε τουλάχιστον τέσσερα ακόμη παρόμοια περιστατικά. Σε μία περίπτωση, Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν από σκάφος στον αέρα προκειμένου να εκφοβίσουν την απέναντι πλευρά, αναφέρεται.

Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμη ότι η FRONTEX θέλει να συνεχίσει την αποστολή της στην Ελλάδα τουλάχιστον έως τις 6 Ιουνίου, πιθανόν και μετά, ενώ καταλήγει επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της Europol, στο οποίο εκφράζεται η ανησυχία ότι θα υπάρξουν «περαιτέρω προσπάθειες (της τουρκικής κυβέρνησης) να οδηγήσουν πρόσφυγες προς τα ελληνικά σύνορα».

HELLAS JOURNAL με πληροφορίες για το δημοσίευμα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και από την ιστοσελίδα του Der Spiegel. Τα σχόλια ανήκουν στη συντακτική ομάδα της ιστοσελίδας μας.
Βερολίνο, Γερμανία

Νέος απολογισμός: Τουλάχιστον 56 σορούς παρέλαβαν νοσοκομεία στο Καράτσι από το αεροπορικό δυστύχημα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: