Ο Τραμπ ζήτησε από το Πεντάγωνο να ετοιμάσει στρατιωτικές μονάδες για να σταλούν στη Μινεάπολη αν χρειαστεί…

Αστυνομικοί στη Νέα Υόρκη στέκονται φρουροί σε περιοχή της πόλης όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ. EPA, JUSTIN LANE




Καθώς η αναταραχή εξαπλώθηκε σε δεκάδες πόλεις της Αμερικής την Παρασκευή, το Πεντάγωνο έκανε το σπάνιο βήμα να διατάξει τον Στρατό να θέσει αρκετές στρατιωτικές αστυνομικές μονάδες των ΗΠΑ σε ετοιμότητα για να αναπτυθούν στη Μινεάπολη, όπου η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ πυροδότησε τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες.

Η αποκάλυψη έγινε από το πρακτορείο Associated Press (Pentagon puts military police on alert to go to Minneapolis).

Στρατιώτες από τη βάση Fort Bragg στη Βόρεια Καρολίνα και την πόλη Fort Drum στη Νέα Υόρκη έχουν λάβει εντολή να είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν εντός τεσσάρων ωρών εάν τους ζητηθεί, σύμφωνα με τρία άτομα με άμεση γνώση των εντολών. Οι στρατιώτες στο Fort Carson, στο Κολοράντο και στο Fort Riley στο Κάνσας έχουν επίσης λάβει εντολή να είναι έτοιμοι εντός 24 ωρών.

Οι εντολές για ετοιμασία των στρατιωτων εστάλησαν προφορικά την Παρασκευή, αφού ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Εσπέρ στρατιωτικές επιλογές για να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των αναταραχών στη Μινεάπολη μετά από διαμαρτυρίες που κατέληξαν σε λεηλασίες και εμπρησμούς σε ορισμένα μέρη της πόλης.

Ο Τραμπ υπέβαλε το αίτημα σε τηλεφωνική κλήση από το Oval Office την Πέμπτη το βράδυ. Μίλησε με τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Robert O ’Brien και αρκετούς άλλους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Έσπερ να γνωρίζει τις επιλογές ταχείας ανάπτυξης εάν οι διαμαρτυρίες της Μινεάπολη συνέχιζαν να είναι εκτός ελέγχου, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Πενταγώνου.

“Όταν ο Λευκός Οίκος ζητά επιλογές, κάποιος ανοίγει το συρτάρι και τις βγάζει έξω” είπε ο αξιωματούχος.

Δήλωσε ότι οι στρατιωτικές μονάδες θα αναπτυχθούν βάσει του Νόμου περί εξέγερσης του 1807, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά το 1992 κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Λος Άντζελες που ακολούθησαν τη δίκη του Rodney King.

Μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη την Αμερική για τον Τζόρτζ Φλόιντ: Η οργή δεν κόπασε ούτε μετά τη σύλληψη του αστυνομικού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: