Ο Τραμπ τερμάτισε τη σχέση της Αμερικής με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: Επίθεση στην Κίνα για Χόνγκ Κόνγκ

File photo: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στον κήπο του Λευκού Οίκου. EPA, YURI GRIPAS / POOL
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι τερματίζει τη σχέση της Αμερικής με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον θα ανακατευθύνει κεφάλαια από τον ΠΟΥ προς άλλους οργανισμούς. Η Αμερική έχει δικαιολογημένα παράπονα από τον ΠΟΥ καθώς έχει καλύψει τις ευθύνες της Κίνας για την πανδημία του κορωναϊού.

Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έδωσε οδηγίες στην κυβέρνησή του να ξεκινήσει τη διαδικασία τερματισμού των ειδικών εμπορικών εξαιρέσεων που απολάμβανε το Χονγκ Κονγκ, σε απάντηση για το σχέδιο της Κίνας να εφαρμόσει έναν νέο νόμο για την ασφάλεια στην πόλη.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, υποστήριξε ότι η Κίνα «δεν τήρησε τον λόγο της» σε ό,τι αφορά την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ. Χαρακτήρισε μάλιστα «τραγωδία» για τον λαό του Χονγκ Κονγκ, την Κίνα και τον κόσμο όλο τον νέο νόμο.

«Το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον αρκετά αυτόνομο για να δικαιολογείται το ειδικό καθεστώς που του είχαμε επιφυλάξει» μετά την επιστροφή του εδάφους αυτού στην Κίνα. Η κατάργηση αυτών των εξαιρέσεων θα επηρεάσει το σύνολο των συμφωνιών με το Χονγκ Κονγκ, από εκείνην που αφορά την έκδοση υπόπτων μέχρι τον έλεγχο των εξαγωγών τεχνολογίας διπλής χρήσης, διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν «ελάχιστες εξαιρέσεις».

Ο Τραμπ γνωστοποίησε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα Κινέζων πολιτών που συνιστούν δυνητικό «κίνδυνο» για την ασφάλεια.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

¨Κλείνει” τη Μινεάπολη ο δήμαρχος: Επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας, φοβάται νέα αιματηρά επεισόδια

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal