Ο Τραμπ “πρόδωσε” τον Μπολσονάρου: Κλείνει στην πόρτα σε όσους βρίσκονταν στη Βραζιλία τις τελευταίες 14 μέρες

File Photo: Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου (Δ) και ο Ντόναλντ Τραμπ (Α) κατά την συνάντησή τους στις 7 Μαρτίου στις ΗΠΑ. EPA, Alan Santos, Brazilian Presidency HANDOUT




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε χθες Κυριακή την είσοδο στη χώρα του σε αλλοδαπούς προερχόμενους από τη Βραζιλία, που έγινε πριν από δύο ημέρες η χώρα όπου καταμετράται ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον πλανήτη.

Όλοι οι μη Αμερικανοί που βρίσκονταν στη Βραζιλία ως και 14 ημέρες πριν αιτηθούν να τους επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ θα βλέπουν στο εξής τα αιτήματά τους να απορρίπτονται, ξεκαθαρίζει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που υπογράφεται από την εκπρόσωπο Τύπου της προεδρίας Κέιλι Μακενάνι. Το διμερές εμπόριο δεν αναμένεται να επηρεαστεί από το μέτρο αυτό, προστίθεται στο κείμενο.

«Ο πρόεδρος ανέλαβε αποφασιστική δράση για να προστατεύσει τη χώρα μας αναστέλλοντας την είσοδο αλλοδαπών που βρίσκονταν στη Βραζιλία για περίοδο 14 ημερών πριν ζητήσουν να τους επιτραπεί η έλευση στις ΗΠΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το μέτρο θα «συμβάλλει να εξασφαλιστεί ότι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στη Βραζιλία δεν θα γίνουν αιτία επιπλέον μολύνσεων στη χώρα μας», προστίθεται.

Από το μέτρο εξαιρούνται οι πολίτες των ΗΠΑ, οι σύζυγοί τους και οι μόνιμοι κάτοικοι.

Ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι ελπίζει πως η απαγόρευση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα. «Όμως εξαιτίας της κατάστασης στη Βραζιλία, θα λάβουμε κάθε απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσουμε τον αμερικανικό λαό», πρόσθεσε. Για την ώρα, συμπλήρωσε ο Ο’ Μπράιεν, η απαγόρευση αφορά μόνο τη Βραζιλία· οι άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής θα αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει απαγορεύσει την είσοδο σε ταξιδιώτες από την Κίνα, χώρες της Ευρώπης, τον Καναδά και το Μεξικό.

Ο Τραμπ θεωρείται πως έχει στενή σχέση με τον βραζιλιάνο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου. Ο μεγιστάνας υποδέχθηκε τον ακροδεξιό πρόεδρο της πολυπληθέστερης χώρας της Λατινικής Αμερικής τον Μάρτιο στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, καθώς η πανδημία του κορονοϊού εξαπλωνόταν.

Πληροφορίες από AFP-dpa-Reuters-Xinhua μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του περιορίζει τα ταξίδια από τη Βραζιλία καθώς η χώρα της Λατινικής Αμερικής παρατηρεί μία μεγάλη αύξηση των μολύνσεων από τον κορωναϊό.

“Σήμερα, ο Πρόεδρος έχει αναλάβει αποφασιστική δράση για να προστατεύσει τη χώρα μας αναστέλλοντας την είσοδο αλλοδαπών που βρίσκονταν στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 14 ημερών”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Kayleigh McEnany.

Πρόσθεσε:

“Από τις 23 Μαΐου 2020, η Βραζιλία είχε 310.087 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19, που είναι ο τρίτος υψηλότερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο. Η σημερινή δράση θα βοηθήσει να διασφαλίσει ότι οι αλλοδαποί που έχουν βρεθεί στη Βραζιλία δεν θα γίνουν πηγή πρόσθετων μολύνσεων στη χώρα μας. Αυτοί οι νέοι περιορισμοί δεν ισχύουν για τη ροή εμπορίου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βραζιλίας”, δήλωσε η εκπρόσωπος.

1.622.114 κρούσματα και 97.049 θανάτους από κορωναϊό στις ΗΠΑ αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: