Ο Ταγίπ Ερντογάν δίνει το σύνθημα για νέες προκλήσεις και ασύμμετρες απειλές στο Αιγαίο και τον Έβρο

Συνοριοφύλακες της Ελληνικής Αστυνομίας στην παραποτάμια περιοχή του Έβρου. Τα νέα έργα αποτροπής με το συρματόπλεγμα να δημιουργεί ένα τεχνητό εμπόδιο διαρκείας συνεχίζονται ώστε να φτάσουν μέχρι τη νότια άκρη της συνοριακής γραμμής. Πηγή: Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Π.Χ., HELLAS JOURNAL

Το κρεσέντο της ρητορικής των προκλήσεων είναι η «μήτρα» των έκνομων ενεργειών από την πλευρά της Άγκυρας κι’ όταν αυτή η ρητορική παίρνει την ανιούσα στο Ελληνικό Επιτελείο καταλαβαίνουν, ότι η γείτονα ετοιμάζεται για το νέο κύκλο αυξημένης έντασης.

Όλες οι πληροφορίες που φτάνουν στις αρχές ασφαλείας και το Επιτελείο, ομιλούν ακόμη και για εκτεταμένη προσπάθεια των Τουρκικών αρχών να πεισθούν μετανάστες και διακινητές να έρθουν και πάλι σε επαφή.

Σε κεντρικό επίπεδο όπως φαίνεται η Τουρκία θέλει τόσο οι μετανάστες όσο και οι διακινητές να ξεπεράσουν τους φόβους για τον Covid-19 και άμεσα να επαναληφθεί το ατυχές επεισόδιο της προώθησης μεταναστών προς το Ελληνικό έδαφος.

  • Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η πανδημία στην Τουρκία «φρέναρε» τις ροές των μεταναστών κι αυτό διότι οι ίδιοι οι διακινητές, ακόμη κι αν οι μετανάστες αύξαναν τα χρήματα που έδιναν με σκοπό να αγοράσουν βάρκες και εξοπλισμό για να τον χρησιμοποιήσουν στο ταξίδι τους προς την Ελλάδα, αυτοί δεν πλησίαζαν κυριευμένοι από τον φόβο της μετάδοσης του ιού.

Κι εδώ μπορεί να κατανοήσει κανείς το πρόβλημα με τον Κορωνοϊό που αντιμετωπίζει η Τουρκία, παρά τις ψύχραιμες φωνές και ανακοινώσεις που εκδίδονται από τη γείτονα κι έχουν να κάνουν με τα κρούσματα και τους θανάτους.

Η απραξία και η αποφυγή επαφής με τους μετανάστες, όλων όσοι βγάζουν εδώ και χρόνια χρήματα από αυτή την παράνομη δραστηριότητα, ήταν κι ένας επιπλέον λόγος που «όπλισε» την Τουρκική ακτοφυλακή και της έδωσε- όχι ότι δεν τον είχε- τον ρόλο του ένστολου διακινητή.

Άλλωστε δεν είναι λίγα τα περιστατικά, κυρίως στη Λέσβο, που η ακτοφυλακή είναι αυτή που συνοδεύει τις δουλεμπορικές λέμβους προς τα Ελληνικά παράλια των νησιών.

Σημαντική και ανησυχητική λεπτομέρεια είναι ότι από την Τουρκία ανακοινώθηκε πως όλοι οι μετανάστες που μπήκαν σε υποχρεωτική καραντίνα σε διάφορες δομές, πλέον είναι ελεύθεροι και οι περισσότεροι τις έχουν εγκαταλείψει προς άγνωστη κατεύθυνση και προορισμό.

  • Νεύμα προκλήσεων δια συνεντεύξεως

Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μια από τις κυνικές θα έλεγε κανείς συνεντεύξεις, παραδέχεται τα όσα είχαν ήδη φτάσει ως πληροφορίες και στο Ελληνικό Επιτελείο.

Ο Τούρκος υπουργός μεταξύ άλλων σημείωσε σε συνέντευξή του «Όποιος θέλει, μπορεί να φύγει φυσικά. Εμείς δεν προβάλαμε κανένα εμπόδιο, αλλά λόγω της πανδημίας βέβαια οι άνθρωποι δεν πάνε προς τα κει, η διαδικασία πήγε λίγο πίσω.»

“Πεσκέσι” από την Τουρκία για την προσωρινή ματαίωση της άσκησης “Καταιγίδα”

Κι επειδή η «μήτρα» όπως γράψαμε στην αρχή, όλων είναι η προκλητική ρητορική, αυτή μεταφράζεται από το Τουρκικό Επιτελείο σε πράξεις ώστε οι στρατιωτικοί να πάρουν τα εύσημα με τις έκνομες ενέργειες που κάνουν τα στελέχη του Τουρκικού στρατού ή της στρατοχωροφυλακής στον Έβρο και αντίστοιχα της ακτοφυλακής στα νησιά.

Άλλωστε τα παραδείγματα δεν είναι λίγα κατά το παρελθόν στα οποία πρώτα μίλησαν και απείλησαν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της γείτονος και στη συνέχει το στρατιωτικό επιτελείο έτρεξε λίγες ώρες μετά να υποστηρίξει με πράξεις τα όσα προκλητικά είχαν αναφέρει οι πολιτικοί.

  • Η εγρήγορση Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας σε νησιά και Έβρο

Στη νησιωτική ακριτική Ελλάδα, καθημερινά οι αρχές ασφαλείας και οι Αμφίβιες Δυνάμεις βιώνουν τις πονηριές είτε των Τουρκικών αρχών είτε μεμονωμένων ατόμων που αψηφούν τον Covid-19 κι αναζητούν τρόπους να περάσουν από την Ελληνική οριογραμμή παράνομα μετανάστες, πάντα με το αζημίωτο.

Στον Έβρο, μπορεί να μην φτάνουν καραβάνια όπως όταν ξέσπασε η ασύμμετρη απειλή, αλλά μέσα από αγροτικές περιοχές, απέναντι από τα Ελληνικά σύνορα, είτε μέσω των καμερών ασφαλείας είτε οι Ελληνικές και Ευρωπαϊκές περίπολοι καταγράφουν περιστατικά απόπειρας παράνομης μετανάστευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νότια από το φυλάκιο 1 στις Καστανιές, δεν είναι λίγα τα περιστατικά απόπειρας δολιοφθοράς του φράχτη από μεμονωμένα άτομα τα οποία φτάνουν σε μικρές ομάδες των 4-5 ατόμων και επιχειρούν να προκαλέσουν φθορές.

Ακόμη και τα Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου των βατραχανθρώπων εναλλάσσονται στην ακριτική νησιωτική Ελλάδα, στο ευρύτερο πλαίσιο του σχεδίου αποτροπής της ασύμμετρης απειλής. Μαζί με τα πλωτά του Λιμενικού που πρώτα βγαίνουν μπροστά ώστε ν’ αναχαιτίσουν τις ροές και το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει στην προσπάθεια που γίνεται, όπως και ο Στρατός με τις Αμφίβιες δυνάμεις. Πηγή εικόνας: Hellas Journal

Στην περιοχή των Καστανιών έχουν καταγραφεί περισσότερα από πέντε τέτοια περιστατικά στα τέλη Απριλίου- αρχές Μαΐου και έμπειρα στελέχη που βρίσκονται επί μακρόν στον Έβρο, σημειώνουν πως τα συγκεκριμένα άτομα, μόνο μετανάστες δεν ήταν, πρόκειται για άτομα που δοκίμαζαν την χρονική αντίδραση κι αν έγιναν αντιληπτοί από τις Ελληνικές αρχές.

Και μπορεί η ένταση να μην έχει την μορφή των πρώτων ημερών του Μαρτίου στον Έβρο, αυτό όμως δε σημαίνει ότι όλα κυλούν ήρεμα και δεν καταγράφονται επεισόδια, τα οποία φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την πυγμή που δείχνουν Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας και ταυτόχρονα την αναγκαιότητα να υλοποιηθούν τα σχέδια του Επιτελείου ώστε το σύνολο του Στρατού Ξηράς να γνωρίζει τι είναι ο Έβρος και η μεθοριακή γραμμή.

Άλλωστε και μόνο το γεγονός πως το Μηχανικό συνεχίζει τα έργα αποτροπής σ’ όλο το μήκος των 212 χλμ του Έβρου, εκνευρίζει τη γείτονα που παρατηρεί ότι ο Έβρος μετατρέπεται μέρα με τη μέρα σε πραγματικό απόρθητο φρούριο…

ΟΛΑ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Οι φιλοφρονήσεις της Άγκυρας για το Αιγαίο και την ηρεμία είναι κάτι πρόσκαιρο: Ας γίνει κατανοητό πριν είναι αργά…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: