Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί πρέπει να φορούν μάσκες: Διαφορετικά, όπως χθες, δέιχνουν το κακό παράδειγμα…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α), η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως (Κ) και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη επισκέφθηκαν σχολικό συγκρότημα στο Παγκράτι , Δευτέρα 18 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοιό έχουν εν τοις πράγμασι καταργηθεί. Πλήρως και ολοσχερώς.

Μια ματιά στις παραλίες, στα λεωφορεία, στις πλατείες και τα πάρκα, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ακόμη κι  ο πρωθυπουργός προσήλθε χθες σε ένα γυμνάσιο του Παγκρατίου, χωρίς μάσκα, όπως άλλωστε και η υπουργός παιδείας. Συνεχάρησαν όμως τους μαθητές που τις φορούσαν…

Γελοία πράγματα, εν πολλοίς όμως, αναπόφευκτα. Επειτα από μία μακρά και ψυχοφθόρο περίοδο καραντίνας, με το πρώτο λασκάρισμα της αλυσίδας η πειθαρχία έσπασε, για να μην πω, πήγε περίπατο.

  • Απόλυτη συμμόρφωση δεν υπήρχε ακόμη και στην κορύφωση της πανδημίας. Και δεν θα μπορούσε να υπάρξει σε κοινωνίες που έχουν μάθει επί δεκαετίες να κινούνται ελεύθερα. Αλλά χωρίς δισταγμό μπορώ να πω ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, το μεγαλύτερο, υπάκουσε στωικά στους ασυνήθιστους περιορισμούς. Κυρίως επειδή φοβήθηκε.

Πριν απ΄τον κόσμο φοβήθηκε η κυβέρνηση. Για άλλους λόγους. Γεγονός όμως είναι ότι έσπευσε να μεταδώσει τον φόβο με τρόπο εξαιρετικά αποτελεσματικό. Επιστράτευσε τους ειδικούς για να μας εξηγήσουν ότι ο κίνδυνος είναι άμεσος και υπαρκτός και μπούκωσε τα μέσα ενημέρωσης με φρέσκο χρήμα για να μας πείσουν ότι οι ειδικοί και η κυβέρνηση(ιδίως αυτή…), έχουν δίκιο.

Ως εδώ καλά. Το πείραμα στην πρώτη φάση πέτυχε. Δεν είμαι επιδημιολόγος για να κρίνω το μέγεθος του κινδύνου, ούτε για να αποφανθώ, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, αν τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν σε σωστή αναλογία/δοσολογία σε σχέση με την έκταση της απειλής. Θα χρειαστεί χρόνος για να αποτιμήσουμε το πραγματικό αλγεβρικό πρόσημο της καραντίνας.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι πριν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιστρέψουν εξ’ ολοκλήρου στην προ-κορωνοιού κατάσταση, (αν και ο χθεσινός ελπιδοφόρος «απολογισμός» δείχνει ότι προς τα εκεί πάμε) η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει-όχι στα χαρτιά, αλλά στην πράξη-όλους σχεδόν τους περιορισμούς. Αυτό συνέβη επειδή ο φόβος για την κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας, υπερκεράστηκε από τον φόβο μιας γενικευμένης οικονομικής κατάρρευσης.

  • Επί της ουσίας το lock down καταργήθηκε λόγω της καταστροφικής του επίδρασης στην οικονομική ζωή και όχι λόγω της πλήρους εξάλειψης του κινδύνου. Αυτό πιθανώς να είναι και το σωστό, θα φανεί σύντομα.

Ομως η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ότι η άρση των μέτρων γίνεται κλιμακωτά και συντεταγμένα, ιδιαίτερα δε η προσχηματική επιβολή κάποιων ημίμετρων ασφαλείας με το..υποδεκάμετρο του Αδωνι, παραπέμπει-ξαναλέω- σε κωμωδία, όχι σε…επιτελικό κράτος.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Το ανέκδοτο με τους Γερμανούς τουρίστες: Όλα γίνονται για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της γερμανικής TUI

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: