Ο Πομπέο τηλεφώνησε στον φίλο του Ερντογάν στη Λιβύη: Οι Αμερικανοί ανησυχούν για τον εμφύλιο…

Η εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκους. State Department photo by Ron Przysucha




Ο υπουργός Εξωτερικών, των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικλ Πομπέο συνομίλησε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Fayez al-Sarraj.

Ο κ. Πομπέο δήλωσε ότι είχε μία “σημαντική συζήτηση” με τον πρωθυπουργό της Λιβύης. “Η κατάπαυση του πυρός”, είπε, “που οδηγεί σε πολιτική λύση είναι η μόνη επιλογή για τον Λιβυκό λαό”.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Πομπέο επανέλαβε την αντίθεση της αμερικανικής κυβέρνησης στο συνεχιζόμενο επίπεδο όπλων και πυρομαχικών που εισέρχονται στη χώρα.

Ο Αμερικανός υπουργός Πομπέο και ο πρωθυπουργός αλ-Σαρράι τόνισαν τη σημασία της άμεσης διακοπής των συγκρούσεων και της επιστροφής στον πολιτικό διάλογο.

Η αμερικανική κυβέρνηση προβληματίζεται με τον εμφύλιο στην Λιβύη, καθώς βλέπει να εμπλέκονται σύμμαχες χώρες, αλλά και η εχθρική Ρωσία.

Η Τουρκία, που είναι σύμμαχος και της Μόσχας, υποστηρίζει τον al-Sarraj, επειδή την βόλεψε στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών, υπογράφοντας ένα παράνομο “μνημόνιο”. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία είναι σύμμαχος του Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος είναι την ίδια στιγμή εχθρός του Ταγίπ Ερντογάν.

Φαίνεται ότι όλο και περισσότερο οι ξένοι πιστεύουν ότι η διχοτόμηση της Λιβύης θα είναι η “καλύτερη λύση”…

Hellas Journal

Ισχυρισμός από το Der Spiegel: Η Γερμανία δήθεν τραβάει το αυτί της Τουρκίας για το περιστατικό εναντίον της Frontex στον Έβρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: