Ο Πάλμερ δεν μπορεί να ξεπεράσει την “αγάπη” του για την Τουρκία: Αλλά έτσι δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των ΗΠΑ…

File photo: Ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωασιατικές υποθέσεις των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ στη Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Τη γνωστή απαράδεκτη στάση, στην ουσία να μην λαμβάνουν θέση στα εξόφθαλμα τουρκικά εγκλήματα, συνέχισαν και την Τετάρτη οι Αμερικανοί με αφορμή τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στον Έβρο και τις καθημερινές στο Αιγαίο.

Κρατούν αυτή τη στάση του Ποντίου Πιλάτου, και ότι και να λένε, και όποιες προσπάθειες -ισχυρίζονται- ότι καταβάλλουν, το αποτέλεσμα δυστυχώς είναι μηδενικό.

Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ μίλησε σε δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον, μέσω τηλεδιάσκεψης, και δεν τόλμησε να καταγγείλει ευθέως την Τουρκία για τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, και στον Έβρο και στο Αιγαίο.

  • Έκανε λάθος ο κ. Πάλμερ, ο οποίος -όπως έχω διαπιστώσει- τρέφει μία «αγάπη» για την κατοχική δύναμη. Ας το δει το θέμα, διότι οι συμβουλές που δίνει στους ανωτέρους του, είναι απλά κακές για τα συμφέροντα της Αμερικής.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης στέλνει λάθος μήνυμα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ένα «κλασσικό» αντιαμερικανό και αντισημίτη ηγέτη. Και κύριε Πάλμερ υποπτεύομαι πως σας συμπεριφέρεται ο Τούρκος πρόεδρος. Θυμήστε μου: Δεν είχατε πάει στην Άγκυρα για να συνομιλίες και σας άφησαν να περιμένετε 48 ώρες στο ξενοδοχείο σας, χωρίς να σας δίνουν ραντεβού;

Βέβαια, για να είμαι δίκαιος, δεν είναι διαφορετική η στάση της Ρωσίας. Η ρωσική στάση είναι και αυτή φιλοτουρκική. Θα πείτε «τα συμφέροντα τους πάνω απ’ όλα» και θα έχετε απόλυτο δίκιο… Αλλά οι Ρώσοι του “Ξανθού Ορθόδοξου Γένους” έχουν γίνει χειρότεροι και από τους Αμερικανούς στον φιλοτουρκισμό. Γιατί να εκφράζουμε πάντα παράπονα μόνο για τους Αμερικανούς σε σχέση με την Τουρκία; Οι Ρώσοι δεν πάνε πίσω. Τους έδωσνα και τους S-400 για να τους χρησιμοποιήσουν εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ…

Ο κ. Πάλμερ δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ελλάδα και την Τουρκία, με τις οποίες έχουν συνεχή διάλογο. Τι σόι διάλογο δεν μας είπε. Προφανώς για να υποχωρήσει η Ελλάδα και να δώσει το «κατιτίς» από το Αιγαίο στην Τουρκία για να σιωπήσει και να πάψει να απειλεί. Κούνια που τον κούναγε τον φίλο μας τον Πάλμερ…

  • Συνεργαζόμαστε, είπε, με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την προώθηση του διαλόγου, για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των τομέων που καταγράφονται διαφωνίες και για την άμβλυνση των σημείων τριβής πριν εξελιχθούν σε κρίσεις.

“Κούφια” λόγια Πάλμερ: Η Ουάσιγκτον εργάζεται για τη μείωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις!

Αυτό δεν είναι νέο ζήτημα, τόνισε υποβαθμίζοντας τις τουρκικές προκλήσεις. Σίγουρα, κ. Πάλμερ, η τουρκική προκλητικότητα είναι παλιό νέο. Αλλά για του Έλληνες είναι η καθημερινή πραγματικότητα η τουρκική παράνομη επέμβαση, η οποία το τελευταίο διάστημα γίνεται με άμοιρους μετανάστες και πρόσφυγες.

Και βεβαίως ο κ. Πάλμερ δεν έκρυψε ότι στην πραγματικότητα δεν ασκούνται πραγματικές πιέσεις στην Άγκυρα. Χρησιμοποιεί τη λέξη ενθαρρύνει, που βασικά δείχνει ότι λένε και καμιά κουβέντα παραπάνω στους Τούρκους, χωρίς πραγματική πίεση και απειλές… Με την Ελλάδα και την Τουρκία, που μονίμως παρανομεί. οι Αμερικανοί βλέπουν μία εικόνα της τάξης του 50-50, που στην πραγματικότητα είναι παραπάνω και υπέρ της παραβατικής κατοχικής δύναμης.

  • «Ενθάρρυνα την Τουρκία», είπε αναφερόμενος στις προκλήσεις στον Έβρο, να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις. Έκτοτε, έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προφανώς, για να γελάσουμε και λίγο, με την αποκλιμάκωση εννοεί τα νέα προβλήματα που δημιούργησε πρόσφατα η Τουρκία!

Μέσα από τις λέξεις του κ. Πάλμερ  διακρίνω άτυπη μεσολάβηση. Δεν έχουμε πληροφόρηση, υποψία είναι. Αλλά οι Αμερικανοί, ως γνωστό, ευχαρίστως θα διαπραγματεύονταν την ελληνική σιωπή..

Υπάρχουν προκλήσεις (χρησιμοποίησε την ανώδυνη λέξη challenges, όχι τη λέξη provocations) με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, τις οποίες έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση. Φοβερό. Οι Αμερικανοί απλά νομίζουν ότι οι Τούρκοι πιλότοι κάνουν κάθε μέρα ένα περίπατο στους ουρανούς του Αιγαίου, έτσι για να περάσει η ώρα τους…

Σύμφωνα με τον κ. Πάλμερ, «αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε για πολλά χρόνια και μερικά από αυτά τα σημεία τριβής υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό», τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός.

  • Ως να μην ομιλεί για ένα λαό ο κ. Πάλμερ. Για ένα λαό που απειλείται από τη …«σύμμαχο» Τουρκία. Καλά κάνει να πάψει να ασχολείται με τα ελληνικά εθνικά θέματα, διότι είναι μεροληπτικός και προκατειλημμένος.

Λυπάμαι, αλλά νιώθω ότι ο κ. Πάλμερ, από την εποχή της μεγάλης αποτυχίας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για να επιβληθεί το φιλοτουρκικό και ρατσιστικό σχέδιο Ανάν, δείχνει τάσεις ώστε να τιμωρείται η Ελλάδα και η Κύπρος και να χαρίζονται όλα τα πολιτικά «εγκλήματα» της Τουρκίας εναντίον της Αμερικής. Με τον τρόπο αυτό ΔΕΝ εξυπηρετεί τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα και ισοπεδώνει τη καλή δουλειά που κάνει ειδικά ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Τον Ιανουάριο ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε δημόσια σε τέσσερις Έλληνες ανταποκριτές ότι θα γινόταν αμερικανική παρέμβαση -και με τη δική του συμμετοχή- στην Τουρκία για να τερματίσει την επιθετικότητά της εναντίον της Ελλάδας. Από τότε η τουρκική επιθετικότητα αυξήθηκε. Απλά το σημειώνω…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Το θέμα του τουρισμού αντιμετωπίζεται με λάθος τρόπο: Ναι, να σωθεί η οικονομία, αλλά όχι να μολυνθεί η Ελλάδα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: