Ο Νίκος Δένδιας για τον Εβρο: Η τουρκική διακοίνωση, η ελληνική απάντηση και οι «ανοησίες» που πρέπει να σταματήσουν

File Photo: Στρατιώτες στα σύνορα κατά τη διάρκεια της τελετής έπαρσης της ελληνικής σημαίας στο Φυλάκιο 1 στις Καστανιές, την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ




Το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι στις υπαρξιακές ανησυχίες κάθε ακροδεξιού κόμματος και στις δημοσκοπικές ανησυχίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στον Εβρο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, , ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνουν παιχνίδι των μικροκομματικών συμφερόντων τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να θέτουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα για να σκοράρουμε κάποιους ελάχιστους μικροκομματικούς πόντους εσωτερικά.

Επίσης ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε ανοησίες τους ισχυρισμούς περί κατάληψης ελληνικού εδάφους από ξένη δύναμη. «Οφείλουμε να είμαστε μετρημένοι και να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ» υπογράμμισε και προσέθεσε πως «διαχρονικά ουδεμία ελληνική κυβέρνηση επέτρεψε την απώλεια εθνικού εδάφους» και ότι «καμία κυβέρνηση δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εκχωρήσει ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό».

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό βρετανικής εφημερίδας περί κατάληψης από Τούρκους 16 στρεμμάτων ελληνικού εδάφους και σημείωσε: «Το χειρότερο είναι ότι αυτό τον απολύτως ψευδή ισχυρισμό τον υιοθέτησε καταρχήν ελληνικό ακροδεξιό κόμμα, τον οποίο τον επανέλαβε και μετετράπη σε στοιχείο διαλόγου στην ελληνική δημόσια ζωή. Υπερακόντισε δε την ανοησία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του, υπό μορφή δήθεν ερωτήσεως σε εμένα, με ρώτησε αν ο ελληνικός στρατός υποχώρησε από ελληνικό έδαφος ενόψει της τουρκικής στρατοφυλακής».

Κληθείς να εξηγήσει τι συνέβη στον Έβρο, ο κ. Δένδιας αποσαφήνισε: «Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, μετρήσεις στην πραγματικότητα, για την κατασκευή, επέκταση, προέκταση του φράκτη στον Έβρο. Η Τουρκία μάς επέδωσε διακοίνωση με την οποία ζητούσε να της γνωρίσουμε προκαταβολικά τις συντεταγμένες κατασκευής αυτού του φράκτη. Επ αυτού η Ελλάδα, ως όφειλε, απάντησε αρνητικά. Είπαμε στους Τούρκους ότι ο φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά επί ελληνικού εδάφους και κατά συνέπεια δεν έχουμε λόγο να της γνωρίσουμε οτιδήποτε. Κατόπιν παρατηρήθηκε κινητικότητα από τουρκικής πλευράς  σε ένα σημείο όπου είχαν γίνε προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή αυτού του φράκτη. Κατόπιν αυτού, το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον εδώ πρέσβη της Τουρκίας, απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ αυτού».

Ερωτηθείς σχετικά διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα προχωράει τον φράκτη στον Έβρο όπως είχε προγραμματίσει και κατέδειξε ότι δεν υπόκειται στον έλεγχο της Τουρκίας η ενέργεια της Ελλάδας επί του εθνικού της εδάφους. «Γι’ αυτό και επιδώσαμε την πρώτη διακοίνωση στην Άγκυρα ακριβώς για να τους πούμε ότι δεν θα τους δώσουμε λογαριασμό για το τι κάνουμε στο έδαφος μας» εξήγησε.

Ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε ακόμη μήνυμα στην Τουρκία να «αφήσει την πολιτική των κανονιοφόρων και να έρθει να συζητήσει με την Ελλάδα στο απαραίτητο πνεύμα του 21ου αιώνα, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» και ότι «αυτό διέπει τις συζητήσεις και αυτό επιλύει τις διαφορές στον αιώνα μας». Εστιάζοντας περαιτέρω στην πολιτική της Τουρκίας, είπε πως είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά επιδιώκει την ένταση και πιθανόν τη στρατιωτικοποίηση των εντάσεων που παρατηρούνται και προέταξε πως η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα. «Το έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους, όπως έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους ότι οφείλουν να λειτουργούν ως μια σύγχρονη χώρα. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Η λογική των κανονιοφόρων του 19ου αιώνα έχει προ πολλού περάσει. Αυτό φαίνεται κι από τον τρόπο που πολλά κράτη, και κράτη που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν σύμμαχοι της Ελλάδας, αντιδρούν στον τρόπο των τουρκικών ενεργειών».

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τελευταία πενταμερή (Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) η οποία υιοθέτησε ένα ανακοινωθέν ευθέως καταδικαστικό των τουρκικών ενεργειών, επισημαίνοντας ότι δείχνει πως μπορούμε να έχουμε συμπαρατάξεις και ακροατήρια απέναντι στην παρανομία.

Χαρτογραφώντας το έδαφος των επόμενων πρωτοβουλιών, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε πως τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα επισκεφτεί τη Γαλλία, στις 5 Ιουνίου θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο, ενώ θα μεταβεί επίσης στην Τυνησία, την Αίγυπτο, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Βέλγιο, στο Βιετνάμ, στην Ινδονησία, στην Αργεντινή. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τους ομολόγους τους από τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημειώνοντας πως έχουν συσσωρευτεί ταξίδια 3 μηνών που πρέπει να γίνουν στο διάστημα ενός-ενάμιση μήνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

 

Η Τουρκία σχεδιάζει το σκηνικό του Έβρου στο Αιγαίο: Και τι κάνουν οι πολιτικοί μας; Αλληλοκατηγορούνται αντί να ενωθούν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: