Ο Μάικ Πομπέο ήταν αυτός που απαίτησε από τον Τραμπ να διώξει τον Γενικό Επιθεωρητή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. State Department Photo by Ron Przysucha




Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την αποπομπή του Γενικού Επιθεωρητή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Στιβ Λίνικ, έπειτα από εισήγηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, γνωστοποίησε χθες Σάββατο ο Λευκός Οίκος.

«Ο υπουργός (Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ) Πομπέο εισηγήθηκε την κίνηση, και ο πρόεδρος Τραμπ συμφώνησε», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα χθες, δύο κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών, ο βουλευτής Έλιοτ Ένγκελ και ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ανακοίνωσαν ότι θα διενεργηθεί έρευνα για την απόφαση του Τραμπ να αποπέμψει τον Λίνικ από τη θέση του ελεγκτή του υπουργείου, που ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο.

Από τη δική του πλευρά ο Δημοκρατικός πολιτικός Έλιοτ Ένγκελ, επικεφαλής της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε πως ενημερώθηκε ότι ο Λίνικ είχε αρχίσει να διενεργεί έρευνα για τον Πομπέο.

«Το γεγονός ότι ο κ. Λίνικ καθαιρέθηκε εν μέσω μιας τέτοιας έρευνας αφήνει να εννοηθεί ότι επρόκειτο για παράνομη πράξη αντιποίνων», πρόσθεσε ο Ένγκελ.

Ένας βοηθός Δημοκρατικού πολιτικού στο Κογκρέσο που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί ανέφερε ότι ο Λίνικ ερευνούσε τις καταγγελίες κατά τις οποίες ο Πομπέο έχει αναθέσει σε πολιτικό υπάλληλο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διευθετεί προσωπικές υποθέσεις του ιδίου και της συζύγου του.

Ο Πομπέο ταξιδεύει συχνά σε όλο τον κόσμο με κυβερνητικό αεροσκάφος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, κάτι που κάνει αρκετούς να τρίζουν να δόντια, καθώς η Σούζαν Πομπέο δεν έχει κανέναν επίσημο ρόλο.

Επίθεση του Μπαράκ Ομπάμα στον Τραμπ: Υπάρχουν υπεύθυνοι που δεν “προσποιούνται καν ότι είναι υπεύθυνοι”…

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι έκρινε από την πλευρά της ότι ο Λίνικ «τιμωρήθηκε διότι εκτέλεσε με τιμή το καθήκον του να προστατεύει το Σύνταγμά μας και την εθνική μας ασφάλεια».

Εισαγγελέας επί σειρά ετών, ο Στιβ Λίνικ ονομάστηκε γενικός επιθεωρητής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2013, από τον προκάτοχο του Τραμπ, τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα, με αρμοδιότητα την επίβλεψη της ορθής διαχείρισης των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει στη διάθεσή της η αμερικανική διπλωματία.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι νέος γενικός επιθεωρητής θα διοριστεί ο Στίβεν Ακάρντ, πρώην συνεργάτης του αντιπροέδρου Μάικ Πενς.

Πέρυσι ο Ακάρντ ανέλαβε επικεφαλής της υπηρεσίας ξένων αποστολών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρμόδιος για τις σχέσεις με διπλωμάτες άλλων χωρών που υπηρετούν στις ΗΠΑ.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Έξω φρενών ο Τραμπ: Ακροαριστεροί ελέγχουν Facebook, Instagram, Twitter και Google

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: