Ο κορονοϊός ενισχύει την «πειρατεία» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

File Photo: Το τουρκικό γεωτρύπανο “Γιαβούζ”. Photo via Twitter, @fatih_donmez




Η απόφαση των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αναστείλουν προσωρινά τις δραστηριότητές τους στην περιοχή αφήνει την Τουρκία μόνη της να τρυπά στην περιοχή, αναφέρει ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου (του Ανδρέας Πιμπίσιη).

Η κρίση του κορωνοϊού έχει επηρεάσει το παγκόσμιο και έριξε τις τιμές του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε μηδενικά επίπεδα. Γι’ αυτό και οι πετρελαϊκοί κολοσσοί προχωρούν σε αναστολή πολλών δραστηριοτήτων τους μέχρι που οι συνθήκες βελτιωθούν. Αυτό επηρεάζει και τις δραστηριότητες των κολοσσών αυτών στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Για την Τουρκία φαίνεται πως οι εξελίξεις αυτές κρίνονται ως θετικές γιατί, όπως το λέει και η ίδια, την αφήνουν μόνη της να δράσει ανάλογα. Το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού –μεταφέροντας και την επίσημη θέση της Άγκυρας– διαμήνυσε ότι «η Τουρκία θα εντατικοποιήσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ανεξαρτήτως κορωνοϊού». Όπως σημειώνεται «παρά τις αρνητικές επιπτώσεις λόγω πανδημίας στα γεωτρητικά σχέδια στην περιοχή, η Τουρκία διευρύνει τις δραστηριότητές της». Σημειώνεται ότι η Τουρκία πραγματοποιεί δραστηριότητες εξόρυξης στην περιοχή με τα δύο γεωτρύπανα, το Φατίχ και το Γιαβούζ, μαζί με τα ερευνητικά σκάφη Όρους Ρέις και Μπαρμπαρός.

Για την Άγκυρα οι ανακοινώσεις της ExxonMobil και των Total και ΕΝΙ για αναστολή των εργασιών τους στην περιοχή αποτελούν ούτε λίγο ούτε πολύ ένα ευχάριστο μήνυμα. Βλέπει ότι οι εταιρείες ακολουθώντας μια εσωστρεφή πολιτική εγκαταλείπουν αρκετές περιοχές στις οποίες είχαν κινηθεί προηγουμένως.

  • Εκτιμάται πως εάν η Τουρκία καταφέρει να αντέξει στην πίεση της κρίσης του κορωνοϊού, τότε θα αποκτήσει πλεονεκτήματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία απέκτησε και τρίτο γεωτρύπανο, το Κανούνι, το οποίο εκτιμάται πως μόλις ξεπεραστεί η κρίση του κορωνοϊού θα αποπλεύσει προς τον επόμενο γεωτρητικό στόχο της Άγκυρας.
  • Τούρκοι αναλυτές επισημαίνουν το γεγονός ότι σε συνθήκες πανδημίας και κρίσης οι πετρελαϊκές εταιρείες αποφεύγουν να παίρνουν ρίσκα και δεν είναι διατεθειμένες να ξοδεύουν αφειδώλευτα μεγάλα ποσά. Στοιχείο που για την Άγκυρα θεωρείται ότι δημιουργεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα αυτή την περίοδο. Λαμβάνονται υπόψη δύο σημαντικοί παράμετροι: η Κύπρος είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να εξαρτάται από τις ξένες εταιρείες που κέρδισαν τους αδειοδοτικούς διαγωνισμούς, και η Τουρκία είναι σε θέση να χρηματοδοτεί τις δικές της γεωτρήσεις.

Πέραν του ότι η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την κρίση της πανδημίας για να συντηρήσει την παρουσία της στην περιοχή της Ανατολική Μεσογείου, την ίδια ώρα κινείται προκειμένου να επηρεάσει τις εταιρείες αυτές, υποστηρίζοντας πως μπορεί να εργαστούν μαζί με την Τουρκία και να έχουν περισσότερα οικονομικά οφέλη.

Σημαντική πίεση προς τη Λευκωσία

Οι εξελίξεις αυτές βάζουν ιδιαίτερη πίεση προς την κατεύθυνση της Λευκωσίας, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε επενδύσει πολλά –πολιτικά και διπλωματικά– σ’ ένα ενεργειακό πρόγραμμα με την παρουσία ξένων κολοσσών. Ουσιαστικά υπήρξε μια ισχυρή ανατροπή, καθώς είναι από τη μια οι αποφάσεις των ξένων εταιρειών –τις οποίες η κυπριακή πλευρά αδυνατεί να αποτρέψει– και από την άλλη είναι οι κινήσεις της Τουρκίας, η οποία έσπευσε να εδραιώσει ακόμα περισσότερο την παρουσία της. Εκμεταλλευόμενη μια περίοδο κατά την οποία λίγοι θα έχουν τη διάθεση ή το χρόνο να ασχοληθούν με διαβήματα και καταγγελίες.

  • Οι εξελίξεις στα ενεργειακά αναμένεται ότι θα ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο κριτικής σε βάρος της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Η Συμμαχία Πολιτών με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας υποστήριξε πως «Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψαν τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κομπάρσο της κυπριακής ΑΟΖ». Η Συμμαχία υποστηρίζει πως «η Κυβέρνηση δέχθηκε αμαχητί» την αναβολή των προγραμμάτων από τις εταιρείες «αφήνοντας πλέον την κυπριακή ΑΟΖ στις ορέξεις του Ερντογάν».

Συνεχίζεται κανονικά η ανανέωση κατοχικού στρατού

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν και τις εξαιρέσεις τους στα κατεχόμενα. Από τις απαγορεύσεις εξαιρείται ο τουρκικός στρατός, ο οποίος συνεχίζει να ανανεώνεται κανονικά.

  • Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αφρίκα έγραψε (πηγή ΓΤΠ) κάτω από τον τίτλο «Χαλαρώσαμε πολύ» ότι εντός των προσεχών ημερών φθάνουν στα κατεχόμενα 1.500 στρατιώτες από την Τουρκία για να υπηρετήσουν στις ούτω καλούμενες «τουρκικές ειρηνευτικές δυνάμεις Κύπρου», όπως αποκαλείται ο τουρκικός κατοχικός στρατός στο νησί. Οι στρατιώτες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν θα τεθούν σε καραντίνα από το λεγόμενο υπουργείο Υγείας, αλλά θα τεθούν σε καραντίνα κάτω από συνθήκες και σε χώρους που καθόρισε ο κατοχικός στρατός.

Η ίδια εφημερίδα έγραψε χθες ότι ο κατοχικός στρατός ανακοίνωσε πως οι στρατιώτες που φθάνουν στα κατεχόμενα εξετάζονται στο λιμάνι στην παρουσία «αξιωματούχων της ΤΔΒΚ». Σε γραπτή δήλωση αναφέρεται ότι οι στρατιώτες στέλνονται απευθείας σε κέντρα καραντίνας που βρίσκονται σε στρατόπεδα με οχήματα που έχουν απολυμανθεί, εξετάζονται καθημερινά επί 21 μέρες από τους γιατρούς των μονάδων και όσοι νιώθουν αδιαθεσία μεταφέρονται σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Επισημαίνεται επίσης ότι η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για τους στρατιώτες που απολύονται.

Σημειώνοντας ότι στα κέντρα απομόνωσης χρησιμοποιούνται τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ, η δήλωση αναφέρει ότι εφαρμόζεται και απαγόρευση κυκλοφορίας με σκοπό την προστασία της υγείας του προσωπικού, δεν εκδίδονται άδειες για μετάβασή του στην αγορά και έχουν σταματήσει οι επισκέψεις στις κοινωνικές εγκαταστάσεις του στρατού.

Στο μεταξύ, υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες όσον αφορά στην επιστροφή Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα, οι οποίοι βρίσκονταν στην Αγγλία και στην Τουρκία. Ορισμένα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι από αύριο αρχίζουν εκ νέου οι πτήσεις μεταφοράς Τουρκοκυπρίων από την Αγγλία και την Τουρκία στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, μέχρι τις 15 Μαΐου αναμένεται να επιστρέψουν από το εξωτερικό γύρω στις 2.500 άτομα. Επιπλέον, θα μεταφερθούν στα κατεχόμενα και οι σοροί οκτώ ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, ο λεγόμενος «υπουργός συγκοινωνιών και έργων», Τολγκά Ατάκαν, δήλωσε ότι δεν είναι αληθείς οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι στις 5 και 6 Μαΐου θα μεταφερθούν αεροπορικώς στα κατεχόμενα 2.500 άτομα. Ο Ατάκαν είπε ότι είναι σημαντικό όλοι να συμπεριφέρονται πιο υπεύθυνα σε αυτά τα θέματα σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο.

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερο-Ανδρέας Πιμπίσιης

Η Αγία Νάπα όπως δεν την έχετε ξαναδεί: Μαγικές εικόνες από drone

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: