Ο Γεωργιάδης λέει ότι οι οικονομολόγοι δεν υπολογίζουν σωστά το ύψος της ύφεσης στην Ελλάδα

File Photo: Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Οι οικονομολόγοι δεν έχουν υπολογίσει σωστά το ύψος της ύφεσης στην Ελλάδα διότι πάνε με βάση οικονομικά μοντέλα περασμένων ετών, είπε ο Γεωργιάδης.

«Σχεδιάζεται να ανακοινωθούν και άλλα προγράμματα ανάλογα με την Golden Visa, τα οποία θα ενισχύσουν την αγορά ακινήτων με στόχο την αναγέννησή της». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σήμερα το απόγευμα, στο πέμπτο «ΟΝΝΕΔ Talk», τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων της ΟΝΝΕΔ.

Ο υπουργός είπε ότι η μείωση των φόρων, λόγω της υπάρχουσας κατάστασης θα πρέπει να γίνει λελογισμένα, ενώ για την αγορά ακινήτων ανέφερε πως θα περάσει μεν δυσκολίες, αλλά υποστήριξε ότι όσοι δεν τρομάξουν και δεν πουλήσουν φθηνά, ή όσοι αγοράσουν τώρα, θα είναι κερδισμένοι.

Αναφερόμενος στην Golden Visa, είπε ότι έχει ξεκινήσει πάλι να παίρνει μπροστά, «τώρα που οι Κινέζοι έφυγαν από τη δική τους καραντίνα”.

Ο κ. Γεωργιάδης γνωστοποίησε ότι θα ανακοινωθούν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κάνουν ακόμη ευκολότερο το πρόγραμμα της Golden Visa και κάλεσε τους παράγοντες της αγοράς ακινήτων να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην παρασυρθούν από τη συγκυρία.

Αναφερόμενος στη βιομηχανική παραγωγή, είπε ότι θα υπάρξουν εξειδικευμένα εργαλεία και ως παράδειγμα υπέδειξε ένα νέο πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που αφορά επενδύσεις.

Για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που αναμένεται και το οποίο με μόχλευση θα φθάσει τα 7 δισ. ευρώ, ανέφερε πως έχει σταλεί ήδη η πρόσκληση προς τις τράπεζες και εκτίμησε ότι θα ξεκινήσει στις 26 με ‪27 Μαΐου‬. ‪Στις 20 Μαΐου‬ αναμένεται να ανοίξει και πάλι το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το οποίο στις έξι πρώτες ημέρες που παρέμεινε ανοικτό, συγκέντρωσε αιτήματα ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ , όπως είπε, διαθέτει “κουμπαρά” 1,3 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι το ποσό το οποίο θα διπλασιαστεί.

«Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε μέτρα που εξαντλούν τα όρια των δυνατοτήτων μας. Χρησιμοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο, είτε του ΕΣΠΑ, είτε του κρατικού προϋπολογισμού, είτε της Αναπτυξιακής Τράπεζας και αναμένουμε και τις eυρωπαϊκές αποφάσεις για να δούμε τι μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε με ευρωπαϊκά χρήματα, αποφεύγοντας στο μέτρο του δυνατού νέο δανεισμό» είπε ο υπουργός. «O επιπλέον δανεισμός, θα μπορούσε δυνητικά να δημιουργήσει μία διεθνή συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε πολύ» συμπλήρωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως δεν είναι βέβαιη η πρόβλεψη που κάνουν οι οικονομολόγοι για το ύψος της ύφεσης στην Ελλάδα, γιατί όπως είπε “αυτό που παραβλέπουν όλοι οι οικονομολόγοι, είναι ότι στο πλαίσιο αυτής της νέας κατάστασης, το rebranding που έκανε η Ελλάδα την φέρνει σε πολύ καλύτερη θέση αφετηρίας». «Πιστεύω ότι οι οικονομικοί αναλυτές δεν έχουν υπολογίσει σωστά, γιατί πάνε με βάση οικονομικά μοντέλα περασμένων ετών και πάνε αναλογικά στις χώρες, και για αυτό πιστεύω ότι θα κάνουμε θετική έκπληξη και θα πάμε καλύτερα απ’ ότι νομίζουμε», τόνισε.

Για την εστίαση, επανέλαβε ότι είναι ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει νωρίτερα από ‪την 1η Ιουνίου‬, ενώ σημείωσε ότι ο σχεδιασμός που γίνεται, είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν στο 80% της χωρητικότητας, μέσω και της αξιοποίησης μέρους του εσωτερικού χώρου τους.

Απαντώντας σε ερώτηση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, πώς θα ήταν η κατάσταση στη χώρα αν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «αν ο κ. Τσίπρας, έπρεπε να λάβει αυτού του τύπου τις αποφάσεις, μέχρι να είχε αποφασίσει, η πανδημία θα είχε εκραγεί στην Ελλάδα».

Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει βιώσιμο ακόμα και μετά τα μέτρα για την πανδημία, εκτιμά ο Ρέγκλιγκ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: